• Business

    Birkenstock: Τα δημοφιλή σανδάλια βάζουν πλώρη για το αμερικανικό χρηματιστήριο

    • Bloomberg
    Oliver Reichert, CEO Birkenstock Group

    Oliver Reichert, CEO Birkenstock Group


    H Birkenstock, υπέβαλε αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά (IPO), γεγονός που αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της ελκυστικότητας των αμερικανικών αγορών για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που επιδιώκουν να ενισχύσουν την αποτίμηση τους.

    Η γερμανική κατασκευάστρια των δημοφιλών σανδαλιών, θα συνεχίσει να ελέγχεται από την ιδιωτική εταιρεία L Catterton, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που κατατέθηκε στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία θα αποκαλύψει τους προτεινόμενους όρους πώλησης μετοχών σε μεταγενέστερη ενημέρωση στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η IPO θα μπορούσε να αποτιμήσει την Birkenstock σε πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε σε προηγούμενο ρεπορτάζ το Bloomberg News.

    Η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase & Co. και η Morgan Stanley ηγούνται της δημόσιας προσφοράς, η οποία έρχεται περισσότερο από δύο χρόνια αφότου η  L Catterton, το private equity στο οποίο συμμετέχει ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) του δισεκατομμυριούχου Bernard Arnault απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο της Birkenstock, αποτιμώντας το σε περίπου 4 δισ. ευρώ (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Η κατάθεση αίτησης για την δημόσια προσφορά της Birkenstock έρχεται λίγο μετά τις αντίστοιχες κινήσεις άλλων εταιρειών, όπως η σχεδιάστριας ημιαγωγών Arm της SoftBank Group, η εταιρεία παράδοσης ειδών παντοπωλείου Instacart και η πάροχος μάρκετινγκ και αυτοματισμού δεδομένων Klaviyo Inc.

    Ιστορία 250 ετών

    Η Birkenstock, με ιστορία 250 ετών, είναι γνωστή για τα σανδάλια της που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών όλων των κατηγοριών.

    Τα μοντέρνα σανδάλια με φελλό κυριάρχησαν τη δεκαετία του 1970, καθώς οι αγοραστές από τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη λάτρεψαν το άνετο στυλ τους.

    Έκτοτε η Birkenstock εξελίχθηκε σε ένα brand υψηλής μόδας, ξεκινώντας συνεργασίες με πολυτελή ονόματα όπως οι Dior, Manolo Blahnik και Valentino.

    Παράλληλα, το στυλ των σανδαλιών της υιοθέτησαν και άλλα ισχυρά εμπορικά σήματα που έφτιαξαν ανάλογα προϊόντα, όπως η Celine και η Givenchy.

    Περισσότεροι από τους μισούς – 54% – των πελατών της εταιρείας είναι από την Αμερική, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει το 36%, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου.

    Ενώ οι γυναίκες αποτελούν το 72% των πελατών της Birkenstock, τα υποδήματα έχουν ευρεία απήχηση σε αρκετές γενιές, με πρωτοπόρους τους millennials με 31% των πωλήσεων. Ακολουθούν οι baby boomers με 30%, η Gen X με 27% και η Gen Z με 12%.

    Τα σανδάλια Birkenstock πωλούνται στις ΗΠΑ από το 1966, όταν η σχεδιάστρια Margot Fraser τα ανακάλυψε κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Γερμανία και αποφάσισε να τα εισάγει στην αμερικανική αγορά. Στα προϊόντα της, περιλαμβάνονται ακόμη ζώνες, τσάντες και κρεβάτια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο θα αποτελέσει την κορύφωση μίας επιτυχημένης πορείας. Σημειώνεται ότι οι οι κληρονόμοι της ιδρυτικής οικογένειας της  Birkenstock αποχώρησαν από την διοίκηση πριν από περίπου μια δεκαετία.

    «Η παλαιότερη startup»

    «Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως την παλαιότερη startup στον κόσμο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Oliver Reichert σε μια επιστολή προς τους επενδυτές.

    «Είμαστε μια επωνυμία που υποστηρίζεται από μια οικογενειακή παράδοση 250 ετών με ανθεκτικότητα, διαχρονικότητα και αξιοπιστία για πολλές γενιές».

    Οι πωλήσεις έχουν ενισχυθεί πρόσφατα με αφορμή την ταινία υπερπαραγωγή της Barbie, της οποίας η πρωταγωνίστρια Margot Robbie έχει ένα ζευγάρι ροζ Birkenstocks σε μια σκηνή.

    Για το εξάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη 40 εκατ. ευρώ με έσοδα 644 εκατ. ευρώ, έναντι 73 εκατ. ευρώ και 543 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

    Η εταιρεία, η οποία θα γίνει Birkenstock Holding Ltd., σχεδιάζει να εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο BIRK.

    Διαβάστε ακόμη:

    Inditex: Ευάλωτα στους κλέφτες τα νέα συστήματα ασφαλείας των προϊόντων Zara

    Alfa Nero: Νέες περιπέτειες για το superyacht- Ο billionaire που απέσυρε την προσφορά των 67 εκατ. δολαρίων

    Λιονέλ Μέσι: Μετά το χρυσό συμβόλαιο στις ΗΠΑ αγόρασε έπαυλη $10,8 εκατ. στη Φλόριντα



    ΣΧΟΛΙΑ