Σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης και των δικαστών, εξελίσσεται η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις.

Κι ενώ από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι υπουργοί έλεγαν ότι δεν μπορεί να διακυβευτεί η σταθερότητα της οικονομίας με το να δοθούν αναδρομικά και αυξήσεις σε όλους, ήρθε ένα δελτίο τύπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ρίξει λάδι στη φωτιά. Και για να προκαλέσει νέα αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος απάντησε μέσω του Σκάι.

1

Το πρόβλημα πλέον που προκαλείται είναι σοβαρό καθώς δημιουργείται ένα μεγάλο ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών, δηλαδή δύο βασικών πυλώνων της Δημοκρατίας.

Ο καθένας έχει τα δικά του επιχειρήματα σ’ αυτό το άτυπο μπρα ντε φερ, όμως, είναι δεδομένο ότι από τη μια διακυβεύεται η σταθερότητα της οικονομίας και από την άλλη οι δικαστές ανοίγουν το δρόμο για να διεκδικήσουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι αναδρομικά και αυξήσεις που θα οδηγήσουν τις συντάξεις τους στα επίπεδα προ των μνημονίων.

Το σκληρό δελτίο τύπου

Στο δελτίο τύπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπάρχουν ορισμένες εκφράσεις που αποτέλεσαν και casus belli για την κυβέρνηση η οποία απάντησε μέσω του Κωστή Χατζηδάκη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων».

Ουσιαστικά οι δικαστές τονίζουν ότι οι αποφάσεις που εξέδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους 3 προσφεύγοντες δικαστές (Ράμμο, Αγγελάρα, Κεδίκογλου) αφορούν όλους κι όχι μόνο τους συγκεκριμένους.

Κάτι τέτοιο βεβαίως θα σήμαινε ότι πρέπει να δοθούν σε περισσότερους από 4.500 δικαστές οι αυξήσεις εφόσον αυτοί προσφύγουν για να ζητήσουν την επαναφορά των συντάξεων πριν από το νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα έπρεπε στην περίπτωση αυτή να δοθούν περί τα 30 με 35 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για τον καθένα δικαστικό.

Στο δελτίο τύπου, όμως, αναφέρεται και κάτι ακόμη που από την κυβέρνηση θεωρούν ότι έχει εκβιαστικό χαρακτήρα. Τονίζεται συγκεκριμένα:

«Σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται κατά το Σύνταγμα να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού Δικαστηρίου, που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία. Μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της συνταξιοδοτικής Διοίκησης για επανακανονισμό της σύνταξης δικαστικού λειτουργού, αφού αυτή όφειλε να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες αρμοδίως ως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Εφαρμοστέες για τον κανονισμό της σύνταξης των δικαστικών λειτουργών εκκαλούντος είναι οι προϊσχύσασες του ν. 4387/2016 διατάξεις, ενώ το καταβλητέο ποσό της σύνταξής τους υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το εν λόγω ειδικό Δικαστήριο και το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Ουσιαστικά λέει ότι πρέπει να συμμορφωθεί ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας και να δώσει τις αυξήσεις σε όλους τους δικαστικούς, όχι μόνο στους προσφεύγοντες.

Εμμέσως οι δικαστικοί προειδοποιούν τον ΕΦΚΑ ότι αν δεν προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των συντάξεων όσων συνταξιούχων δικαστικών καταθέτουν σχετικό αίτημα αυτό θα μπορούσε να προσβληθεί ξανά στα δικαστήρια.

Η ανακοίνωση

Αυτή η ανακοίνωση ανάγκασε το βράδυ της Παρασκευής τον Κωστή Χατζηδάκη να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι σέβεται τη Δικαιοσύνη (όχι τις αποφάσεις των δικαστών), αλλά κι ότι θα φέρει νομοθετική πρωτοβουλία που θα μπλοκάρει υποθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες.

Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι», τόνιζε ο υπουργός Οικονομικών.

Η απάντηση

Ακόμη πιο σκληρός ήταν μέσω του Σκάι το πρωί του Σαββάτου ο κ. Χατζηδάκης καθώς μίλησε για «κυβερνώσα Δικαιοσύνη». Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιφρονεί τη δικαιοσύνη. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατόν, απλώς και μόνο ερμηνεύοντας κάποια άρθρα του Συντάγματος θα καταλήγουμε ότι πρέπει να έρθει το υπ. Οικονομικών και να δίνει λεφτά, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εδώ, τα λεφτά αφορούν μία συγκεκριμένη ομάδα, η οποία τυχαίνει να αποφασίζει και για τον εαυτό της.

«Δεν θα αμφισβητήσω τις πρόνοιες του Συντάγματος για τους δικαστικούς. Εμείς λαμβάνουμε υπόψιν μας την απόφαση αυτή αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και την ανάγκη να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. Διότι, αν αρχίσουμε πάλι να έχουμε υπερβολικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και ελλείμματα για τις συντάξεις, ο λογαριασμός αυτός θα πάει στους Έλληνες πολίτες. Σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή μία ρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά ακόμα περισσότερο θα λαμβάνει υπόψιν την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», πρόσθεσε.

Και ξεκαθάρισε:

«Δεν έχουμε δυνατότητα για να δώσουμε αναδρομικά. Θα δώσουμε αυξήσεις στις συντάξεις 3,1%, δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Τι να πούμε; Κόβουμε από τους συνταξιούχους και τα δίνουμε στους δικαστικούς; Τα δικαστήρια έχουν κρίνει για τα αναδρομικά και η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψιν της αυτές τις αποφάσεις.

Το ζήτημα των αναδρομικών, ευρύτερα, έχει ήδη ρυθμιστεί. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει παρουσιαστεί, περιθώρια δεν υπάρχουν. Θα θωρακίσουμε το σύστημα και να μην έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και την οικονομία», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πιθανή εμφάνιση «ντόμινο διεκδικήσεων».

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση τρέχουν να προλάβουν ένα μαζικό κύμα προσφυγών από χιλιάδες δικαστικούς οι οποίοι μπορούν να «πατήσουν» στις πιλοτικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να διεκδικήσουν αυξήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 400 προσφυγές δικαστικών.

Και η απάντηση Τσακλόγλου

Ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο Mega για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά στους δικαστές και στις αναδρομικές συντάξεις τους ανέφερε:

«Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση της κυβέρνησης και του κ. Κωστή Χατζηδάκη. Για εκείνους που έχουν προσφύγει, και για ό,τι έχει αποφασίσει το ελεγκτικό συνέδριο, σε αυτούς θα καταβληθούν. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπόψιν τις δύο αυτές παραμέτρους, δηλαδή ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά από την άλλη πλευρά να έχουμε και τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο», ανέφερε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου.

«Δεν υπάρχει γενίκευση του μέτρου. Η απόφαση περιορίζεται στους δικαστές. Οι δικαστές βρίσκονται στην υψηλότερη μισθολογική κλίμακα από τους δημοσίους υπαλλήλους. Εφόσον η σύνταξη είναι παρακολούθημα του μισθού που παίρνουμε έτσι και οι συντάξεις τους είναι μεγαλύτερες από των υπολοίπων», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση – βόμβα από Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012

Ο Ράμμος της ΑΔΑΕ και οι πρώην πρόεδροι Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού οι τρεις που προσέφυγαν για μεγαλύτερες συντάξεις

Κωστής Χατζηδάκης για την πιλοτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Θα προστατεύσουμε το ασφαλιστικό από νέα ελλείμματα

Ελεγκτικό Συνέδριο: Πιλοτική η απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών

________________­_______

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο χάρτης των αποτελεσμάτων