ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι διαπραγματεύσεις και οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων θα περιοριστούν σε πιο χαμηλόβαθμα στελέχη σε όλους τους φορείς που θα επισκεφθούν, δηλαδή για παράδειγμα σε επίπεδο γενικών γραμματέων στα υπουργεία καθώς οι επαφές σε επίπεδο υπουργών θα γίνουν αμέσως μετά με τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα συμπεράσματα της αξιολόγησης.
Αν και τίποτα στην επικείμενη αξιολόγηση δεν θυμίζει τις παλιές δύσκολες ημέρες των μνημονιακών αξιολογήσεων, καθώς όπως σχολιάζουν πηγές προσκείμενες στους θεσμούς «η Ελλάδα εδώ και καιρό δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως πρόβλημα», τα συμπεράσματα των θεσμών που θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο έχουν τη δική τους αξία σε μια περίοδο που η χώρα επιδιώκει επιτάχυνση στη βελτίωση της αξιολόγησης της από τους ξένους οίκους.
Σε αυτό το πλαίσιο πέραν των δημοσιονομικών, όπου θα αναζητηθούν διασφαλίσεις ότι δεν απειλείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,7% του ΑΕΠ φέτος και 2,1% το 2024, στο επίκεντρο βρίσκονται τρία βασικά ζητήματα:
- Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με μεγάλη βαρύτητα στο σχεδιασμό για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης που είναι ένα βασικό ζητούμενο για τους επενδυτές αλλά και στοιχείο που σχολιάζουν, συχνά – πυκνά και οι οίκοι στις εκθέσεις τους. Στο επίκεντρο είναι βέβαια και οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και άλλων χρόνιων παθογενειών όπως της φοροδιαφυγής αλλά και της αξιολόγησης στο δημόσιο.
- Η ταχύτητα απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην οποία στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό οι προσδοκίες για διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας έναντι της ευρωζώνης, διασφαλίζοντας την διατήρηση του χρέους σε πτωτική τροχιά.
- Οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς ξεκινά η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, που είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο ο οποίος όμως την ίδια στιγμή λειτουργεί σε περιβάλλον αυξημένου κόστους δανεισμού λόγω της νομισματικής πολιτικής με ερώτημα του πως αυτό εν τέλει θα επηρεάσει την πιστωτική επέκταση μεσοπρόθεσμα.
Στο πεδίο των δημοσιονομικών, οι θεσμοί θα έχουν στα χέρια τους τις τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών μέσω του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο εκτιμάται πως θα πιστοποιεί ότι είναι θωρακισμένος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ αλλά και ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας για το 2024 προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ήδη έχει σταλεί το μήνυμα πως δεν προβλέπονται επιπλέον παροχές φέτος καθώς σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία, εν μέσω ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, και με δεδομένες τις έκτακτες δαπάνες που προέκυψαν λόγω των φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Διαβάστε επίσης
Ο Jamie Dimon της JPMorgan προειδοποιεί: Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για επιτόκια 7%
S&P: Κίνδυνος υποβάθμισης των ευρωπαϊκών εταιρειών λόγω υψηλών επιτοκίων
Νίκος Παπαθανάσης: Πρόσθετοι πόροι 686 εκατ. ευρώ για τις φυσικές καταστροφές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το Βυζάντιο στο Λούβρο – Ειδικό τμήμα για την βυζαντινή και την ανατολική χριστιανική τέχνη
- Wall Street: Άλμα 1% για τον Dow Jones – Βουτιά 4% για την Alphabet
- Ζελένσκι: Ο Πούτιν «φτύνει στο πρόσωπο» όσους θέλουν πραγματικά την ειρήνη
- Πετρέλαιο: Άλμα σε υψηλά δύο εβδομάδων μετά την επίθεση με ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο στην Ουκρανία