• Business

    Intralot: Ο Σωκράτης Κόκκαλης, το χρήμα στην ΑΜΚ και το τελευταίο βήμα για την εξυγίανση της εταιρείας

    Σωκράτης Κόκκαλης

    Σωκράτης Κόκκαλης (Intralot)


    Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ο Σωκράτης Κόκκαλης ξαναπήρε στα χέρια του τα διοικητικά ηνία της Ιντραλότ. Αναλαμβάνοντας ως CEO, όντας συνάμα και Πρόεδρος της εταιρείας που ό ίδιος ίδρυσε το 1992, το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο της εξυγίανσης.

    Για τον πολυσυζητημένο επιχειρηματία που διάγει το 85ο έτος της ηλικίας του, το ζήτημα της Ιντραλότ είναι ένα προσωπικό του στοίχημα.

    Μάλιστα, από τον Μάρτιο του 2019, εκείνος ήταν πάλι που είχε επιστρέψει στο μάχιμο επιχειρείν και παραμένοντας επί ένα χρόνο στο νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου, είχε θέσει τις βάσεις του φιλόδοξου σχεδίου του.

    Διαψεύδοντας εν τοις πράγμασι, όσους μάλλον πικρόχολα, είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν την… αποστρατεία του.

    Τώρα πλέον και καθώς ο γερόλυκος των μπίζνες έχει ανακατέψει αρκετές φορές την επιχειρηματική τράπουλα, η Ιντραλότ είναι έτοιμη να κάνει το τελευταίο της βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής εξυγίανσης. Το οποίο και πιστεύεται ότι θα την οδηγήσει με αξιώσεις στην «επόμενη μέρα».

    Η κεφαλαιακή αύξηση των 135 εκατ. ευρώ, δεύτερη σε διάστημα 15 μηνών, θα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα.

    Στην προκειμένη περίπτωση ο στόχος είναι διπλός: Κατά πρώτον να θεραπευτεί η «πληγή» των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων (93,3 εκατ. ευρώ) έτσι ώστε να βγει η Ιντραλότ από το γκρίζο χρηματστηριακό καθεστώς της επιτήρησης. Και κατά δεύτερον να τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση του ομολογιακού δανείου, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024, έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 355,6 εκατ. ευρώ και βαρύνεται με επιτοκιακό κουπόνι 5,25% ετησίως.

    Η ολοκληρωτική προεξόφληση του ομολογιακού, θα συντελεστεί με άλλες δύο παράπλευρες κινήσεις εν ευθέτω χρόνω. Την έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ, το οποίο θα είναι διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και τη συνδρομή των τραπεζών με κοινοπρακτικό δανεισμό 100 εκατ. ευρώ.

    Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσει ο κύκλος της εξυγίανσης, ανοίγοντας παράλληλα το story της ανάπτυξης. Στην προμετωπίδα του οποίου βρίσκεται η εισαγωγή στη Wall Street της πολύφερνης, θυγατρικής της Ιντραλότ στην Αμερική.

    Τα κεφάλαια από Κόκκαλη, Ιντρακόμ και Μουνδρέα

    Για τη δρομολογημένη αύξηση κεφαλαίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να δώσει αύριο Πέμπτη το «πράσινο φως» της έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, οι όροι της ΑΜΚ, που θα γίνει με δικαιώματα προτίμησης, είναι η διάθεση με αναλογία 0,6268 ( και άλλα… 11 δεκαδικά ψηφία) νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά. Σε τιμή 0,58 ευρώ η μία.

    Ίδια, δηλαδή, με την τιμολόγηση των νέων μετοχών που είχαν διατεθεί στην ΑΜΚ του Ιουλίου του 2022, όταν και είχαν αντληθεί 129,22 εκατ. ευρώ.

    Με βάση το τωρινό χρονοδιάγραμμα η αποκοπή των δικαιωμάτων αναμένεται να γίνει στις 10 Οκτωβρίου και η λήξη διαπραγμάτευσής τους στις 23 του μηνός. Ενώ η άσκησή τους θα ολοκληρωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

    Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της νέας ΑΜΚ είναι ότι και οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της Ιντραλότ, ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο νοτιοκορεατικής καταγωγής Σου Κιμ, ιδρυτής εταίρος και CEO της νεοϋρκέζικης Standard General, θα κάνουν στην… άκρη για να διευκολύνουν την είσοδο άλλων μετόχων. Προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά (free float) στα επίπεδα του 40%.

    Ουσιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή ξένων fund, από τη στιγμή που η Ιντραλότ θα βγει από το καθεστώς της επιτήρησης.

    Η απομείωση των ποσοστών των βασικών μετόχων θα γίνει μέσω της παραχώρησης δικαιωμάτων.

