Στις προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε πραγματικά βιώσιμες κατασκευές και «πράσινα» κτίρια αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Σκιαδάς, Senior Sustainability Director της Viohalco.

Ο κ. Σκιαδάς επισήμανε πως η ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα μεταλλουργίας βαίνει μεν ολοένα και αυξανόμενη στην ελληνική αγορά, υπολείπεται όμως ακόμη σε ωριμότητα σε σχέση με τη διεθνή αγορά. «Στην Ελλάδα η ζήτηση που παρατηρείται για ένα προϊόν το οποίο έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, δεν μεταφράζεται απευθείας σε διάθεση του αγοραστή να πληρώσει για αυτό», σημείωσε.

1

Έθεσε μια σειρά προϋποθέσεων για να φτάσουμε να έχουμε πραγματικά πράσινα κτίρια, όταν παγκοσμίως αποδίδεται στα κτίρια το 38% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με το 11% να αφορά την κατασκευή. Όπως διευκρίνισε, παρότι όλοι θα ήθελαν να πατηθεί ένα fast forward, απαιτείται χρόνος. «Απέχουμε ακόμη αρκετά χρόνια, ίσως και δεκαετίες, από το να μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι έχουμε ένα πράσινο κτίριο. Η ζωή μας εν γένει απαιτεί έναν μετασχηματισμό όλης της αλυσίδας αξίας.

Για να μπορέσουμε να παράξουμε, για παράδειγμα, πράσινο χάλυβα θα πρέπει να είναι συμβατός με το όραμα για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό», είπε, διευκρινίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν κτίρια που λέγονται μεν «πράσινα», αλλά έχουν κατασκευαστεί για +3 ή +4 βαθμούς.

Ο κ. Σκιαδάς τόνισε την ανάγκη μετασχηματισμού της παραγωγής ενέργειας, με έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς και όλης της αλυσίδας αξίας των logistics. «Για να έχουμε βιώσιμα προϊόντα, χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, με έμφαση στον τομέα της θερμικής ενέργειας, όπου απέχουμε ακόμα από την παραγωγή για παράδειγμα πράσινου υδρογόνου». Επισήμανε, ακόμη, τη σημαντική συνεισφορά της εφοδιαστικής αλυσίδας, κυρίως ως προς τη βιώσιμη παραγωγή των πρώτων υλών που προέρχονται από ξένες χώρες και επηρεάζουν το τελικό προϊόν που φτάνει στους καταναλωτές. Έθεσε δε ως προτεραιότητες την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών.