ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανάπτυξη 2,2% πλέον αναμένει για φέτος ο βρετανικός οίκος HSBC και ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού το 2024, ενώ παραθέτει για πρώτη φορά τις εκτιμήσεις του για το 2025.
Ο βρετανικός οίκος βλέπει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη δημοσιονομική ισορροπία, καθώς ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί σε περίπου 151,7% το 2024 και στο 143,2% το 2025, από το 206,3% το 2020.
Η HSBC αυξάνει εκ νέου ελαφρώς τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος στο 2,2% από 2% προγενέστερα. Διατηρεί αμετάβλητη την επίδοση σε χαμηλά επίπεδα για το 2024 σε 1,3% όταν οι δημόσιες εκτιμήσεις, όπως αποτυπώθηκαν στον προϋπολογισμό κάνουν λόγο για 3%, ενώ το ΔΝΤ αναφέρει επίδοση 2%. Για το 2025, η πρόβλεψη κινείται στο 2%.Για το θέμα της ανάπτυξης ο οίκος αναφέρει: «Η Γερμανία θα συνεχίσει να υποαποδίδει σε σχέση με άλλες χώρες, με αρνητική ανάπτυξη το 2023 και το 2024, ενώ οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τις υπηρεσίες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, εξακολουθούν να επωφελούνται από τον ισχυρό τουρισμό».
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η HSBC περιμένει μια επίδοση στο 4,1% για φέτος, αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Για το 2024 αναμένεται επίδοση στο 2,5%, οριακά αυξημένη από το 2,4%, πριν υποχωρήσει σε 2% το 2025. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα βαίνει μειούμενο την περίοδο 2023-2025 με επιδόσεις -1,4%, από -2,3% πέρυσι, -0,7% το 2024 και μόλις -0,2% το 2025.
Τέλος, για την ανεργία, θα μειωθεί σε 11,1% φέτος από 12,4% το 2022, σε 10,7% το 2024 και σε 10,2% το 2025. Ειδικά για την ανεργία, η HSBC επισημαίνει ότι: «η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, καθώς τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν κοντά ή σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά ορισμένες χώρες εξακολουθούν να έχουν άφθονα περιθώρια για να τη μειώσουν περαιτέρω, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα».
Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι 0,1% του ΑΕΠ, επίδοση πολύ καλύτερη από τον στόχο της κυβέρνησης για έλλειμμα 1,6%, ενώ ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε 23 ποσοστιαίες μονάδες στο 171%. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει το δεύτερο χαμηλότερο έλλειμμα (0,6% του ΑΕΠ) στην ευρωζώνη το επόμενο έτος.
Στην τελευταία ανάλυσή του για την Ελλάδα, μετά το roadshow στην Αθήνα, ο βρετανικός οίκος είχε αναφέρει ότι: «Ενώ οι δείκτες δραστηριότητας κατευθύνονται χαμηλότερα σε μεγάλο μέρος της ΕΕ, ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε το β’ τρίμηνο του 2023 (από 2,1% σε ετήσια βάση σε 2,7%), με κινητήρια δύναμη την κατανάλωση. Οι δείκτες PMI παραμένουν αρκετά πάνω από το όριο του 50 και ο δείκτης κλίματος της ΕΕ αυξήθηκε σε υψηλό 17 μηνών τον Αύγουστο. Ο τουρισμός βρίσκεται πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και η χρήση του NGEU της ΕΕ, από το οποίο η Ελλάδα έχει αντλήσει 35 δισ. ευρώ (18% του ΑΕΠ), επιταχύνεται, ιδίως για τα δάνεια που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών και όχι δημόσιων επενδύσεων. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσαμε στην Αθήνα, βλέπουν περιορισμένες επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, αν και η αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί. Παρόλο που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί πρόσφατα, σε όλη τη διάρκεια τα υψηλά επίπεδα ξένων επενδύσεων παρέχουν μια πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης από ότι στο παρελθόν», καταλήγει ο βρετανικός οίκος.
Διαβάστε επίσης:
Βουλιάζει ο κλάδος πολυτελείας στην Ευρώπη- Στα 245 δισ. δολάρια το sell off
Οι επενδυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν ταχεία αποκλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων!
Στουρνάρας στο Reuters: Ελπίζω το ΤΧΣ να πουλήσει σε μακροπρόθεσμους επενδυτές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας