ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To σπιράλ της ακρίβειας έρχονται να τροφοδοτήσουν με νέες ανατιμήσεις οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να παραμένει σε διψήφια ποσοστά (+10,7% τον Αύγουστο), η καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής στον Θεσσαλικό κάμπο, δημιουργεί ένα εκρηκτικό υπόστρωμα για την περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Ήδη καταγράφονται οι πρώτες αυξήσεις σε οπωροκηπευτικά, ενώ όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς είναι θέμα χρόνου νέο κύμα ανατιμήσεων σε γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στη φέτα, καθώς η Θεσσαλία αποτελεί σημαντικό τροφοδότη του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της.
Αυξήσεις που ξεπερνούν το 40%
Οι αυξήσεις που φτάνουν έως και το 40% σε κηπευτικά και λαχανικά αποτυπώνονται στο δελτίο τιμών χονδρικής πώλησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν αναρτηθεί και αφορούν τις τιμές διάθεσης την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, οι εγχώριες τομάτες αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση στις εισαγόμενες που ακρίβυναν κατά 30% σε λίγες μόλις ημέρες.
Κατά 42% ακριβότερα είναι τα αγγουράκια, κατά 21,4% τα φασολάκια, κατά 25% τα κολοκύθια και κατά 20% οι μπάμιες.
Ελλείψεις προς το παρόν δεν εντοπίζονται, εκτός από τις πληγείσες περιοχές, ενώ όπως αναφέρει στο mononews ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης καθορίζει και τις τιμές ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο ελλείψεων σημειώνει ότι το πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην παραγωγή που δεν έχει καταστραφεί στις περιοχές της Θεσσαλίας είναι οι μεταφορές, με το αγροτικό οδικό δίκτυο κατεστραμμένο και την εθνική οδό κομμένη στα δύο.
Πιθανή λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε ελλείψεις είναι οι εισαγωγές.
Ήδη, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της ζήτηση από τον τουρισμό οδήγησε σε αύξηση κατά 13,2% τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2023. έφτασαν τους 455,1 χιλιάδες τόνους έναντι των 402,1 χιλιάδων τόνων το ίδιο διάστημα του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών, Incofruit Hellas.
Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, το 2019 οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών είχαν καταγράψει ρεκόρ καθώς έφτασαν τους 433.620 τόνους, όταν το 2020 σημειώθηκε πτώση στους 396,1 χιλιάδες τόνους και το 2021 ακόμη μεγαλύτερη στους 359,3 χιλιάδες τόνους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Incofruit Hellas αυτή η αύξηση κατά +5% του φετινού οκταμήνου έναντι του 2019 προδιαγράφει ότι σε ετήσια βάση το 2023 θα κλείσει με ρεκόρ στις εισαγωγές παράλληλα με το ρεκόρ της αφίξεως τουριστών στην χώρα μας.
Τροφοδότης στην άνοδο των τιμών και οι τιμές των καυσίμων
Τον φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφοδοτούν και οι τιμές των καυσίμων με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης να σπάει το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης έχει ξεπεράσει τα 1,80 ευρώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και φλερτάρει με τα 2 ευρώ στις Κυκλάδες.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία που αναρτήθηκαν στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης (12 Σεπτεμβρίου) η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σε 2,006 ευρώ ανά λίτρο, της αμόλυβδης 100 οκτανίων 2,176 ευρώ ανά λίτρο και του ντίζελ κίνησης στα 1,796 ευρώ ανά λίτρο.
Σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας οι τιμές είναι πάνω από 2 ευρώ ενώ οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1,971 ευρώ το λίτρο.
Σε ό,τι αφορά τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, όπου σε αρκετές περιπτώσεις με κατεστραμμένο το οδικό δίκτυο ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων είναι αδύνατον να γίνει, η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται από 2,002- 2,0045 ευρώ ανά λίτρο.
Πλαφόν, έλεγχοι και επιχειρηματική αλληλεγγύη
Με ελέγχους, διατίμηση στα εμφιαλωμένα νερά αλλά και επιστράτευση της επιχειρηματικής αλληλεγγύης επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης αφενός να στηριχθούν οι καταναλωτές στις πληγείσες περιοχές αλλά και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει στις εξής ενέργειες:
Κλιμάκια ελεγκτών της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
Η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας ώστε να διενεργούν σε καθημερινή βάση ελέγχους στις λαϊκές αγορές καθώς και σε όλα τα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.
Έχουμε ζητήσει από τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία. Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ερωτηθείς αν περίπτωση να αποφασιστεί «καλάθι με βασικά είδη διαστροφής για τη Θεσσαλία» σημείωσε ότι «εφόσον κριθεί αναγκαίο και δούμε ότι υπάρχουν αλυσίδες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται θα προχωρήσουμε σε νέες παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε μόνους τους ανθρώπους αυτούς».
Το ίδιο ισχύει, όπως εξήγησε και στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο να προχωρήσει η διατίμηση και σε άλλα αγαθά, εκτός του εμφιαλωμένου νερού, αν δεν πέσουν οι τιμές στην Θεσσαλία. Όπως σημείωσε: «Αν κρίνουμε απαραίτητο φυσικά και θα προχωρήσουμε και σε άλλες ενέργειες και σε άλλες παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες που έχουν πληγεί».
Η στήριξη από το λιανεμπόριο τροφίμων
Από την πλευρά τους οι οργανωμένες αλυσίδες λιανεμπορίου, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν και αυτές ζημιές στα καταστήματά τους στις πληγείσες περιοχές, έχουν ήδη προχωρήσει στη μείωση τιμών κατά 20%.
Οι αλυσίδες ΑΒ, Lidl και Μασούτης έχουν βγάλει σχετικές ανακοινώσεις για μειωμένες τιμές 20% έως το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στα καταστήματα τους στη Θεσσαλία, ενώ άλλες αλυσίδες, όπως η Σκλαβενίτης και τα MyMarket του ομίλου Metro ακολουθούν την ίδια πολιτική χωρίς ωστόσο να το έχουν επικοινωνήσει.
Διαβάστε επίσης
Όμιλος Sarantis: Επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ και βελτιωμένο guidance για το 2023
Τα ψέματα και οι αλήθειες για τη Θεσσαλία – Σπριντ για την ανάταξη της επιχειρηματικότητας
Βαρβέρης (Moda Bagno): Τα αγκάθια της εταιρικής διακυβέρνησης και της μη διανομής μερισμάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του – Τον επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός (upd)
- Γερμανία: Χάος στα αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρία