ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Νέα σελίδα για την Common Seas. Η Μαριάννα Λαιμού στηρίζει τις τελευταίες δράσεις του διεθνούς περιβαλλοντικού οργανισμού. Ανάμεσα στους συνιδρυτές, ο πλοιοκτήτης σύζυγός της, Φίλιππος Λαιμός.
Η Μαριάννα Λαιμού (το γένος Γουλανδρή) απέκτησε ευρύτερη φήμη στην Ελλάδα ως ιδρύτρια της επιτροπής Elpida Youth. Δημιουργήθηκε το 2015 συνιστώντας τη νεολαία του σωματείου Ελπίδα, σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο.
Του μεγάλου δηλαδή σωματείου που ίδρυσε η γιαγιά της, η αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Το όνομα της οποίας φέρει η Μαριάννα Λαιμού ως πρώτο της εγγόνι.
Παράλληλα με την Ελπίδα, όμως, στηρίζει και τον οργανισμό του συζύγου της, όπως και εκείνος τις δικές της επιδιώξεις. Τόσο στην Ελπίδα, όσο και στην ομώνυμη εταιρία κοσμημάτων της (Marianna Lemos). Στην Common Seas η Μαριάννα Λαιμού συμμετέχει ως διευθύντρια δημιουργικής επικοινωνίας.
Τα πλαστικά δεν μολύνουν μόνο τη θάλασσα, προσβάλλουν επίσης και τον ανθρώπινο οργανισμό, το κυκλοφορικό του σύστημα. Η Common Seas έχει θεσπίσει μια νέα σειρά δράσεων και ερευνών που ιχνηλατούν την πορεία των πλαστικών, τόσο στο περιβάλλον όσο και στο ανθρώπινο σώμα.
Στο αποστειρωμένο εργαστήριο
Η Μαριάννα Λαιμού πρόσφατα παρακολούθησε την πορεία αυτών των ερευνών. Επισκέφτηκε το εργαστήριο όπου πραγματοποιούνται αυτές οι πειραματικές έρευνες.
Ωστόσο δεν μπορούσε να μπει μέσα στο χώρο, κοιτούσε την εξέλιξη των πειραμάτων από το παράθυρο της εργαστηριακής πόρτας. Πρόκειται για αποστειρωμένο χώρο, με υψηλή συμπίεση, χωρίς ίχνος σκόνης να παρεμβάλλει τη διεξαγωγή των ερευνών της επιστημονικής ομάδας. Επικεφαλής βρίσκεται η Στέφανι Ράιτ (Dr. Stephanie Wright).
Η ρύπανση από τα πλαστικά στη θάλασσα υπολογίζεται ότι θα τετραπλασιαστεί αν δεν αλλάξει κάτι αμελλητί.
Global Plastics Summit)
Στις 11 και 12 Οκτωβρίου, η Common Seas θα συμμετέχει στη Διεθνή Σύνοδο για τα Πλαστικά (Global Plastics Summit) που διοργανώνει ο Economist στο Μπανγκόκ.
Η Common Seas υπόσχεται να φέρει την αλλαγή. Πρόκειται για συμμαχία δυνάμεων με παγκόσμια εμβέλεια (όπως προδίδει η ονομασία της) για την κοινή, πανανθρώπινη θάλασσα της υφηλίου. Δοκιμάζει, ανακαλύπτει ή διευκολύνει λύσεις για την παγκόσμια κρίση της πλαστικής ρύπανσης.
Μόνο μέσα από τη συνεργασία «μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε το σπουδαιότερο σύστημα υποστήριξης της ζωής πάνω στη Γη», εξηγούν οι ιδρυτές του οργανισμού. «Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το έργο μας αντιμετωπίζει τα πλαστικά απορρίμματα στην πηγή τους, προσφέρει νέους τρόπους για τη διαχείριση και την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών και σταματά τη διαρροή τους στα ποτάμια, τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας».
Στους κόλπους της Common Seas συγκεντρώνεται διεθνής ομάδα από επιστήμονες, πολιτικούς, και εμπειρογνώμονες περιβαλλοντικής αλλαγής που σχεδιάζουν σε πρακτικό επίπεδο διάφορες στρατηγικές.
Η «Plastiki»
Πρόεδρος και ιδρύτρια της Common Seas παραμένει η Τζο Ρόιλ (Jo Royle), πάλαι ποτέ αρχηγός θαλάσσιων αποστολών και υπερωκεάνιων ιστιοπλοϊκών αγώνων. Πραγματοποίησε ταξίδια στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και την Ανταρκτική. Έχει τιμηθεί για το ριζοσπαστικό της έργο στην προστασία των θαλασσών για περισσότερα από δέκα χρόνια μέχρι σήμερα.
Ξεκίνησε τα ταξίδια της το 2002. Ενώ έπλεε στα απόμακρα νερά του νότιου Ατλαντικού παρατήρησε από μακριά, διάφορα πολύχρωμα πλαστικά να ξεχωρίζουν στις ακτές της ξηράς.
Το 2010 κατασκεύασε από πλαστικά μπουκάλια πεταμένα στον Ειρηνικό Ωκεανό το μοναδικό καταμαράν Plastiki, μήκους εξήντα πόδια. Ταξίδεψε με αυτό από το Σαν Φραντσίσκο ως το Σίδνεϊ σε μια πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης που απευθυνόταν σε ιδιοκτήτες σκαφών και τον ναυτικό κόσμο. «Αφιέρωσα τα επόμενα δέκα στην ενημέρωση και την περιβαλλοντική δράση. Το 2023 το πλαστικό βρίσκεται παντού, στον ωκεανό αλλά και μέσα μας», επισημαίνει η Τζο Ρόιλ.
