• Ενέργεια

    Energean: Βυθίζεται η μετοχή λόγω του Ισραήλ – Έκλεισε κοίτασμα φυσικού αερίου της Chevron

    • NewsRoom
    Η γεώτρηση της Energean στο κοίτασμα Karish

    Η γεώτρηση της Energean στο κοίτασμα Karish


    Το Ισραήλ διέταξε το κλείσιμο ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Chevron Corp. στην ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια καθώς οι μάχες μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού μαίνονται για τρίτη ημέρα.

    «Λόγω της κατάστασης, η υπηρεσία ασφαλείας διέταξε να σταματήσει προσωρινά την παροχή φυσικού αερίου από το πεδίο Ταμάρ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

    «Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια του προσωπικού μας, των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, του περιβάλλοντος και των εγκαταστάσεων μας», ανέφερε η Chevron σε δήλωση που εστάλη μέσω email. Η εταιρεία εξακολουθεί να προμηθεύει πελάτες στο Ισραήλ και την περιοχή από ένα άλλο μεγάλο έργο, στο κοίτασμα Leviathan.

    Το αέριο στο κοίτασμα Ταμάρ παράγεται από έξι πηγάδια, με παραγωγή από το καθένα από περίπου 7,1 έως 8,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Chevron.

    Το κλείσιμο του κοιτάσματος Ταμάρ —περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα— απειλεί τα σχέδιά του Ισραήλ για να καταστεί σημαντικός περιφερειακός προμηθευτής. Το Ισραήλ τον Αύγουστο δήλωσε ότι θα εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο στην Αίγυπτο.  Μέρος της προμήθειας προς την Αίγυπτο πηγαίνει στην Ευρώπη, όπου οι αγοραστές εξαρτώνται όλο και περισσότερο από εναλλακτικές λύσεις για τις ροές των ρωσικών αγωγών.

    Βραχυπρόθεσμα, η διακοπή λειτουργίας του πεδίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες αποστολές ή ακόμα και καθυστερήσεις. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 14%.

    Βουτιά για τη μετοχή της Energean

    Την ίδια ώρα, βουτιά σχεδόν 20%, την χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, σημειώνει η μετοχή της Energean στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχοντας χάσει το 1/5 της κεφαλαιοποιησής της. Η εταιρεία διαχειρίζεται το κοίτασμα Καρίς, με αποθέματα 70 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, καθώς και το κοίτασμα Τανίν. Τα δύο κοιτάσματα βρίσκονται πολύ πιο βόρεια από το Ταμάρ, κοντά στα όρια της ΑΟΖ του Ισραήλ με αυτή της Κύπρου και αυτή του Λιβάνου. Το Καρίς βρίσκεται 90 χλμ. από την ακτή του Ισραήλ.

    Η εταιρεία πάντως έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την λειτουργία των κοιτασμάτων της, τα οποία είναι μακριά από τα μέτωπα των μαχών, ενώ συνεχίζουν να λειτουργεί κανονικά η τεχνική της βάση στη Χάιφα.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΕ: «Παγώνει» αναπτυξιακά κονδύλια €691 εκατ. στην Παλαιστίνη

    Νετανιάχου: Η απάντησή μας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή

    Ισραήλ: Χερσαία επιδρομή στα εδάφη του από το Λίβανο



    ΣΧΟΛΙΑ