ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επεξεργασμένες τροφές δεν πρέπει να είναι συνώνυμο με τις ανθυγιεινές, αφού πολλές είναι υγιεινές και απαραίτητες στο καθημερινό μας τραπέζι.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει τους κινδύνους της κατανάλωσης τροφών που υφίστανται σοβαρή επεξεργασία για να φτάσουν σε μας από την αρχική τους μορφή.
Ωστόσο, δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται όλες οι επεξεργασμένες τροφές γιατί κάποιες είναι πολύ υγιεινές.
Στην πραγματικότητα, πολλά (αν όχι τα περισσότερα) από τα πολύ υγιεινά τρόφιμα, πρέπει να περάσουν από κάποια διαδικασία για να φτάσουν στις κουζίνες του σπιτιού μας.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ επεξεργασμένων και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως αναφέρει έρευνα.
Οι υγιεινές επεξεργασμένες τροφές
Ενώ τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι απλώς αυτά που έχουν υποστεί από κάποια αλλαγή μεταξύ αγροκτήματος και τραπεζιού, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν αλλάξει δραματικά με την προσθήκη τεχνητών γεύσεων και χρωμάτων, επιπλέον γλυκαντικών, συντηρητικών, υδρογονωμένων λιπών και άλλων αμφισβητήσιμων συστατικών.
Αυτά τα τρόφιμα είναι που έχουν κατά κύριο λόγο συσχετιστεί με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις.
Οι παρακάτω επιλογές, αν και έχουν υποστεί τεχνική επεξεργασία, είναι πραγματικά υγιεινές:
1. Ψωμί ολικής
Όλο το ψωμί είναι τεχνικά επεξεργασμένο. Κανείς δεν παίρνει ολόκληρα καρβέλια κατευθείαν από ένα δέντρο ψωμιού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε όλο το ψωμί. Όταν επιλέγετε μια ποικιλία από σιτάρι ολικής αλέσεως ως πρώτο συστατικό, θα αποκομίσετε τα οφέλη από φυτικές ίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και λίγη πρωτεΐνη.
2. Γιαούρτι
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται το γιαούρτι ως επεξεργασμένη τροφή, αλλά είναι. Η διαδικασία μετατροπής του αγελαδινού γάλακτος σε παχύρρευστη, κρεμώδη γαλακτοκομική απόλαυση απαιτεί χρόνο, θερμοκρασία και πρόσθετες καλλιέργειες βακτηρίων. Αυτά τα πολλαπλά βήματα δεν μειώνουν την υγιεινή του γιαουρτιού.
Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης Β1 και προβιοτικών που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Ψάξτε για απλό γιαούρτι με λιγότερα από 12 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα και προσθέστε τα δικά σας φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς για γεύση και γλυκύτητα.
3. Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ επεξεργασμένα για να είναι υγιεινά; Όχι! Αν και μπορεί να μην έχουν την περιεκτικότητα σε νερό που έχουν τα φρέσκα, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν εξίσου πολλά θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, μερικές φορές περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά από τα φρέσκα φρούτα.
4. Ποπ κορν
Το βουτυρένιο ποπ κορν μικροκυμάτων είναι συχνά πηγή κρυμμένων τρανς λιπαρών και τεχνητών γεύσεων, οπότε είναι ένα υπερεπεξεργασμένο προϊόν. Αλλά το απλό ή ελαφρώς αλατισμένο ποπ κορν είναι πολύ λιγότερο επεξεργασμένο – και στην πραγματικότητα έχει αρκετά οφέλη για την υγεία.
Είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και μαγνήσιο, ενώ έχει μόνο 100 θερμίδες για 3 φλιτζάνια. Αγοράστε σπόρους καλαμποκιού και με λίγο λάδι, θα ετοιμάσετε νόστιμο ποπ κορν.
5. Χούμους
Το χούμους μπορεί να είναι επεξεργασμένο, αλλά εξακολουθεί να είναι μια απλή, θρεπτική τροφή. Το χούμους παρασκευάζεται κυρίως από ρεβίθια και ελαιόλαδο, καθιστώντας το ένα υγιεινό για την καρδιά σνακ με φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Συνδυάστε το με λαχανικά όπως στικς πιπεριάς ή καρότου.
6. Γάλα σόγιας
Όσον αφορά τα φυτικά, μη γαλακτοκομικά γάλατα, υπάρχει μεγάλο φάσμα επεξεργασίας. Ορισμένα έχουν γαλακτωματοποιητές, πληρωτικά και συντηρητικά. Άλλα είναι πολύ πιο απλά – και το απλό είναι ένα καλό σημάδι.
Για τους vegans ή τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, οι διαιτολόγοι προτείνουν γάλα σόγιας. Είναι το μόνο φυτικό γάλα που έχει πλήρη πρωτεΐνη και προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα του αγελαδινού γάλακτος και είναι ενισχυμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D.
7. Ψάρι σε κονσέρβα
Για να λαμβάνετε την καθημερινή σας δόση υγιεινών λιπών (για να μην αναφέρουμε την πρωτεΐνη), μην φοβάστε τα κονσερβοποιημένα ψάρια. Μπορεί να είναι πιο επεξεργασμένο από ένα φιλέτο σολομού ή φρέσκιας πέστροφας, αλλά το ψάρι σε κονσέρβα εξακολουθεί να προσφέρει μία εξαιρετική επιλογή.
Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Διαβάστε επίσης:
Πόνος στις αρθρώσεις – Μπορεί να φταίνε οι ορμόνες;
Άσθμα ελεγχόμενο και μη: Αίτια και αντιμετώπιση
Χρυσοχοΐδης: Θέλουμε να ξυπνήσουμε τον κοιμισμένο γίγαντα του ΕΣΥ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα
- Στο Ταμείο Ανάκαμψης η διενέργεια προληπτικών ελέγχων για σοβαρά γενετικά νοσήματα
- Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε η ετυμηγορία για Σαρκοζί – Θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα χρόνο
- Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες