Οι λιγοστοί μικροί μαθητές αδημονούσαν. Φορώντας τα καλά τους, είχαν πάει με τους γονείς τους από νωρίς έξω από τον ολοκαίνουριο παιδικό σταθμό στο Καστελόριζο, προκειμένου να παραστούν στα εγκαίνιά του.

Είναι ο πρώτος παιδικός σταθμός στο ακριτικό νησί και έρχεται να λύσει τα χέρια πολλών εργαζόμενων – και όχι μόνο – μαμάδων, που δεν έχουν πού να αφήσουν τα μικρά τους και ενίοτε αναγκάζονται να τα παίρνουν μαζί τους, στους χώρους που εργάζονται.

1

Τα παιδιά ανυπομονούν να πάνε στον παιδικό σταθμό στο Καστελόριζο
Τα παιδιά ανυπομονούν να πάνε στον παιδικό σταθμό στο Καστελόριζο

Το αίτημα εκκρεμούσε χρόνια και πλέον το νεόδμητο κτίριο, με τους χρωματιστούς τοίχους, τους χώρους δραστηριοτήτων, τα παιχνίδια, το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, την κουζίνα και τον χώρο μεσημεριανού ύπνου, αναμένει τα πρωτάκια του για να του δώσουν ζωή.

Ο νέος δημοτικός παιδικός σταθμός στη Μεγίστη Καστελόριζου αποτελεί την απόδειξη ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με βασικό άξονα τον εθελοντισμό και το όραμα, μπορεί να κάνει θαύματα.

Ο νέος παιδικός σταθμός έτοιμος να υποδεχτεί τα παιδιά
Ο νέος παιδικός σταθμός έτοιμος να υποδεχτεί τα παιδιά

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τη συνέργεια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας HOPEgenesis και της εταιρείας Eurolife FFH, που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας στήριξης της οικογένειας σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.

Ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός αναμένεται να φιλοξενήσει 15 παιδιά και είναι ο τέταρτος, που έχει κατασκευαστεί σε αυτό το πλαίσιο. Προηγήθηκαν παιδικοί σταθμοί στην Πάτμο, στα Άγραφα και στους Λειψούς, ενώ παίρνουν σειρά η Χάλκη, η Ανάφη, η Κάσος, η Νίσυρος, το Κουφονήσι και η Τήλος.

Καστελόριζο: Μια ξεχωριστή ημέρα

Το Καστελόριζο κλέβει την καρδιά όλων όσοι το επισκέπτονται. Μοιάζει με καρτ ποστάλ. Η αληθινή ζωή εκεί, ωστόσο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, μόνο ειδυλλιακή δεν είναι.

Τα προβλήματα είναι πολλά. Μεταξύ αυτών η έλλειψη γιατρών, η έλλειψη βασικών αγαθών και μέχρι πρότινος ο παιδικός σταθμός. Η ακριτική Ελλάδα στενάζει και βασίζεται στην εθελοντική προσφορά πολλών οργανώσεων, που επισκέπτονται το νησί, προσφέροντας δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ενημέρωση. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Η παιδίατρος έρχεται εθελοντικά από τη Ρόδο, όταν, όμως, έχει «καιρό», η πρόσβαση είναι αδύνατη. Επίσης τα παιδιά, τα οποία ολοκληρώνουν το δημοτικό, πρέπει να μετακομίσουν στη Ρόδο, για να τελειώσουν το σχολείο. Αυτή τη στιγμή το νηπιαγωγείο του νησιού φιλοξενεί 12 παιδιά και το δημοτικό έχει 35 μαθητές.

Μια μικρή γεύση του πόσο δύσκολη είναι η πρόσβαση στο νησί όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, πήραμε κι εμείς. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Ρόδου, μας ενημέρωσαν ότι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η πτήση για Καστελόριζο λόγω καιρού.

Έτσι, η δημοσιογραφική αποστολή μαζί με τον κ. Στέφανο Χανδακά ταξίδεψε με ένα μεγάλο τουριστικό σκάφος για 3 ώρες, για να φτάσει στο νησί. Καταμεσής του πελάγους το ταξίδι δυσκόλεψε πολύ, όταν αυξήθηκε η δύναμη του αέρα, φτάνοντας στα 7 μποφόρ.

Γίναμε μούσκεμα πολλές φορές στη διάρκεια του ταξιδιού και πολλοί συνάδελφοι αισθάνθηκαν έντονη αδιαθεσία από το συνεχές ταρακούνημα. Κάποια στιγμή, δε, η κόντρα με τα κύματα είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ του σκάφους. Ο κ. Χανδακάς χαριτολογώντας είπε:

«Νομίζω τώρα όλοι μάθαμε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο μπορεί να γίνει ένα ταξίδι στο ακριτικό Καστελόριζου»

Χθες, λοιπόν, που έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου δημοτικού παιδικού σταθμού, ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το νησί. Η συγκίνηση όλων και η ελπίδα ξεχείλιζαν.

