• Πολιτική

    Καιρίδης: Δεν γίνονται επαναπροωθήσεις – Νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

    • NewsRoom
    Δημήτρης Καιρίδης

    Δημήτρης Καιρίδης


    «Το μεταναστευτικό πράγματι προκαλεί πολλή “θολούρα”, την οποία εκμεταλλεύονται διάφοροι και τυχοδιωκτικά, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και έχει γίνει ένα θέμα που απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή δημοκρατία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και αποτελεσματικά», τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ.

    Σχετικά με το πόσοι είναι οι μετανάστες και πόσοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «στην Ελλάδα έχουμε μετανάστες νόμιμους. Είναι περίπου 700.000 ή 680.000, με χαρτιά, επίσημα, από αυτούς οι μισοί είναι αλβανικής καταγωγής και οι άλλοι μισοί ως επί το πλείστον πολίτες ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο».

    «Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, διότι είχαμε μεγάλη διαρροή τα χρόνια της κρίσης και κυρίως κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Covid. Κυρίως μετανάστες αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι φύγανε από την Ελλάδα και πήγαν κυρίως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, με καλύτερους μισθούς και πιο υψηλό επίπεδο διαβίωσης γι΄αυτούς», συμπλήρωσε.

    «Από την άλλη μίλησε για τους αιτούντες άσυλο και για το πόσοι από αυτούς έχουν πάρει άσυλο και πόσοι όχι. «Καταρχάς, το ποσοστό αυτή τη στιγμή επιτυχίας των αιτήσεων ασύλου κυμαίνεται κοντά στο 50%. Οι μισοί από αυτούς που έρχονται, όπως έρχονται οι περισσότεροι με παράνομο τρόπο, είτε δια θαλάσσης στο Αιγαίο, μέσα σε αυτές τις βάρκες που βλέπετε, είτε από τον Έβρο ως επί το πλείστον από τα ανατολικά, δηλαδή από την Τουρκία, οι μισοί από αυτούς παίρνουν εν τέλει προσφυγικό καθεστώς», πρόσθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

    «Στην Ελλάδα οι ροές κατευθύνονται κυρίως προς τη Γερμανία»

    Σχετικά με το αν αυτοί που έχουν πάρει καθεστώς πρόσφυγα θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα ή να πάνε στην Ευρώπη, τόνισε: «Ως επί το πλείστον είναι να φύγουν. Για παράδειγμα, από 01/01 του 21 μέχρι σήμερα, τα τελευταία δυόμιση χρόνια δηλαδή, έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα 60.000. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια που είχαμε πολύ χαμηλές ροές, χάρη και στην πολιτική μας και βέβαια στην πανδημία, ιδίως στο 2021. Ταυτόχρονα, δίπλα σε αυτούς τους 60.000 έχουμε 92.000 εκδώσεις προσφυγικών διαβατηρίων, 92.000 προσωπικά διαβατήρια και ως επί το πλείστον, αυτός που μπαίνει στη διαδικασία να αιτηθεί διαβατήριο κάνει αίτηση για να φύγει.

    Για μια σειρά από λόγους οι πρωτογενείς ροές προς την Ελλάδα εύκολα και πολύ συχνά γίνονται δευτερογενείς προς την υπόλοιπη Ευρώπη, κατ’ εξοχήν προς τη Γερμανία. Σε αντίθεση με πρωτογενείς ροές αλλού, οι ροές στην Ιταλία, στη Λαμπεντούζα, πάνε κυρίως στη Γαλλία. Προέρχονται από τη γαλλόφωνη Αφρική. Γι’ αυτό υπάρχει και η μεγάλη ένταση στη γαλλο – ιταλική μεθόριο, εκεί μεταξύ Κυανής Ακτής και Γένοβας.

