• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Το παρασκήνιο του ράλι, πώς στήθηκε η γραμμή άμυνας και γιατί σήμερα είναι μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του 2023

    Χρηματιστήριο


    Με την προσδοκία να υπάρξει επιτέλους απεμπλοκή από την περιπέτεια που οδήγησε την αγορά στα χαμηλά των 1.105 μονάδων τη Δευτέρα, καθώς μία ακόμα κρίση ήρθε να προστεθεί στην αλυσίδα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγορές (Ουκρανία, πληθωρισμός, επιτόκια), ο πόλεμος στο Ισραήλ, η σημερινή συνεδρίαση είναι από τις πλέον κρίσιμες της χρονιάς.

    Πάνω από 18,2% η πτώση που μετρούσε η αγορά μέχρι και τα χαμηλά της Δευτέρας σε σχέση με τα υψηλά των 1.351 μονάδων του περασμένου Ιουλίου, για να επιστρέψει ο γενικός δείκτης πολύ κοντά στις προηγούμενες στηρίξεις.

    Δηλαδή, τη Δευτέρα συνέβη αυτό που δεν ήθελαν με τίποτα οι επαγγελματίες του χώρου, να διασπαστούν οι 1.150 μονάδες.

    Η χθεσινή αντίδραση, η δεύτερη μεγαλύτερη για φέτος, μετά το +6% τη Δευτέρα 22 Μαΐου, μετά τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών, με το εμφατικό +4,19% και επαναφορά του δείκτη στην περιοχή των 1.160 μονάδων θα φανεί αν έχει νόημα και αντίκρυσμα σήμερα.

    Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να απορροφηθούν τυχόν κραδασμοί από πωλήσεις της μιας μέρας, δηλαδή μετά τις χθεσινές αγορές και την απογείωση των τιμών και αυτό να γίνει με ήπιο τρόπο, διαφυλάσσοντας το μομέντουμ που δημιουργήθηκε.

    Τα εγχώρια χαρτοφυλάκια ήταν πολύ καλά τοποθετημένα χθες, υποστηρίζουν έμπειροι διαχειριστές κεφαλαίων.

    Λειτούργησαν συντονισμένα τα buy back των μετοχών, οι βασικοί μέτοχοι στις εισηγμένες και ειδικά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, συνδεδεμένα με αυτούς άλλα χαρτοφυλάκια, τράπεζες και αμοιβαία.

    Μετά τις 14.30, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έκαναν την εμφάνισή τους ξένοι θεσμικοί κυρίως στις τράπεζες, αλλά όχι σε όλες, με έμφαση βασικά στην Πειραιώς.

    Ισχυρές αγορές φάνηκαν στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 που μέσα σε δύο συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές πάνω από 1,2 εκατ. κομμάτια, τζιράροντας περί τα 40 εκατ. ευρώ σε δύο συνεδριάσεις.

    Ισχυρές αγορές βγήκαν και στο μέτωπο των μη τραπεζικών blue chips, από την οικογένεια Στασινόπουλου και τις φίλιες δυνάμεις, σε Βιοχάλκο ΒΙΟ 0,99% 6,15 και Cenergy CENER 0% 9,94 αλλά και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 και την Τέρνα Ενεργειακή.

    Buyback και αγορές από Έλληνες και ξένους επαγγελματίες καταγράφηκαν στη ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 η οποία διεκδικεί σθεναρά την απόκτηση της Κωτσόβολος.

    Όλες οι γραμμές άμυνας που είχαν στηθεί από την εγχώριες δυνάμεις της αγοράς, λειτούργησαν.

    Το ζήτημα είναι να μην αλλάξει η εικόνα στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι «βιαστικοί», θα θελήσουν να πάρουν γρήγορα κέρδη, τραυματίζοντας την τάση, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

    Αίσθηση προκαλεί η κινητικότητα και στην Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 στην οποία σε δύο συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια πάνω από 18,5 εκατ. κομμάτια με περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ σε μόλις δύο συνεδριάσεις.

    Το κλίμα στο εξωτερικό πάντως, δείχνει πως τείνει προς ομαλοποίηση.

    Το Ισραήλ υπερασπίζεται τα εδάφη του, με δεδομένες τις τραγικές απώλειες σε αμάχους, ενώ κρίσιμη ημερομηνία είναι η Πέμπτη, όπου ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Αξιωματούχοι της Fed και αναλυτές πάντως, δεν κρίνουν ότι θα υπάρξει νέος γύρος αύξησης επιτοκίων και πως οι αποδόσεις στα ομόλογα δείχνουν ότι ήδη έχει επιβαρυνθεί το χρηματο/οικονομικό κόστος των επιχειρήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: Ποντάρετε σε μετοχές με ορίζοντα το 2024 – Η σύγκρουση Ισραήλ/Παλαιστίνης είναι ο βασικός κίνδυνος

    UBS: Πώς αντιδρούν οι αγορές στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ – Τα 3 σενάρια της επόμενης μέρας

    Ώθηση για τη μετοχή της Currys μετά τις προσφορές για την Κωτσόβολος

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