ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Εντάσεις στην αγορά φαίνεται να προκαλεί, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαδικασιών, η “ανοχή” που δείχνει ο ΑΔΜΗΕ στον ανάδοχο για έναν διαγωνισμό που αφορά την προμήθεια μονωτήρων της ΔΕΗ, δηλαδή διατάξεων που χρησιμοποιούνται για την απομόνωση των ηλεκτροφόρων στοιχείων μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης από τα μη ηλεκτροφόρα.
Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο προκηρύχθηκε στις αρχές του 2021 και αφορά στην προμήθεια 76 χιλιάδων μονωτήρων συνολικού προϋπολογισμού 1,67 εκατ. ευρώ και έχει αναλάβει η εταιρεία ENERGY NETWORKS AND INDUSTRIAL APPLICATIONS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ (ΕΝΙΑ).
Το πρόβλημα που έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στην αγορά είναι το γεγονός ότι η ΕΝΙΑ με διευθύνοντα σύμβουλο τον Ιωάννη Τσατίρη, φέρεται να έχει καθυστερήσει σημαντικά στην παράδοση του εξοπλισμού και σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές «δεν έχει παραδώσει ούτε έναν μονωτήρα».
Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές «η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε να έχει προβληματίσει το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, και να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο προχωρώντας σε εκ νέου προκήρυξη ή επιλογή της δεύτερης καλύτερης προσφοράς».
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται αρμοδίως «η εταιρεία όχι μόνο δεν έχει τιμωρηθεί με τα συμβατικά πέναλτι λόγω των καθυστερήσεων, αλλά φαίνεται ότι έχει λαμβάνειν ακόμα περισσότερα χρήματα, καθώς έλαβε παράταση του συνολικού χρόνου παράδοσης με το κόστος της σύμβασης να εκτοξεύεται στα 2,35 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κόστος της αυξήθηκε κατά 50%».
2ος διαγωνισμός
Σημειώνεται ότι παρά το χαμηλό προϋπολογισμό του, το εν λόγω έργο είναι απαραίτητο για τον ΑΔΜΗΕ.Αυτό συμβαίνει, καθώς πλήθος έργων έχουν μείνει πίσω και για αυτό το λόγο ο ΑΔΜΗΕ προκήρυξε ένα νέο παρόμοιο έργο το οποίο δημοπρατήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2023.
Ωστόσο, φαίνεται να μην είναι τόσο ελαστικός με το χρόνο παράδοσης ο οποίος παρέμενε αυστηρά τέσσερις μήνες. Να σημειωθεί ότι ύστερα από πολλές πιέσεις η αναθέτουσα αρχή δέχθηκε το τετράμηνο να μετατραπεί σε πεντάμηνο, προκαλώντας με αυτή του τη στάση αντιδράσεις στην αγορά, η οποία παρατηρεί εδώ και δύο χρόνια τις καθυστερήσεις της ΕΝΙΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «δεν είναι λίγες οι εταιρείες, μικρές και μεγάλες, που αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ΑΔΜΗΕ, ειδικά όταν βλέπουν τέτοια περιστατικά ατιμωρησίας».
Ο προβληματικός διαγωνισμός του 2021
Η σύμβαση μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ΕΝΙΑ για τον πρώτο διαγωνισμό των 1,67 εκατ. ευρώ υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2022. Βάσει των όρων της σύμβασης, οι παραδόσεις έπρεπε να ξεκινήσουν από τον Απρίλιο του 2022 και ο εξοπλισμός έπρεπε να έχει παραδοθεί στον ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς.
Ωστόσο, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε τον περασμένο Οκτώβριο στην υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης αυξάνοντας το κόστος κατά 681.000 ευρώ καθώς ζήτησαν επιπλέον 22.000 μονωτήρες. Βάσει της σύμβασης αυτής η εταιρεία έπρεπε να είχε παραδώσει το σύνολο των 98.000 μονωτήρων εντός του Απριλίου του 2023, ενώ ο ΑΔΜΗΕ δε φάνηκε να θορυβείται για τις καθυστερήσεις της ΕΝΙΑ που ήταν ήδη εμφανείς.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “η ΕΝΙΑ δεν έχει καν επιβαρυνθεί με τα πέναλτι για τη μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης”.
Η κατάσταση σχετικά με το ζήτημα της ΕΝΙΑ γίνεται ακόμα περιπλοκή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι οποίες δηλώνουν χαρακτηριστικά «αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει στο ΓΕΜΗ αναρτημένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία υπεγράφη τέλη του περσινού Μαΐου, και βάσει της οποίας η ΕΝΙΑ στερούταν νόμιμης διοίκησης από τον Ιούνιο του 2022 έως και τα τέλη Μαΐου του 2023».
Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τα όσα προσθέτουν άτομα με πολύ καλή γνώση της κατάστασης «δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο ο κ. Τσατίρης ήταν εξουσιοδοτημένος να υπογράψει τη συμπληρωματική σύμβαση».
Ο νέος διαγωνισμός και η επανεμφάνιση της ΕΝΙΑ
Παρά το γεγονός ότι η ΕΝΙΑ αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα στην παράδοση του εξοπλισμού κατέβασε προσφορά και για το νέο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ επικαλούμενη μάλιστα τη προβληματική σύμβαση του 2021.
Επιπλέον, πήγε και ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας στην προσφορά που υπέβαλε ότι διαθέτει από μόνη της την απαραίτητη εμπειρία και τη γνώση για το έργο, για το οποίο δεν έχει παραδοθεί ούτε ένας μονωτήρας, ενώ πρόκειται για μία σχετικά μικρή εταιρεία που θα χρειαζόταν τη δάνεια εμπειρία κάποιου μεγαλύτερου παίκτη της αγοράς.
Εκτός, όμως, από την αδιαλλαξία του ΑΔΜΗΕ για το νέο διαγωνισμό σε συνδυασμό με την ελαστικότητα που καταγγέλλεται από τους ανταγωνιστές ότι «δείχνει στην ΕΝΙΑ», ένα άλλο γεγονός έρχεται να προστεθεί στο παζλ των αποφάσεων της διοίκησης Μανουσάκη.
Αυτό έχει να κάνει με το ότι, η ΕΝΙΑ δεν είχε υποβάλει στο ΓΕΜΗ τις οικονομικές καταστάσεις του 2021 με αποτέλεσμα να τελεί έως το Σεπτέμβριο του 2022 σε αναστολή καταχώρησης. Εν τέλει η εταιρεία υπέβαλε στις 5 Σεπτεμβρίου, η οποία ήταν και η ημερομηνία υποβολής των προσφορών για το νέο διαγωνισμό, τους ισολογισμούς για το 2021 και έπαψε να τελεί υπό αναστολή, καταφέρνοντας έτσι να διεκδικεί και το νέο έργο.
Διαβάστε επίσης