• Ναυτιλία

    Τζέρι Καλογηράτος: Στα $7 δισ. η επένδυση για τον «πράσινο στόλο» της Capital

    Τζέρι Καλογηράτος, CEO Capital Product Partners

    Τζέρι Καλογηράτος, CEO Capital Product Partners


    “Ο ναυτιλιακός κλάδος παραμένει σταθερός στη δέσμευσή του να ενισχύσει την παγκόσμια προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα μέσω μιας πολιτικής μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, επεκτείνοντας τη στήριξή της στην παγκόσμια απαλλαγή από τον άνθρακα μέσω των δραστηριοτήτων και των προσφερόμενων υπηρεσιών της”, επισήμανε πριν από λίγο ο Τζέρι Καλογηράτος, επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας Capital, στο συνέδριο της Capital Link, που οργάνωσαν ο Νίκος και η Όλγα Μπορνόζη.

    Ο Γ. Καλογηράτος τόνισε επίσης ότι οι παραγγελίες από την Capital, πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου CO2 και πλοίων μεταφοράς αμμωνίας (VLACs), που πηγάζουν από την τεχνογνωσία που διαθέτουμε ως όμιλος και τις καινοτόμους προβλέψεις μας και σηματοδοτούν την αυγή μιας νέας εποχής στη ναυτιλιακή βιομηχανία, που ενθαρρύνει μια ολοκληρωμένη αλυσίδα απανθρακοποίησης.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η ναυτιλία αντιπροσωπεύει μόνο το 2,9% των παγκόσμιων εκπομπών, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετεί περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου συνέχισε:

    “Πιστεύουμε όμως ότι κάθε κλάδος πρέπει να καταβάλλει τις καλύτερες προσπάθειες για να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα, όσο κινούμαστε προς τον στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων”.

    Στην Capital, υπογράμμισε ο Τζέρι Καλογηράτος, «συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες και είμαστε ενεργά αφοσιωμένοι στον σχεδιασμό μιας διαχρονικής στρατηγικής «ενεργειακής μετάβασης» του στόλου, προωθώντας τον τελικό στόχο μιας ναυτιλίας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

    Και τόνισε:

    «Το ταξίδι προς μια πράσινη, βιώσιμη ναυτιλία σε συμμόρφωση με τον στόχο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αποφάσεων, στρατηγικού, επιχειρηματικού και τεχνικού χαρακτήρα.

    Σε τεχνικό επίπεδο έχουμε επιλέξει το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ως το κεντρικό μεταβατικό καύσιμο, σηματοδοτώντας για μας μια ώριμη βιώσιμη λύση, που υποστηρίζεται σθεναρά από ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς.

    Η χρήση του LNG ως καυσίμου αποτελεί τα πρώτα βασικά βήματα στη λειτουργία του πλοίου και στην εφοδιαστική αλυσίδα, διαμορφώνοντας το δρόμο ως προς την απαλλαγή από τον άνθρακα ενισχυόμενο από το ηλεκτρονικό Υγροποιημένο Φυσικού Αερίου (E-LNG) και το Πράσινο Υδρογόνο.

    Υλοποιώντας μια ανάλογη στρατηγική ανανέωσης του στόλου μας, ξεκινήσαμε μια εκτεταμένη και διαφοροποιημένη πρωτοβουλία 63 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων μεταφοράς LNG, εμπορευματοκιβωτίων και των δεξαμενόπλοιων.

    Είναι όλα εξοπλισμένα με κορυφαίες τεχνολογίες απόδοσης και εναλλακτικές επιλογές καυσίμων, αντιπροσωπεύοντας μια επένδυση κοντά στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η τολμηρή πρωτοβουλία, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, αναδεικνύει τα απτά αποτελέσματα των στρατηγικών μας επιχειρηματικών αποφάσεων.

    Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η πρωτοποριακή μας παραγγελία των πρώτων δύο πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου CO2 στον κόσμο με χωρητικότητα 22.000 κυβικά μέτρα, και τα πρώτα δύο πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια αμμωνίας (VLACs) που κατασκευάστηκαν στην Κορέα χωρητικότητας 88.000 κυβικών μέτρων το ένα.

    Αντιμετωπίζοντας την παγκοσμίως επείγουσα ανάγκη περιορισμού των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, η απαλλαγή από τον άνθρακα, εμφανίζεται ως μια βασική διαδρομή προς έναν πιο πράσινο και ασφαλή πλανήτη. Δεν είναι μια εύκολη πορεία, αλλά ένα ταξίδι που επιβάλλει τολμηρές δράσεις, μετασχηματιστικές ιδέες και ακλόνητη δέσμευση. Σήμερα, συγκεντρωθήκαμε για να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε εκείνους που έχουν αγκαλιάσει ολόψυχα αυτή την πρόκληση.

    Το βραβείο που πρόκειται να παρουσιάσω αντιπροσωπεύει την εξαιρετική επίδραση που μπορούν να έχουν τα άτομα, οι οργανισμοί και οι κοινότητες όταν ενώνονται για έναν κοινό σκοπό. Επαινεί τις εξαιρετικές προσπάθειες, την πρότυπη ηγεσία και τα καινοτόμα βήματα προς την απανθρακοποίηση.

    Σήμερα, συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να τιμήσουμε ένα άτομο, του οποίου η εξαιρετική αφοσίωση και οι ευφυείς προσπάθειες ανοίγουν το δρόμο προς ένα πιο οικολογικό και βιώσιμο μέλλον.

    Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, διαπιστώνουμε ότι τα περιστατικά ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα και μας γεμίζουν ανησυχία.

    Το χρονικό περιθώριο για να επιτευχθεί μια σημαντική αλλαγή μέχρι το 2050 συρρικνώνεται, παροτρύνοντας μας όλους να αναλάβουμε δράση γρήγορα και αποφασιστικά».

    Διαβάστε επίσης:

    Κορκίδης: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές

    Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Τα άσχημα παιδικά χρόνια, ο θάνατος του πατέρα της και οι «κανονικοί άνθρωποι»

    Νέα εποχή για την Alumil: Ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές πηγές χρηματοδότησης και επενδυτικά κεφάλαια

                                                                                              

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