    Στην Ελλάδα οι ροές κατευθύνονται κυρίως προς τη Γερμανία. Έχουν εκεί δημιουργηθεί συγγενικά δίκτυα που προσελκύουν. Πάνε εκεί, γιατί πληρώνονται πολύ καλύτερα, γιατί οι παροχές είναι πολύ περισσότερες που δίνει το γερμανικό κράτος με επιδόματα στον πρόσφυγα που φτάνουν τα 1.500 ευρώ τον μήνα. Και γιατί στη Γερμανία στα πέντε χρόνια μπορούν να ζητήσουν ιθαγένεια, να πάρουν δηλαδή το πιο μεγάλο βραβείο που υπάρχει, να γίνουν πολίτες».

    Πώς παίρνει ιθαγένεια ένας πρόσφυγας

    Μίλησε επίσης για το πότε παίρνει στην Ελλάδα ιθαγένεια ένας πρόσφυγας παίρνει ένας πρόσφυγας. «Ιθαγένεια δεν παίρνει, για να πάρεις την ιθαγένεια την ελληνική πρέπει να συντρέχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις. Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Αφορά κυρίως ελληνικής καταγωγής, απόδημους ή ανθρώπους που έχουν παντρευτεί Έλληνα ή Ελληνίδα και παραμένουν στην Ελλάδα για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η ιθαγένεια δεν δίνεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών».

    «Δεν γίνονται επαναπροωθήσεις» – «Το σύνορο για να είναι σύνορο πρέπει να φυλάσσεται»

    Σχετικά με τις επαναπροωθήσεις ανέφερε ότι: «Δεν γίνονταν και δεν γινόταν. Εδώ να το ξεκαθαρίσουμε. Αυτό που υπάρχει στο διεθνές δίκαιο είναι όρος refoulement. Στα ελληνικά, επαναπροώθηση είναι μια πολιτική ορολογία η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον και συχνά θα σας έλεγα εργαλειακά, κακοπροαίρετα από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν πιστεύουν στη φύλαξη των συνόρων.

    Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό γιατί εδώ τελειώνουν οι αφέλειες, και προς τα άκρα, δεξιά και προς την αριστερά. Δηλαδή, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Το έχουμε δει αυτό και πρόσφατα, με αφορμή την τραγωδία της Πύλου, που πιστεύουν – στην αριστερά κυρίως – ότι οποιαδήποτε φύλαξη συνόρων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι ο Frontex πρέπει να διαλυθεί. Η Ευρώπη δεν έχει σύνορα ή πρέπει να έχει ανοικτά σύνορα απέναντι στο όποιο εγώ λέω ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Ανοικτά σύνορα είναι αντίφαση. Το σύνορο για να είναι σύνορο πρέπει να φυλάσσεται. Δεν γίνονται επαναπροωθήσεις. Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική με πάρα πολλές διασώσεις».

    «Το να ελέγχεται το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, δεν κάνει κλειστή την δομή»

    Αναλύοντας περισσότερο και μιλώντας για το 50% των προσφύγων οι οποίοι μπορούν να πάρουν και ταξιδιωτικά έγγραφα και να πάνε στην Ευρώπη και το υπόλοιπο 50%, που είναι αιτούντες άσυλο, είπε: «Αυτοί είναι αιτούντες άσυλο μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους. Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, που μπορεί να πάρει μέχρι και δύο χρόνια, αλλά γενικά πολύ πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν, διότι έχουμε επιταχύνει και έχουμε μια πολύ καλή διαδικασία ασύλου. Αυτά τα δύο χρόνια είναι αιτούντες άσυλο, έχουν δικαιώματα όπως κάθε άλλος αιτών άσυλο είναι μέσα στις δομές, σιτίζεται και του παρέχονται όλα αυτά που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς.

    Δεν είναι κλειστές οι ελεγχόμενες δομές. Δηλαδή το να ελέγχεται το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Δεν είναι κλειστή δομή. Και μάλιστα μετά τους έξι μήνες μπορούν και εργάζονται. Αυτοί είναι επιστρεπτέοι.

    Διαβάστε επίσης

    Βρούτσης σε Κασσελάκη για το ΟΑΚΑ: Παραποιεί και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αύριο

    ΝΔ για Κασσελάκη: Ας πει στον σκηνοθέτη του να αποφεύγει τα σπίτια συγγενών βουλευτών του

                                                     

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