Με τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να μαίνονται, οι αγορές άνοιξαν σε αισιόδοξο κλίμα την Τρίτη, χάρη σε δηλώσεις Αμερικανών τραπεζιτών για μία πιο ήπια πολιτική στα επιτόκια.

Οι επενδυτές βλέπουν  νέους λόγους να ελπίζουν σε περαιτέρω ανάκαμψη με τα μηνύματα από την Κίνα να είναι ενθαρρυντικά, ύστερα από μία περίοδο απογοητευτικών στοιχείων.

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως, η οποία συνεδριάζει σε δύο εβδομάδες για τα επιτόκια, η ανησυχία έχει εστιάσει στην αγορά ομολόγων.

Ανησυχία για την Ιταλία

Ύστερα από το sell-off της προηγούμενης εβδομάδας στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, η ηρεμία επανήλθε στην πλειοψηφία τους, όχι όμως και στα ιταλικά τα οποία έχουν καταγράψει άλμα, ύστερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για υψηλότερα ελλείμματα.

Με τη ψαλίδα να μεγαλώνει μεταξύ της απόδοσης των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων, τα σενάρια για μία πιθανή παρέμβαση της ΕΚΤ με στόχο να αποφύγει τον λεγόμενο «κατακερματισμό» στην ευρωζώνη, με σημαντικές αποκλίσεις στο κόστος δανεισμού μεταξύ των κρατών μελών, φουντώνουν.

Με την κεντρική τράπεζα να βρίσκεται σε στάση αναμονής,  κάποιοι αξιωματούχοι ζητούν, σύμφωνα με το Reuters, να παγώσουν οι συζητήσεις για πρόωρο τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Για τη δυσμενή θέση της Ιταλίας, αρκετοί εντός της ΕΚΤ καταλογίζουν στην χώρα ευθύνες λόγω χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και όχι λόγω της ευρύτερης αστάθειας στην αγορά.

Συζητήσεις για τερματισμό των επανεπενδύσεων ομολόγων

Η ΕΚΤ έχει σταματήσει να αγοράζει νέα ομόλογα μέσω του προγράμματος PEPP ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ξεκίνησε στην αρχή της πανδημίας  για να βοηθήσει στη στήριξη της οικονομίας, αλλά έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα έσοδα από το χρέος που λήγει μέχρι το τέλος του 2024.

Ως πρώτη γραμμή άμυνας σε περίπτωση αναταραχής, η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι τροποποιεί τους κανόνες του προγράμματος, ώστε οι επανεπενδύσεις να στρέφονται προς τις χώρες με δυσανάλογη αύξηση του κόστους δανεισμού, σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη.

Σύμφωνα με μία πηγή στο Reuters η διαφορά στις αποδόσεις των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων πλησιάζει σε ένα επίπεδο, που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αυτή τη γραμμή άμυνας.

Μία τέτοια κίνηση περιπλέκει τις συζητήσεις που θέλει να ξεκινήσει η ΕΚΤ για πρόωρο τερματισμό των επανεπενδύσεων του PEPP, στο πλαίσιο της νομισματικής σύσφιξης.

Η νέα γεωπολιτική πρόκληση δεν επηρεάζει τον πληθωρισμό

Η ευρύτερη εικόνα της ΕΚΤ πάντως είναι θετική, στη σκιά των συγκρούσεων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Σε συνέντευξή του ο Γάλλος τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού παρά την απειλή εκτόξευσης των τιμών πετρελαίου.

Ανέφερε ότι αν και η ΕΚΤ είναι επιφυλακτική, το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει ένα μικρό κομμάτι του συνολικού πληθωρισμού, ο οποίος μειώνεται.

Μάλιστα υποστήριξε ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για το επίπεδο του πληθωρισμού το 2025 θα παραμείνουν ως έχουν, παρά τη νέα απειλή λόγω των συγκρούσεων στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2%, επίπεδο-στόχο της κεντρικής τράπεζας το 2025.

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός στο 1,6% αλλά τα τρόφιμα «καίνε» τα νοικοκυριά

ΔΝΤ: Στο 2,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα, 4,1% ο πληθωρισμός και στο 9,3% η ανεργία

Τριετίες: Ποιοι μισθοί αυξάνονται από 1/1/2024