ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χθες η μετοχή ΑΛΜΥ 0,72% 2,79 της εταιρείας βυθίστηκε στο Χρηματιστήριο, ενώ την Παρασκευή ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2023, με τα κέρδη μετά από φόρους να μειώνονται στα 2,95 εκατ ευρώ, από 25,3 εκατ ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Ο κ. Μυλωνάς μιλώντας στο mononews.gr το περασμένο Σάββατο είχε κατηγορήσει τις εταιρείες διαχείρισης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν με αφήνουν να χρησιμοποιήσω κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο ούτε να εντάξω επενδύσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης για να με κάνουν να βρω αγοραστή των δανείων μου που κατέχουν, στο 100% της αξίας τους».
Όπως είπε: «Βρήκα επενδυτές που ενδιαφερόντουσαν να αγοράσουν τα δάνεια και να μας χρηματοδοτήσουν και την περαιτέρω ανάπτυξη και αρνήθηκαν. Δε δίνουν discount ούτε 10%, επειδή λένε η εταιρεία παρουσιάζει σημαντικά κέρδη».
«Δεν υπήρξε ποτέ και κανένας επενδυτής» απαντούν οι servicers και σημειώνουν πως τα τιτλοποιημένα δάνεια, που έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή» δεν μπορούν να πωληθούν με έκπτωση.
Πρόκειται για κοινοπρακτικό δάνειο ύψους περί τα 120 εκατ ευρώ, το οποίο εξυπηρετείται, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ είναι στη διαχείριση της doValue (και προέρχεται από τιτλοποιήσεις Cairo της Eurobank – 25εκατ ευρώ – και Frontier της Εθνικής τα 15 εκατ ευρώ), περί τα 20 εκατ. ευρώ τα διαχειρίζεται η Cepal (προέρχονται από την τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank), μη τιτλοποιημένα είναι 35 με 40 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς που τα έχει στη διαχείριση της η Intrum, ποσό περί τα 15 εκατ ευρώ είναι στο χαρτοφυλάκιο της Παρευξείνιας Τράπεζας.
Οι εταιρείες διαχείρισης διευκρινίζουν πως σύμφωνα με το πλάνο των τιτλοποιημένων δανείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» προβλέπεται ότι θα εισπραχθεί στο ακέραιο το δάνειο συν τους τόκους.
Οι servicers λένε ακόμη πως για αυτή τη διαδικασία είχε ενημερωθεί λεπτομερώς ο ιδιοκτήτης της Alumil και ότι τα δάνεια δεν θα μπορούσαν να πουληθούν με «κούρεμα», διότι έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες στο κενό έπεσε πέρυσι προσπάθεια του κ. Μυλωνά να πωληθούν κάποια από τα δάνεια του σε επενδυτή.
Ενώ πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως και οι servicers έχουν βγει στην αναζήτηση επενδυτή για τα δάνεια της Alumil.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής κατάστασης 1ου εξαμήνου 2023, τα δάνεια του ομίλου ανέρχονται σε 155,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών πληρωτέα μέσα σε ένα έτος είναι τα 16,16 εκατ. ευρώ, ενώ 52,07 εκατ. ευρώ είναι πληρωτέα από 1-5 έτη.
Για διάστημα πάνω από 5 έτη οι δανειακές οφειλές ανέρχονται στα 87,49 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια οικονομική κατάσταση αναφέρεται ότι το συνολικό έξοδο για τόκους των δανείων ανήλθε σε 5,1 εκατ. ευρώ έναντι των 2,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2022.
Και αυτή είναι εμφανής ένδειξη ότι το κόστος του δανειακού χρήματος έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Χρηματιστηριακή εξαϋλωση μετοχής
Φτερό στον άνεμο της απαξίωσης έγιναν χθες 24,6 εκατ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία της Αλουμύλ, συμφερόντων του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά.
Η σφοδρή «καταιγίδα» των επιθετικών πωλήσεων οδήγησε τη μετοχή σε βαριές απώλειες 22,69%, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση στην αγορά. Ενδοσυνεδριακά η πτώση έφτασε μέχρι και το 25,1%, με το «χαρτί» να κλείνει τελικά στα 2,59 ευρώ.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας υποχώρησε ατάκτως στα 83,951 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη Παρασκευή, που η μετοχή είχε κλείσει με άνοδο 3,08%, βρισκόταν στα επίπεδα των 108,585 εκατ. ευρώ.
Οι πωλητές φαίνεται να πήραν «το όπλο» τους στον απόηχο των αρνητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, που δημοσιοποιήθηκαν μετά από τη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής.
