ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο στόχος είναι να απαλλαγεί η αγορά από θλιβερά φαινόμενα εισηγμένων, που απαντώνται ακόμα και στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με χαμηλά ποσοστά διασποράς και τους βασικούς μετόχους να λύνουν και να δένουν στερώντας από την αγορά εμπορευσιμότητα και ευκαιρίες.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, ο οποίος σημειωτέον έχει τεθεί σε διαβούλευση με την Κεφαλαιαγορά, προβλέπει κεφαλαιοποίηση κατά την εισαγωγή 40 εκατ. ευρώ.
Αυτό το ποσό μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης των μετοχών μιας εταιρείας, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.
Είναι συνάρτηση των οικονομικών στοιχείων και των εξελίξεων γύρω από μία εταιρεία, είπε ο κ. Κοντόπουλος.
Για το λόγο αυτό προκρίνεται τα 40 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας, να οριστούν άπαξ, κατά την εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο.
Από εκεί και πέρα θα θεσπιστούν δύο ακόμα κριτήρια: Διασπορά για κεφαλαιοποιήσεις κάτω από 200 εκατ. ευρώ της τάξης του 25%.
Αλλά και για πάνω από 200 εκατ. κεφαλαιοποιήσεις θα προβλέπεται διασπορά κάτω από 200 εκατ. ευρώ θα προβλέπεται διασπορά κάτω από 25%.
Αν δεν ακολουθήσουν οι υφιστάμενες εισηγμένες ο κ. Κοντόπουλος είπε ότι εξετάζεται, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, θεσμοθέτηση εκ νέου της Παράλληλης Αγοράς του Χρηματιστηρίου, στην οποία θα περνούν εταιρείες που δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.).
Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) βάζει το… όπλο στον κρόταφο των εισηγμένων να αυξήσουν τη διασπορά των μετοχών, κάτι το οποίο είναι και το ζητούμενο για την μετάταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) στις ώριμες αγορές.
Οι κύριοι άξονες των αλλαγών είναι:
- Θέσπιση κατώτατου ορίου κεφαλαιοποίησης για εισαγωγή στην Κύρια Αγορά (παράλληλη ενίσχυση της Εναλλακτικής Αγοράς)
- Υποχρέωση τήρησης σε συνεχή βάση επαρκούς διασποράς εισηγμένων
- Ενίσχυση του θεσμού του Ειδικού Διαπραγματευτή
- Διευκόλυνση νέων εισαγωγών με κατάργηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων
- Περιορισμός του χρόνου παραμονής εταιρειών σε καθεστώς Επιτήρησης και Αναστολής
Για τις αλλαγές αυτές θα υπάρχει μεταβατική περίοδος ενός έτους.
Οι αλλαγές αυτές που προωθούνται από την διοίκηση του Χρηματιστηρίου έχουν σαν στόχο την μετάταξη της αγοράς στις ώριμες αγορές.
Ο κ. Κοντόπουλος παρά την διόρθωση που έχει βγει στις αγορές στο εξωτερικό η οποία μοιραία επηρεάζει και το Χ.Α. επεσήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε το Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) εκπληρώνει τα ποιοτικά κριτήρια που έχει θέσει ο οίκος FTSE.
Δηλαδή η επενδυτική βαθμίδα (DBRS, R&I και Scope Ratings) και εκκρεμεί η εκπλήρωση των ποσοτικών κριτηρίων.
Δηλαδή: Τουλάχιστον 5 εισηγμένες να πληρούν τα κριτήρια εισόδου είτε στον Developed Large Cap δείκτη ή στον Developed Mid Cap Index.
Επίσης, κεφαλαιοποίηση εταιρειών σε FTSE Developed All Cap δείκτη >31.9δις. δολ (5πέντε μονάδες δηλαδή πάνω από τον FTSE Developed All Cap Index market cap).
Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) συνεχίζει τις επαφές με τους ξένους θεσμικούς με συμμετοχή μάλιστα και του ίδιου του πρωθυπουργού σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Στις 31/10 έχει προγραμματιστεί ένα ακόμα roadshow για την μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση στην Φρανκφούρτη.
Στις 27 και 28 Νοεμβρίου η Morgan Stanley πραγματοποιεί παρουσίαση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς για δεύτερη χρονιά.
Έχουν προσκληθεί ήδη 30 εταιρείες.
Στις 25 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιείται νέο επενδυτικό roadshow στη Νέα Υόρκη από την JP Morgan.
Διαβάστε επίσης:
Τα υψηλά επιτόκια εκτροχιάζουν το ράλι στις μετοχές – Τι λένε οι αναλυτές της Wall Street
JP Morgan: «Καμπανάκια» για μετοχές και αναδυόμενες αγορές – Αρνητική για την πορεία του S&P 500
FTX: Το «σκάνδαλο Enron», το πρώην παιδί θαύμα και ο μάρτυρας-κλειδί στην πολύκροτη δίκη
──────────────────
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις
Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε