ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για τη Γερμανία», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομιών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, στον απόηχο της τελευταίας έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία προβλέπει οριακή ύφεση 0,2% το 2023 στη Γερμανία και ανάπτυξη 0,9% το 2024.
«Πρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη στη Γερμανία, όχι μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων ζήτησης που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, αλλά περισσότερο από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο Λίντνερ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Handelsblatt.
Τόνισε δε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με μια «μετρίως περιοριστική» δημοσιονομική πολιτική, σε συνάρτηση με την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αναφερόμενος στις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που θα μπορούσαν να τονώσουν τον πληθωρισμό και να επιμηκύνουν την εκστρατεία των κεντρικών τραπεζών για να τον «τιθασεύσουν», ο Λίντνερ έκανε λόγο για μία «πυρκαγιά», η οποία είναι επικίνδυνη.
Ωστόσο, όπως είπε, κίνδυνοι ελλοχεύουν και από το «νερό» που θα επιλεγεί, προκειμένου να σβήσει την φωτιά.
Σημείωσε ακόμη ότι φέτος, για πρώτη φορά από την πανδημία το 2020, οι δείκτες χρέους και το έλλειμμα στον εθνικό προϋπολογισμό παρουσιάζουν πτωτική πορεία.
«Παρά την ανάκαμψη σε μια μετρίως περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, έχουμε επενδύσεις-ρεκόρ», δήλωσε, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2024.
Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό σχέδιο στοχεύει σε επενδύσεις 54,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (57,77 δισεκατομμύρια δολάρια) το επόμενο έτος.
Αναθεώρηση επί τα χείρω για την Ευρωζώνη
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ, προέβλεψε οριακή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το 2023, σπεύδοντας να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για τη Γηραιά Ήπειρο.
Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κλερ Λομπαρντέλι, χρησιμοποιώντας τη Γερμανία ως παράδειγμα δήλωσε την Τρίτη ότι: «Βλέπουμε οριακή ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη, όμως στη Γερμανία φαίνεται η επίδραση του πληθωρισμού στα πραγματικά εισοδήματα που ‘καταστέλλει’ τη ζήτηση. Οι επιπτώσεις της σύσφιξης είναι εμφανείς».
«Η Γερμανία, ίσως περισσότερο από άλλες οικονομίες της ΕΕ, επηρεάζεται από την επιβράδυνση της Κίνας, λόγω εξαγωγών και εισαγωγών πολλών προϊόντων», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο ΟΟΣΑ δεν αναμένει ύφεση σε καμία από τις μεγάλες οικονομίες, αν και η δραστηριότητα θα παραμείνει χαμηλή, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει περίπτωση οι προβλέψεις να αναθεωρηθούν, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονα υψηλός ή η δραστηριότητα στην Κίνα επιδεινωθεί περαιτέρω.
«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμειναν υπό πίεση, λόγω υψηλών επιτοκίων. Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τις πληθωριστικές πιέσεις. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι ‘νικήσαμε’», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
Πανέτα (ΕΚΤ): Υπέρ της δημιουργίας μόνιμης δημοσιονομικής ικανότητας στο σύνολο της ΕE
Τζερόμ Πάουελ: Αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις επιτοκίων
Eurostat: Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ – Μέσος όρος 41 ώρες/εβδομάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Jefferies για Εθνική Τράπεζα: Κορυφαία επιλογή από τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2025
- ΟΒ Streem: Εντυπωσιακή η συμμετοχή παιδιών από Ασπρόπυργο και Ελευσίνα στο τουρνουά ποδοσφαίρου, basket και volley
- ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 6μηνων εντόκων τη Δευτέρα 23/12
- INTERCARS: Περισσότεροι από 1.500 μηχανικοί εκπαιδεύτηκαν δωρεάν το 2024 στο IC Truck Show της εταιρείας