Χωρίς προηγουμένως να είχε δοθεί κάποιου είδους «πρόγευση» για την καθίζηση της καθαρής κερδοφορίας.
Η οποία σε ενοποιημένη βάση κατέγραψε μείωση 88,4% αφού από τα 25,342 εκατ. ευρώ προσγειώθηκε στα 2,949 εκατ. ευρώ.
Καθιστώντας επί της ουσίας μη επαναλαμβανόμενα τα λαμπρά κέρδη της περσινής ετήσιας χρήσης.
Στο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, αν και οι πωλήσεις της Αλουμύλ δεν είχαν ιδιαίτερο ζήτημα (στα 196,6 εκατ. ευρώ με ελεγχόμενη μείωση 4,5%), το πρόβλημα φάνηκε να εντοπίζεται στη συρρίκνωση των μικτών περιθωρίων κέρδους, που από το 29,15% οδηγήθηκαν στο 23,46%.
Ενώ αρνητικά επέδρασαν η αύξηση στα έξοδα διάθεσης, το «χτύπημα» από συναλλαγματικές διαφορές, τα έκτακτα περσινά οφέλη από αντιστροφή λογιστικής ζημιάς, αλλά και η μείωση των τιμών του Αλουμινίου που είχε επίπτωση και στα πωλούμενα προϊόντα.
Στη χρηματιστηριακή αγορά η κακή μέρα για τη μετοχή φάνηκε από την έναρξη της συνεδρίασης και συνεχίστηκε ως το τέλος.
Εντύπωση προκάλεσε η «έκρηξη» των συναλλαγών καθώς χθες άλλαξαν χέρια 453.045 μετοχές αξίας 1.233.905 ευρώ.
Μέγεθος τεράστιο για την Αλουμύλ, η οποία τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δεν έχει ξανακάνει κάτι ανάλογο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 179 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από την αρχή της φετινής χρονιάς η Αλουμύλ έχει μέσο ημερήσιο συναλλακτικό όγκο 24.215 μετοχές και μέσο ημερήσιο τζίρο 66.821 ευρώ
. Αυτή η συναλλακτική δραστηριότητα αυξήθηκε χθές κατά 18,7 και 18,5 φορές αντίστοιχα.
Ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της αγοράς, θεωρούν ότι οι επιθετικές πωλήσεις «ενοχρηστρώθηκαν» από χαρτοφυλάκια θεσμικής υπόστασης, ορισμένα «μπλοκ» ιδιωτών επενδυτών, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί άλλοι.
Με το συνολικό αριθμό των πράξεων να ανεβαίνει στις 1.437.
Από τη στιγμή που ο Γιώργος Μυλωνάς, μαζί με την αδελφή του και τα πέντε τους παιδιά ελέγχουν εν συνόλω το 79,57% της Αλουμύλ, το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς είναι στο 20,43%.
Συνεπώς ο χθεσινός όγκος των συναλλαγών, έφτασε να εκφράζει το…6,84% του free float. Χωρίς να μπορεί να διακριβωθεί τι μερίδιο εκφράζουν οι πιθανές, ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες από τους ίδιους «παίκτες».
Παραμένει άγνωστο αν οι πωλητές εξάντλησαν τα «πυρομαχικά» τους, η αν τυχόν επανέλθουν και σήμερα με την ίδια επιθετική διάθεση.
Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη και πιά χαρτοφυλάκια ήταν αυτά που απορρόφησαν χθες τις ρευστοποιήσεις μετοχών στα χαμηλά.
Με βάση τα δεδομένα των συναλλαγών η μεσοσταθμική τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 2,723 ευρώ.
Στις 10 του μηνός του περασμένου Αυγούστου η Αλουμύλ είχε βρεθεί στο υψηλό των 4,17 ευρώ, έχοντας ξεκινήσει την φετινή χρονιά από τα 1,97 ευρώ. Μετά και από το χθεσινό sell off απώλειες από τα υψηλά φτάνουν στο 37,88%.
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers – Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
Αλουμύλ: Πού οφείλεται η βουτιά στη μετοχή
Premia: Αύξηση εσόδων κατά 37% στο εξάμηνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σάντρα Μαρινοπούλου, Πάνος Λασκαρίδης, GAP: Μόδα και Τέχνη
- Παπαστεργίου: H κυβερνοασφάλεια δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή ως αναγκαιότητα
- Καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη τα νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ
- Hilton: Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των resorts της με νέα ξενοδοχεία σε κορυφαίους προορισμούς της Μεσογείου