ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Χιλιάδες συσκευασίες του δημοφιλούς αντιδιαβητικού φαρμάκου Ozempic βρίσκονται στη χώρα μας, αλλά δεν διατίθενται προς πώληση, καθώς είναι φυλαγμένες εδώ και μήνες στα ψυγεία του ΙΦΕΤ.
Ο αρμόδιος Οργανισμός, που δεν είναι άλλος από τον ΕΟΦ, δεν τις αποδεσμεύει, με αποτέλεσμα το σκεύασμα να εξακολουθεί να θεωρείται ότι είναι σε μεγάλη έλλειψη, κάτι που, όμως, δεν ισχύει.
Τον περασμένο Μάιο το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) – που είναι θυγατρική του ΕΟΦ – προχώρησε σε έκτακτη εισαγωγή του Ozempic του 1mg, απαραίτητη δόση για όσους είχαν ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν τη θεραπεία τους και είχαν αρχίσει να αισιοδοξούν, βλέποντας τα πρώτα καλά αποτελέσματα.
Η αγορά και η έκτακτη αυτή εισαγωγή του φαρμάκου στη χώρα μας είχε πρώτα εγκριθεί από τον ΕΟΦ.
Είχε προηγηθεί ένα χρονικό διάστημα αρκετών μηνών, που το φάρμακο στην αρχή δινόταν κυριολεκτικά «με το σταγονόμετρο» και στη συνέχεια ήταν εξαφανισμένο κυριολεκτικά από τα ράφια των φαρμακείων.
Το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Ήταν επίσημο. Το Νο1 περιζήτητο φάρμακο για τον διαβήτη, που συμβάλλει καταλυτικά στην απώλεια σωματικού βάρους, ήταν σε έλλειψη, ποιος ξέρει για πόσο…
Ozempic: Χιλιάδες συσκευασίες σε ψυγεία
Το ΙΦΕΤ, λοιπόν, λένε οι πληροφορίες, προχώρησε σε εισαγωγή 11.000 συσκευασιών του φαρμάκου, οι οποίες αγοράστηκαν σε μέση τιμή πολύ υψηλότερη από αυτή, με την οποία έχει τιμολογηθεί το φάρμακο στην Ελλάδα. Ειδικότερα κόστισαν 975 ευρώ οι τρεις συσκευασίες (κάθε μία περιέχει τέσσερις ενέσεις για θεραπεία ενός μήνα, δηλαδή συστήνεται η χορήγηση μίας ένεσης την εβδομάδα), ενώ η χονδρική τιμή για τη μία συσκευασία στη χώρα μας ήταν 87,44 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από αυτές τις ποσότητες διατέθηκαν στην αγορά μόλις 3.000, όπερ σημαίνει ότι μένουν άλλες 8.000 συσκευασίες προς διάθεση.
Για αυτές τις 8.000 συσκευασίες ο ΕΟΦ δεν προμηθεύει ταινίες γνησιότητας, διότι αυτή η δεύτερη έκτακτη εισαγωγή του ΙΦΕΤ έγινε με τιμή πολύ ακριβότερη από εκείνη, που είχε εγκρίνει ο Οργανισμός. Έτσι παραμένουν στις αποθήκες, με κίνδυνο να λήξουν κάποια στιγμή, άρα να αχρηστευθούν.
Τα ερωτήματα προς τον ΕΟΦ
Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν κάποια εύλογα ερωτήματα, ανάμεσα στα οποία τα εξής.
Για τα Ozempic, που διατέθηκαν, τι τιμή αποζημίωσε ο ΕΟΠΠΥ; Κι αν αποζημίωσε την ακριβή τιμή, πόσο επιβαρύνθηκαν οι ασφαλισμένοι;
Σχετικά με τη δεύτερη εισαγωγή του περασμένου Μαΐου, δεν γνώριζε ο ΙΦΕΤ την ανώτατη τιμή, που είχε εγκρίνει ο ΕΟΦ, ώστε να μην προχωρήσει στην εισαγωγή;
Έστω και στην ακριβή τιμή και με δεδομένο ότι το προϊόν έχει κοντινή λήξη, γιατί δεν διατίθενται οι υπόλοιπες 8.000 τεμάχια;
Η άρνηση του ΕΟΦ, να διαθέσει το προϊόν προς πώληση, έχει σχέση με την επιβάρυνση της παρασκευάστριας φαρμακευτικής εταιρείας, που έχει την άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος, με clawback;
Γιατί κρατά αυτή τη στάση ο ΕΟΦ; Οι ασθενείς δεν παίρνουν το φάρμακό τους και οι Έλληνες φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με τη δαπάνη, όταν τα φάρμακα λήξουν.
Γιατί το ΙΦΕΤ δεν ανέθεσε σε Έλληνες φαρμακέμπορους να κάνουν έρευνα στην ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί φθηνότερη τιμή; Για παράδειγμα, τόσο η Γερμανία, όσο και η Ιταλία είχαν μεγάλα αποθέματα στη μισή τιμή απ’ ό,τι η τιμή εισαγωγής του ΙΦΕΤ.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, στον οποίο απευθύναμε τις ερωτήσεις μας μέσω μέιλ, δεν μας απάντησε.
Ο ΕΟΠΥΥ και η φαρμακευτική εταιρεία
Πηγές προσκείμενες στον ΕΟΦ αναφέρουν, πάντως, ότι αυτές οι 8.000 συσκευασίες δεν αποδεσμεύονται, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα επιβαρυνόταν η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk με υψηλό clawback – δεδομένου ότι το έχει δηλώσει σε έλλειψη – αν και το φάρμακο εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ.
Αυτό συμβαίνει, καθώς η δραστική ουσία του εν λόγω φαρμάκου (σεμαγλουτίδη) αποζημιώνεται από κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ κι έτσι, οποιαδήποτε ποσότητα αποζημιωθεί, θα επιβαρύνει τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ΕΟΦ θα μπορούσε να ζητήσει και από την ίδια τη Novo Nordisk να προχωρήσει σε έκτακτη εισαγωγή του φαρμάκου, από τη στιγμή που δηλώθηκε ότι είναι σε έλλειψη. Όμως αυτό δεν συνέβη, προκαλώντας προβληματισμό.
Την ίδια ώρα «βοά» η αγορά για τα πλαστά σκευάσματα Ozempic, που κάνουν τρελές δουλειές μέσω Διαδικτύου. Ο ΕΟΦ με ανακοίνωσή του προειδοποιεί τους καταναλωτές για τρεις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
Η «υστερία» με το Ozempic
Να θυμίσουμε ότι η έλευση του Ozempic προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού, μέχρι και «υστερία», δεδομένου ότι βοηθά (και) στην απώλεια σωματικού βάρους. Είχε να δει φάρμακο τέτοιες δόξες από την εποχή του Viagra…
Η… μανία με το φάρμακο μεταξύ πολλών, που δεν έπασχαν από διαβήτη, αλλά απλά ήθελαν να αδυνατίσουν, «εκτόξευσε» τις πωλήσεις, αποφέροντας «τρελά» κέρδη στην εταιρεία και στερώντας παράλληλα από πολλούς διαβητικούς το φάρμακό τους.
Μάταια ασθενείς, γιατροί και φαρμακοποιοί, τόσο κατά μόνας, όσο και μέσω των συλλόγων τους, απηύθυναν συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες να βάλουν τέλος στη… φρενίτιδα και να μην αγοράζουν το φάρμακο απλά για να αδυνατίσουν. Μια περίοδο σε όλα τα φαρμακεία της χώρας «έσπαγαν τα τηλέφωνα» από πολίτες κάθε ηλικίας, που ζητούσαν – ενίοτε απαιτούσαν κιόλας – να μπουν στη λίστα αναμονής για μία «θαυματουργή» ένεση.
Όσο για τα αιτήματα, τα οποία έφθαναν εκείνους τους μήνες στα γραφεία της Novo Nordisk, για την εξασφάλιση έστω ενός κουτιού, που καλύπτει θεραπεία ενός μήνα, ήταν πάρα πολλά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμη και από πολιτικά γραφεία, που, θεωρώντας ότι έχουν το «μέσο», ζητούσαν το φάρμακο, χωρίς οι αιτούντες να πάσχουν από διαβήτη…
Το φάρμακο συνταγογραφείται στους διαβητικούς ασθενείς, αλλά πολλοί, που το ήθελαν για αδυνάτισμα, το αγόραζαν χωρίς συνταγή, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Άλλοι, πάλι, δεν δίστασαν να «βαπτιστούν» διαβητικοί, ελέω γιατρών, προκειμένου να το προμηθεύονται, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και παρά την αποκλειστική χορήγησή του με ηλεκτρονική συνταγή, η κατάσταση δεν άλλαξε και πολύ.
Μένει να δούμε πότε θα προχωρήσει ο ΕΟΦ στην αδειοδότηση του φαρμάκου. Πηγές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε επίσης:
ΕΟΔΥ: Γιατί το Μαξίμου «άδειασε» τον «άριστο» Ζαούτη, ο ρόλος της Αγαπηδάκη
ΕΟΔΥ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες για τις επιδημίες που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
- Αυξάνονται οι οφειλές στο ΚΕΑΟ – Πάνω από 1,1 εκατ. οι ρυθμίσεις που χάθηκαν
- Η Super League επιστρέφει με ντέρμπι κορυφής Ολυμπιακός-ΑΕΚ
- Λονδίνο: Συναγερμός για ύποπτο πακέτο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νάιν Ελμς