Οι συνεργάτες της HOPEgenesis ήταν επί ποδός για μέρες, προκειμένου να προετοιμάσουν την όμορφη τελετή. Ένα έργο – όραμα τριών ετών – από τα πλέον δύσκολα στην υλοποίησή του – θα έπαιρνε και επισήμως σάρκα και οστά.

Στα εγκαίνια παρέστη η Υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία δεν σταμάτησε να μοιράζει χαμόγελα και να μιλάει με τους λιλιπούτειους μαθητές και τους γονείς τους, για τα όσα αντιμετωπίζουν στο νησί.

Άμεση ανάγκη στελέχωσης

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε η κα Μιχαηλίδου, μαζί με τον πρόεδρο της HOPEgenesis Στέφανο Χανδακά, τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών και CEO της Eurolife Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και τη μικρή Βαλεντίνα, ένα από τα παιδιά που θα πηγαίνουν στο νέο παιδικό σταθμό και έκλεψε τις καρδιές όλων με το σκέρτσο της.

Το ζήτημα, ωστόσο, τώρα είναι το πότε θα λειτουργήσει ο παιδικός σταθμός και αν θα καταφέρει να «σωθεί» η φετινή χρονιά. Είναι τόση η γραφειοκρατία, που χρειάζεται χρόνος για να στελεχωθεί ο σταθμός.

Μάλιστα, παρόλο που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον ορισμένοι βρεφονηπιοκόμοι, προκειμένου εθελοντικά να μετακομίσουν στο Καστελόριζο και να εργαστούν εκεί, η διαδικασία «σκοντάφτει» σε πρακτικά ζητήματα του ελληνικού δημοσίου.

Το παράδειγμα του παιδικού σταθμού στα Άγραφα, που κατάφερε να λειτουργήσει ενάμιση χρόνο μετά τα εγκαίνιά του, είναι χαρακτηριστικό.

Η Υφυπουργός Παιδείας, πάντως, είπε ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο.

Ελπίδες και παιδικά χαμόγελα

Η υπογεννητικότητα συνιστά μείζον ζήτημα στη χώρα μας.

Η κα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στους τρεις πυλώνες της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η αντιστροφή της υπογεννητικότητας αποτελεί προτεραιότητα, μαζί με την υποστήριξη των οικογενειών στις ακριτικές περιοχές, την προσχολική αγωγή και την παιδική προστασία, που, όπως επεσήμανε, αποτελεί μια δική της προσωπική ευαισθησία.

Η Υφυπουργός Παιδείας στα εγκαίνια του παιδικού σταθμού στο Καστελόριζο
Η Υφυπουργός Παιδείας στα εγκαίνια του παιδικού σταθμού στο Καστελόριζο

Από την πλευρά του ο κ. Σαρρηγεωργίου υπογράμμισε ότι το μέλλον της χώρας μας ανήκει στα παιδικά χαμόγελα και πρόσθεσε:

«Η δουλειά μας είναι οι ασφάλειες και η ασφάλεια των κατοίκων είναι κομμάτι μας. Θέλουμε να επιστρέφουμε στην κοινωνία κομμάτια, από αυτά που λαμβάνουμε από αυτήν».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος και CEO της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος και CEO της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Ο κ. Χανδακάς είπε ότι η μέρα των εγκαινίων είναι πολύ σημαντική για εκείνον. «Το εν λόγω πρόγραμμα είναι προϊόν συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα, του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών και ευχαριστούμε όλους για αυτό».

Η προσφορά της HOPEgenesis

Μόνο στο Καστελόριζο, η HOPEgenesis έχει ωφελήσει ως τώρα περισσότερες από 20 οικογένειες, καλύπτοντας όλα τα έξοδα εγκυμοσύνης και τοκετού στις μόνιμες κατοίκους του νησιού.

Συνολικά, σε όλη την επικράτεια, έχουν ωφεληθεί πάνω από 650 οικογένειες. Στην παρούσα φάση η οργάνωση δραστηριοποιείται σε σχεδόν 450 απομακρυσμένες περιοχές, 401 τοπικές κοινότητες και 42 νησιά.

Συνεργάζεται με 24 ιατρικά κέντρα σε όλη τη χώρα (δημόσια και ιδιωτικά) και στην ιατρική της ομάδα συμμετέχουν πάνω από 50 εθελοντές επαγγελματίες υγείας.

Ο πρόεδρος της HOPEgenesis Στέφανος Χανδακάς
Ο πρόεδρος της HOPEgenesis Στέφανος Χανδακάς

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Γιάννη Βρούτση – Σπύρου Καπράλου για το ΟΑΚΑ

ΟΛΘ: Πρώτος Υποθαλάσσιος Καθαρισμός στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η λίμνη Κάρλα μετά την κακοκαιρία Daniel – Συγκλονιστικό βίντεο