    Σε ό,τι αφορά στον Σωκράτη Κόκκαλη, η σημερινή του θέση στην Ιντραλότ αντιστοιχεί σε ποσοστό 32,42% που μεταφράζεται σε 120.387.455 μετοχές.

    Στην προηγούμενη ΑΜΚ, ο Κόκκαλης είχε εισφέρει 45,69 εκατ. ευρώ, ενώ αν ασκούσε τώρα πλήρως τα δικαιώματά του θα έπρεπε να τοποθετήσει 43,767 εκατ. ευρώ.

    Αποφάσισε, όμως, να ασκήσει μόνο τα 5.501.289 δικαιώματα, που απορρέουν από ισάριθμες μετοχές.

    Με την περιορισμένη αυτή άσκηση (στο 4,56% του συνόλου) θα τοποθετήσει 2 εκατ. ευρώ για να πάρει 3.448.276 νέες μετοχές.

    Το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων του (68.766.112 που αντιστοιχούν στο 57,12% του συνόλου) ο Κόκκαλης το μεταβιβάζει στην συγγενή εταιρεία Ιντρακόμ, στην οποία ο ίδιος είναι βασικός μέτοχος. Μέσω αυτής της παραχώρησης η Ιντρακόμ θα λάβει 43.103.449 μετοχές της Ιντραλότ εισφέροντας κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ.

    Το υπόλοιπο κομμάτι των δικαιωμάτων (46.133.686 ή 38,32% του συνόλου) θα καταλήξει στον εφοπλιστή Γιώργο Μουνδρέα, γιο του Νίκου Μουνδρέα, που συνδέεται φιλικά επί σειρά ετών με τον Σωκράτη Κόκκαλη.

    Ο νέος μέτοχος, βάσει των δικαιωμάτων που θα πάρει, θα πάρει 28.917.165 νέες μετοχές, τοποθετώντας 16,77 εκατ. ευρώ.

    Μετά από την ΑΜΚ το ποσοστό του Κόκκαλη στην Ιντραλότ θα υποχωρήσει στο 20,50%, ενώ μαζί με αυτό της Ιντρακόμ θα είναι στα επίπεδα του 27,6%.

    Από την άλλη πλευρά η συμμετοχή του Γιώργου Μουνδρέα θα ανέλθει στο 4,786%.

    Το fund του Σου Κιμ και ο σταθερός Αντωνόπουλος

    Σε ό,τι αφορά στο πλέγμα των fund της Standard General του Σου Κιμ, η οποία έχει 1,6 δισ. δολάρια υπο διαχείρηση κεφάλαια, με τη στρατηγική συμμετοχή στην προηγούμενη ΑΜΚ της Ιντραλότ, απέκτησε το 32,9% της εταιρείας τοποθετώντας 70,866 εκατ. ευρώ.

    Διαθέτει τώρα 122.182.840 μετοχές, αλλά δήλωσε ότι θα ασκήσει μόνο τα 63.952.483 δικαιώματα, δηλαδή το 52,3% του συνόλου.

    Θα αποκτήσει έτσι 40.086.207 νέες μετοχές, εισφέροντας 23,25 εκατ. ευρώ. Ενώ αν ασκούσε πλήρως τα δικαιώματά του θα έπρεπε να τοποθετήσει 44,4 εκατ. ευρώ.

    Με αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό συμμετοχής της Standard General θα υποχωρήσει στο 26,86%. Ενώ προφανέστατα ξένο ή ξένα Fund θα καλύψουν το κενό που θα αφήσει.

    Παρουσία, όμως, στην ΑΜΚ θα έχει και ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Ιδρυτικό στέλεχος της Ιντραλότ, στην οποία ήταν CEO επί 22 ολόκληρα χρόνια, ενώ από το 2014 κατέχει θέση Αντιπροέδρου.

    Ο ίδιος είναι και ιδρυτής του ομίλου Inspiring Earth, με κύρια δραστηριότητα στους κλάδους της τεχνολογίας, του gaming, της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.

    Στο χαρτοφυλάκιο Αντωνόπουλου βρίσκεται το 2,9% της Ιντραλότ, και η αναλογική εισφορά του στην ΑΜΚ θα ανέλθει σε 3,9 εκατ. ευρώ. Ενώ στην περσινή αύξηση κεφαλαίου μετείχε με 3,74 εκατ. ευρώ διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής του.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο εφοπλιστής Μουνδρέας και η Intracom μπαίνουν στην ΑΜΚ της Intralot καλύπτοντας το ποσοστό Κόκκαλη

    Γιώργος Ν. Μουνδρέας: Τα κέρδη από την θάλασσα, τα επενδύει στην στεριά

    Άρθρο παρέμβαση: Ως πότε θα διαιωνίζεται η ανορθογραφία με τα εταιρικά ομόλογα;

                                                                                              

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