Πρόσφατα υπολογίστηκε ότι τρία εκατομμύρια μάσκες πετάγονται στη θάλασσα κάθε λεπτό.
Στο Μονακό
Πριν από μερικές ημέρες, η Τζο Ρόιλ βρέθηκε στο Μονακό στη διεθνή έκθεση σκαφών (Monaco Yacht Show) με τον ίδιο σκοπό. Πραγματοποίησε ομιλία ενημέρωσης σχετικά με το πώς ο ευρύτερος κόσμος της ναυτιλίας μπορεί να αποτελέσει φορέα θετικής αλλαγής για έναν ωκεανό χωρίς πλαστική ρύπανση.
Η Τζο Ρόιλ απολαμβάνει την υποστήριξη πολλών σημαντικών οργανισμών. Ανάμεσά τους τη στηρίζει η Διεθνής μονάδα βιωσιμότητας (International Sustainability Unit) του βασιλιά Καρόλου.
Το παραδειγματικό τοπικό «παρακλάδι» Clean Blue Paros ενεργοποιεί τη συνεργασία ανάμεσα σε τοπικούς φορείς, επιχειρήσεις και την τοπική κοινότητα της Πάρου. Συστρατεύονται ο δήμος Πάρου, το Cyclades Preservation Fund, οι οργανισμοί WATT, WWF ΕΛΛΑΣ (στο οποίο συμμετέχει ως μέλος ΔΣ ο Φίλιππος Λαιμός) και πρωτοποριακές τοπικές πρωτοβουλίες. Φιλοδοξία τους, να αναδείξουν το πρώτο μεσογειακό νησί χωρίς πλαστικά απορρίμματα. Να αναδείξουν την Πάρο σε παγκόσμιο πρωτοπόρο στη μάχη ενάντια στην πλαστική απειλή στα μεσογειακά νερά.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, «η διόγκωση του πληθυσμού δημιουργεί την ανάλογη διόγκωση πλαστικών απορριμμάτων. Αυτό αποτελεί περιβαλλοντική και οικονομική απειλή για την Ελλάδα. Επιλέξαμε την Πάρο επειδή κάλυπτε συγκεκριμένα κριτήρια. Την περίοδο αιχμής, τα απορρίμματα στην Πάρο αυξάνονται κατά 350%. Ο χώρος των ΧΥΤΑ της Πάρου σχεδόν μπουκώνει. Η πολυπλοκότητα του προβλήματος στο νησί προσφέρει ευκαιρίες για να διερευνήσουμε και να παραδώσουμε συστημικές λύσεις, με τη δυνατότητα αναπαραγωγής και κλιμάκωσης και σε άλλα νησιά».
Φίλιππος και Αντώνης Λαιμός
Ο Φίλιππος και ο αδελφός του Αντώνης Λαιμός, συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια πολλών εταιρειών σε διάφορους τομείς -κυρίως στη ναυτιλία, στα κτηματομεσιτικά, στα επενδυτικά κεφάλαια.
Ο Φίλιππος σπούδασε στο περίοπτο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το τρίπτυχο πτυχίο PPE, δηλαδή Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά. Ο Αντώνης Λαιμός σπούδασε Νομικά, στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Η πατροπαράδοτη σχέση της οικογένειας με τη θάλασσα που διακρίνει πολλές γενιές Λαιμών, οδήγησε τους τελευταίους να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην εξάλειψη της πλαστικής απειλής στις θάλασσες και στους οργανισμούς μας.
Το όραμά τους πήρε σάρκα και οστά όταν αποφάσισαν να συγχρηματοδοτήσουν την ίδρυση του οργανισμού Common Seas.
Παράλληλα, με τον οικογενειακό φιλανθρωπικό τους οργανισμό Ίδρυμα Αύρα (Avra Foundation), προωθούν πολλές ακόμη μη κερδοσκοπικές δράσεις.
Μαριάννα Λαιμού και Common Seas
Η Μαριάννα Γουλανδρή και ο Φίλιππος Λαιμός παντρεύτηκαν το 2017 στο Λονδίνο, δύο χρόνια μετά την ίδρυση του Elpida Youth. Έκτοτε, όσον αφορά τουλάχιστον τις κοινωφελείς τους δράσεις, λειτουργούν ως μονάδα.
Εκείνος στηρίζει την επιχειρηματική της δράση, την εταιρεία marianna lemos. Κοσμήματα που σχεδιάζει η ίδια αντλώντας έμπνευση από δυναμικές γυναίκες όπως οι γιαγιά και η μητέρα της…
Πριν μερικά χρόνια, η Μαριάννα Λαιμού είχε σχεδιάσει τα βιοδιασπώμενα κύπελλα σε συνεργασία με την εταιρεία huskup με σκοπό την ενημέρωση και τη στήριξη του οργανισμού.
Είχε δηλώσει: «Είμαι τόσο περήφανη που συγκαταλέγομαι στην ομάδα Common Seas. Στοχεύουμε στην εξάλειψη της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικά απορρίμματα. Για αυτό λοιπόν είμαι τόσο περήφανη για τη συνεργασία μου με τη huskup πάνω σε αυτό το 100% ανακυκλώσιμο, βιοδιασπώμενο κύπελλο που έχει κατασκευαστεί από φλούδες ρυζιού. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το evil eye (μάτι) που συμβολίζει την προστασία. Για εμάς αυτά τα μικρά βήματα, η εξάλειψη πλαστικών κυπέλλων και η αντικατάστασή τους με κύπελλα όπως αυτό, σημαίνει ότι προοδεύουμε το όραμά μας για τη δημιουργία πιο υγιών και καθαρών ωκεανών».
Το ζευγάρι ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους περιβαλλοντικά ευσυνείδητους ευεργέτες στη διεθνή κοινότητα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