• Οικονομία

    Πορτογαλία: Ελάφρυνση στεγαστικών δανείων ψήφισε η κυβέρνηση

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα


    Μέτρα που ανακουφίζουν τα νοικοκυριά από τα υψηλότερα στεγαστικά δάνεια υπερψήφισε η Πορτογαλία, καθώς 9 στα 10 δάνεια επιβαρύνονται από κυμαινόμενα επιτόκια που εκτινάσσονται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το κόστος δανεισμού.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δανειολήπτες-ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τις τράπεζές τους να μειώσουν το βασικό επιτόκιο Euribor έξι μηνών, που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των στεγαστικών δανείων, έως και 30% σε βάθος διετίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα.

    «Αυτό θα βοηθήσει τις οικογένειες να αντέξουν την περίοδο των πολύ υψηλών επιτοκίων», είπε, προσθέτοντας ότι θα είναι επιλέξιμες 900.000 έως 1 εκατομμύριο οικογένειες.

    Οι τράπεζες θα μπορούν να αρχίσουν την ανάκτηση των απλήρωτων τόκων τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της διετούς περιόδου των μειωμένων στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τον υπουργό. Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης αναστολή των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες για πρόωρες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων, γράφει το Bloomberg.

    Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων για 10η συνεχή φορά την περασμένη εβδομάδα, στο 4%. Οι αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει ότι πιθανώς πρόκειται για την κορύφωση, αν και προβλέπουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε αυτό το υψηλό επίπεδο για αρκετούς μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Viohalco: Στα 3,4 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο

    ΕΕ: Τρίτη πρόσκληση ενδιαφέροντος για κοινές αγορές φυσικού αερίου

    ΕΛΓΕΚΑ: Από 22/9 η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης



    ΣΧΟΛΙΑ