Στα εγκαίνια του νέου πρότυπου, βιοκλιματικού 3ου Γυμνασίου του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο παραδόθηκε από τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» στον Δήμο, παρέστη σήμερα, Δευτέρα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τον αγιασμό της νέας σχολικής μονάδας τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, κ. Γαβριήλ, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας, Γιάννη Βούρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΤΥΠ.ΑΕ Αθανάσιου Γιάνναρη.

1

Ο κ. Σταϊκούρας περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του καινοτόμου, «πράσινου» σχολείου, δυναμικότητας 360 μαθητών και ενημερώθηκε για τις προδιαγραφές της σύγχρονης κατασκευής, ενώ απευθυνόμενος στους μαθητές, τους ευχήθηκε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά και τόνισε:

«Οι μαθητές έχουν μία πολύτιμη ευκαιρία να χτίσουν μια σημαντική προσωπικότητα και ένα δημιουργικό μέλλον. Η πολιτεία προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύ σημαντικές γνώσεις. Η χώρα διαθέτει ένα πολύ υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο, ενώ οι οικονομικοί πόροι πρέπει να διατίθενται και με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας».

Χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι ότι η οροφή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να συντελεί στην ανάσχεση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας και στη βελτίωση του μικροκλίματος.

Επίσης, κατά το στάδιο της κατασκευής του, στο κτίριο εφαρμόστηκαν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως κεντρικό σύστημα χειρισμού των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων φωτισμού, θερμικά ηλιακά συστήματα, βαλβίδες ρυθμιζόμενου χρόνου ροής νερού, διαχείριση ομβρίων υδάτων, δεξαμενές συλλογής ομβρίων και συγκρότημα αξιοποίησης βρόχινου νερού για πότισμα.

Σε συνδυασμό με το νέο κτίριο του 3ου Λυκείου, που είχε παραδοθεί πέρυσι προς χρήση και είναι ήδη σε λειτουργία, η Νέα Φιλαδέλφεια πρωτοπορεί σε σχολικές εγκαταστάσεις.

Το νέο πρότυπο βιοκλιματικό 3ο Γυμνάσιο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας
Το νέο πρότυπο βιοκλιματικό 3ο Γυμνάσιο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας

Οι προδιαγραφές του σχολείου:

Το κτίριο αποτελείται από τρεις πτέρυγες σε σχήμα Π, όπου οι δύο περιλαμβάνουν τους χώρους διοίκησης, τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια που αναπτύσσονται σε ισόγειο, α’ όροφο και β’ όροφο, ενώ η τρίτη πτέρυγα περιλαμβάνει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με τους βοηθητικούς της χώρους που αναπτύσσονται σε ισόγειο και υπόγειο.

Το υπόγειο περιλαμβάνει θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, αποθηκευτικούς χώρους και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Το ισόγειο περιλαμβάνει δύο αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κεντρικό υπόστεγο χώρο, κυλικείο, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, ιατρείο – αναρρωτήριο, χώρους διοίκησης, χώρους υγιεινής, δύο κλιμακοστάσια και ανελκυστήρα.

Το κτίριο έχει αντιμετωπιστεί βιοκλιματικά, επίσης, ως προς τον προσανατολισμό, την ηλιοπροστασία, τον φυσικό φωτισμό – αερισμό, τη μόνωση και τη φύτευση. Συγκεκριμένα, το κτίριο εκτείνεται στον άξονα ανατολής – δύσης, ώστε οι κύριοι χώροι που περιλαμβάνονται να έχουν κυρίως βόρειο και νότιο προσανατολισμό.

Σε όλους τους κύριους χώρους παρέχεται επαρκής φυσικός φωτισμός και αερισμός μέσω των κύριων φωτιστικών επιφανειών, αλλά και μέσω των φεγγιτών στα ψηλότερα σημεία των εξωτερικών τοίχων και στα υπερυψωμένα τμήματα του τελευταίου ορόφου.

Διαβάστε επίσης:

Παύλος Μαρινάκης: Θα διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος στη Λιβύη, θα δοθούν απαντήσεις

Ταχιάος: Τα έργα παίζουν «κρυφτό» με το χρόνο – Καθαρό παιχνίδι στις κατασκευές

Μητσοτάκης για Λιβύη: Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές