Είναι εξαιρετικά νωπά ακόμα τα γεγονότα για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του πολέμου που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή. Μερικές επισημάνσεις, όμως, ως προς τις πιθανές επιπτώσεις μπορούν να γίνουν. Ως βάση εκκίνησης είναι η σε μεγάλο βαθμό πιθανότητα ότι η Χαμάς δεν ξεκίνησε τον πόλεμο ενεργώντας μόνη της.
Όσο κι αν θεωρηθεί πως αντέδρασε λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Λωρίδα της Γάζας, όσο κι αν πίστευε πως θα κατάφερνε ένα σημαντικό κτύπημα στο Ισραήλ, είναι αδύνατο να μην γνώριζε επίσης, και μάλιστα με μεγάλη βεβαιότητα, πως το Ισραήλ θα αντιδρούσε. Με πρωθυπουργό μάλιστα τον Νετανιάχου, η βίαιη αντίδραση του Ισραήλ ήταν δεδομένη.
Η επίθεση της Χαμάς, λοιπόν, συνοδευόμενη από την επίσης ταχύτατη είσοδο της Χεζμπολά στον πόλεμο, δείχνει ότι έχει ξεκινήσει ένα παιγνίδι στην γεωπολιτική σκακιέρα όπου βλέπουμε τις πρώτες κινήσεις χωρίς βέβαια να μπορούμε να προσδιορίσουμε την πορεία του και την έκβαση του. Η πιθανότητα να υπάρχει σχέδιο είναι ίση με την πιθανότητα της θυματοποίησης που καθοδηγεί τους τρομοκράτες.
Μία δεύτερη επισήμανση αφορά την σχέση της Χεζμπολά με το Ιράν, την προέκταση της σχέση αυτής στην Χαμάς και την επίσης στενή σχέση του Ιράν με την Ρωσία. Στρατηγικά, ένα νέο μέτωπο στη Μέση Ανατολή όπου οι ΗΠΑ θα εμπλακούν έστω και με την αποστολή όπλων, σαφέστατα λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας. Ας μην παραβλέπεται ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί πλέον ευνοϊκό πεδίο για την Ρωσία – αντίθετα τείνει να αναδείξει πολλά από τα πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά ελλείμματα που ταλαιπωρούν την Μεγάλη Αρκούδα.
Όσο για το Ιράν, είναι γνωστό ότι τρέφει απέραντο μίσος προς το Ισραήλ και καθημερινά υπενθυμίζει πως είναι ταγμένο στην καταστροφή του. Δυστυχώς δεν είναι προπαγάνδα, είναι βαθιά πίστη και διάθεση υλοποίησης.
Είναι λίγο πιθανό, οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις να θεώρησαν πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσουν, καθώς το ίδιο το Ισραήλ αντιμετώπιζε μεγάλη εσωτερική κρίση με αφορμή της παρέμβαση του Bibi στην δικαιοσύνη, στις ΗΠΑ ο νομοθετικός κλάδος είναι κατά το ήμισυ ακέφαλος και η Ε.Ε. ήδη αντιμετωπίζει την δυσαρέσκεια μελών σχετικά με την εμπλοκή της στην Ουκρανία. Στην λογική αυτή, αδύναμη, λοιπόν, εμφανίζεται η Δύση, οπότε τώρα είναι ίσως η στιγμή της επίθεσης.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, όμως, το μάθημα της επιθετικής Ρωσίας που οδήγησε στην νεκρανάσταση του ΝΑΤΟ θα έχει περάσει παντελώς απαρατήρητο, και οι ηγεσίες της Χαμάς και της Χεζμπολά δεν κάνουν κατά κανόνα τέτοια λάθη. ¨όχι πως δεν γίνονται και λάθη.
Η επίθεση της Χαμάς, όμως, με την δολοφονία άμαχων πολιτών και παιδιών, εν ψυχρώ μάλιστα δείχνει ότι η συνύπαρξη της δημοκρατικής Δύσης με το θεοκρατικό Ισλάμ είναι όνειρο θερινής νυχτός. Οι δύο αυτοί πολιτισμοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν—εκτός κι αν δεν υπάρχει επαφή μεταξύ τους, «ο καθένας στην γωνία του».
Σκληρή διαπίστωση αλλά πάνω από 1000 χρόνια συγκρούσεων και μίσους δεν εξαλείφονται εύκολα – ιδιαίτερα όταν οι Χαμάς και Χεζμπολά δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους Σταυροφόρους.
Ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις το τοπίο είναι κι εδώ θολό, και επισημάνσεις περιορισμένες. Οι ιστορικοί παραλληλισμοί είναι επικίνδυνοι αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ έγινε στην επέτειο του πολέμου του Yon Kippur. Η συγκεκριμένη σύγκρουση είχε χρησιμεύσει ως αφορμή για την πρώτοη πετρελαϊκή κρίση που δημιούργησε ο OPEC. Αν θα υπάρξουν και τώρα αντίστοιχες εξελίξεις είναι άγνωστο. Απίθανο δεν είναι.
Η ευρύτερη εμπόλεμη κατάσταση που χαρακτηρίζει πλέον το γεωπολιτικό παιγνίδια αναπόφευκτα οδηγεί σε νέο γύρο εξοπλισμών με έμφαση και πάλι στην βαριά βιομηχανία της άμυνας. Αν συνεχιστεί η εμμονή στην διατήρηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πειθαρχίας, τότε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές, όπως και στην ελαφρά βιομηχανία. Στην αντίθετη περίπτωση, θα μάθουμε να ζούμε με πληθωρισμό υψηλότερο από το 2%! Και να βλέπουμε την ανάπτυξη να στηρίζεται τόσο στη νέα τεχνολογία όσο και στην πατροπαράδοτη της άμυνας.
Αν η εμπόλεμος κατάστασης επεκταθεί, ο μεγάλος χαμένος θα είναι βέβαια η κλιματική κρίση – δηλαδή συνολικά το ανθρώπινο είδος. Ίσως αυτή θα μας υποχρεώσει να αλλάξουμε την προσέγγιση μας και να μάθουμε να συμπορευόμαστε.
Για την προοπτική αυτή, προσωπικά πάντως δεν θα στοιχημάτιζα.
Διαβάστε επίσης:
Η απασχόληση αυξάνεται, οι μετοχές… πέφτουν!
Μεσανατολικό: Στη σκιά των συγκρούσεων, τι αναμένεται για πετρέλαιο, ομόλογα και μετοχές
Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Πάνω από 1.100 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι νεκροί
──────────────────
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις
Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα