• Business

    ΡΑΑΕΥ – Προμηθευτές: Μπλόκο σε κακοπληρωτές ενεργειακούς τουρίστες

    Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ

    Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ


    Σε άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση του ενεργειακού τουρισμού συμφώνησαν χθες οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ενέργειας και της ΡΑΑΕΥ στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν για το θέμα της τροποποίησης του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας.

    Οι αποφάσεις αυτές, αφού οριστικοποιηθούν από τη Νομική Υπηρεσία της ΡΑΕΕΥ, θα αποτελέσουν την γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΝ στην οποία θα προχωρήσει η ΡΑΑΕΥ.

    Για το ΥΠΕΝ είναι προτεραιότητα η επίλυση του προβλήματος που δημιουργούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στην αγορά προμήθειας ενέργειας και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, θα πρέπει η ΡΑΑΕΥ να έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το υπουργείο, ώστε να προχωρήσει άμεσα σε τροποποίηση του Κώδικα προμήθειας.

    Ποια μέτρα συμφωνήθηκαν

    Ειδικότερα, αποφασίστηκαν δύο μέτρα, α) το flagging και β) οι αποκοπές.

    Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε το flagging, δηλαδή ότι θα μπορεί η εταιρεία προμήθειας στην οποία ο καταναλωτής αφήνει οφειλές όταν αλλάζει εταιρεία, να  ενημερώνει το σύστημα Θαλής στον ΔΕΔΔΗΕ για τις οφειλές του και σε αυτή την πληροφορία να έχουν πρόσβαση και οι υπόλοιποι προμηθευτές.

    Επίσης, θα ενημερώνεται ο οφειλέτης και θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του και να αποδείξει ότι δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

    Το δεύτερο μέτρο που αποφασίστηκε είναι οι αποκοπές. Θα μπορεί η εταιρεία προμήθειας στην οποία ο πελάτης που αποχωρεί αφήνει οφειλές, αν αυτός παρότι έχει ενημερωθεί αρνείται να διακανονίσει τα χρέη του, και άρα θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής, να ζητήσει την αποκοπή του από το ΔΕΔΔΗΕ, ακόμη και αν αυτός έχει μετακινηθεί σε άλλη εταιρεία προμήθειας.

    Στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης, συζητήθηκε και άλλο ένα μέτρο στο οποίο όμως δεν συμφώνησε η ΔΕΗ.

    Αφορά τους αυτόματους διακανονισμούς των οφειλετών που αλλάζουν εταιρεία, κάτι το οποίο τελικά δεν αποτελεί μέρος των μέτρων που θα ληφθούν.

    Προτεραιότητα ο περιορισμός των επισφαλειών

    Σημειώνεται ότι για το υπουργείο Ενέργειας είναι προτεραιότητα ο περιορισμός των επισφαλειών στην αγορά προμήθειας.

    Σήμερα τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών στις εταιρείες προμήθειας ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι τα 200 εκ. ευρώ προστέθηκαν το 2023.

    Από αυτά το 1/3 αντιστοιχούν σε παλιά ανεξόφλητα στη ΔΕΗ που δεν μπορούν να αποπληρωθούν αφού συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και εταιρείες που έχουν κλείσει (Πειραϊκή Πατραϊκή), αλλά και της ΛΑΡΚΟ…

    Μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν μετά το 2020 και την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, αν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί εμποδίζουν την αλλαγή παρόχου.

    Η απόφαση αυτή φρέναρε την πρόθεση του ΥΠΕΝ να σταματήσει τον ενεργειακό τουρισμό, και είχε αποτέλεσμα τη σταθερή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών στους προμηθευτές.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΔΔΗΕ (Ψηφιακοί μετρητές): Μέχρι τέλος του χρόνου οι προσφορές – Η αντίδραση της Landis+Gyr

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Πήρε το πόρισμα της ΡΑΑΕΥ – Άμεσα οι αποφάσεις για τα 400άρια φωτοβολταϊκά της Κρήτης

    ΑΔΜΗΕ – ΔΕΣΦΑ: Απαραίτητες οι εξαγωγές ενέργειας στη Γερμανία



    ΣΧΟΛΙΑ