Με την έκδοση προεδρικού διατάγματος ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός οικιστικού πόλου στην ανατολική Θεσσαλονίκη, μέσω επένδυσης του Σταύρου Ανδρεάδη.

Προ λίγων ημερών άναψε το πράσινο φως για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Κεραμείων Αλλατίνη, έγκριση που αίρει τα εμπόδια για την έκδοση οικοδομικών αδειών που θα μεταμορφώσουν την περιοχή, μέσω ενός έργου ύψους τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων που προωθεί ο επιχειρηματίας.

Φορέας του project είναι η Στάντα Α.Ε., πρόεδρος της οποίας είναι ο επίτιμος πρόεδρος της Sani/Ikos.

Βασικός σκοπός της επένδυσης είναι η δημιουργία ενός υπερτοπικής εμβέλειας αστικού πάρκου αναψυχής και η ανάδειξη των διατηρητέων κτισμάτων της ιστορικής κεραμοποιίας της εβραϊκής οικογένειας.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι το ψηλό κτίριο – το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι 100 μέτρα – για την έγκριση κατασκευής του οποίου απαιτήθηκε, εξάλλου, η έγκριση μέσω Προεδρικού Διατάγματος.

«Ακούμε ψηλό κτήριο και παθαίνουμε σοκ, πρέπει να γίνει Προεδρικό Διάταγμα ή να συνεδριάσει η Βουλή για να γίνει. Είναι ρουτίνα παντού και έχει κριθεί οριστικά ότι είναι αυτό που χρειάζεται το αστικό περιβάλλον για να υπάρχει χώρος να κινούνται οι άνθρωποι», είχε σχολιάσει τον Μάρτιο ο Σταύρος Ανδρεάδης, απευθυνόμενος στο ακροατήριο του συνεδρίου Prodexpo North.

Οι αποφάσεις για τη χρήση του ουρανοξύστη

Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του ουρανοξύστη – του πρώτου ψηλού κτιρίου της συμπρωτεύουσας, αν εξαιρέσει κανείς τον Πύργο του ΟΤΕ – η εταιρεία του Σταύρου Ανδρεάδη είχε ανακοινώσει ότι θα αποφασίσει τις λεπτομέρειες μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του ουρανοξύστη θα αξιοποιηθεί ως οικιστικό.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στην ενότητα 1 της ανάπλασης των 81,2 στρεμμάτων επιτρέπεται η χρήση «ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο», καθώς και η κατασκευή υπογείων χώρων για τη στάθμευση αυτοκινήτων.

Στην ενότητα 2 επιτρέπονται οι εξής χρήσης: κατοικία, κοινωνική πρόνοια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση, χώροι συνάθροισης κοινού/συνεδριακά κέντρα, εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, εστίαση, αναψυκτήρια, αναψυχή (εξαιρουμένων των κέντρων διασκέδασης), τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις στάθμευση (κτίρια-γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.

Στη συγκεκριμένη έκταση ο μέσος συντελεστής δόμησης είναι 0,80 και το μέγιστο ποσοστό κάλυψης 25%, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων.

Επίσης, το διάταγμα αναφέρει ότι οι αρχιτεκτονικές επιλογές υλοποίησης του ψηλού κτιρίου αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του ως τοπόσημου, το καθιστούν αναγνωρίσιμο στο σύνολο της πόλης και συνάδουν με τον χαρακτήρα και τους όρους προστασίας του διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής ιστορίας «Αλλατίνη», ενώ εφαρμόζονται οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στα νέα κτίρια.

Σημαντικό είναι ότι στα χαρακτηρισμένα ως μνημεία κτίρια, δεν επιτρέπονται οι ακόλουθες χρήσεις: υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, εκθεσιακά κέντρα, καθώς και κέντρα διασκέδασης.

Επιπλέον, ορίζεται πως οι μελέτες που συντάσσονται σε επόμενα στάδια με αντικείμενο την ένταξη χρήσεων και επεμβάσεις, καταρχήν, στα χαρακτηρισμένα ως μνημεία κτίρια και, κατά δεύτερον, στον περιβάλλοντα χώρο τους και στην εν γένει υπολειπόμενη έκταση του αντίστοιχου ακινήτου, υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, για την κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου κι έγκρισης.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι η επανάχρηση και αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων του κεραμοποιείου Αλλατίνη, που θα στεγάσει Μουσείο Βιομηχανικής Παραγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Βασίλης Γκρίσιν: Γλίτωσε το σφυρί η περιουσία στους Παξούς

BriQ Properties: Αυξημένα κέρδη και έσοδα από μισθώματα στο εξάμηνο

ΠΟΜΙΔΑ – ΔΕΘ: Τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων