Τα σχέδια στήριξης των τραπεζών για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, το αργότερο αύριο και θα περιλαμβάνουν εκτός από το εξάμηνο πάγωμα των πλειστηριασμών, την αναστολή πληρωμών για διάστημα από 3 μήνες μέχρι και 1 χρόνο, ανάλογα με το βάθος της ζημιάς που έχουν υποστεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Εκτιμάται ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο όλων των τραπεζών (συστημικών και μη) στη Θεσσαλία προσεγγίζει τα 2 δις ευρώ και ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του δανεισμού, δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί τους επόμενους μήνες.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες – τόσο κάτω από την ομπρέλα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, όσο και η κάθε μία χωριστά- έχουν στόχο αφενός την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχασαν τις περιουσίες τους, αλλά και για να δημιουργήσουν αναχώματα στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.

Ηδη από την περασμένη Κυριακή η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε πως  οι τράπεζες θα στηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δύο μηνών και τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευτούν άμεσα από την ΕΕΤ και κάθε μέλος χωριστά.

Εκτός όμως από τα μέτρα που αφορούν την στήριξη των δανειοληπτών, όπως έγραψε από χθες το mononews.gr, οι τράπεζες πρόκειται να ανακοινώσουν μία σημαντική «δωρεά» αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελληνική Δημοκρατία προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες».

Στόχος των τραπεζικών διοικήσεων είναι τα μέτρα να είναι στοχευμένα και αποτελεσματικά, ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως προς το παρόν η εικόνα παραμένει θολή και το τοπίο αχαρτογράφητο, καθώς ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί το ύψος των ζημιών και θα πρέπει να διευκρινιστούν πολλά, και  πρώτα απ΄ όλα οι  πληγέντες επιχειρηματίες να καταμετρήσουν τις απώλειες που υπέστησαν, σε υποδομές, εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τις τραπεζικές διοικήσεις είναι η διάχυση του προβλήματος σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων οι οποίες προμηθεύονταν πρώτες ύλες (γάλα, κρέατα, κοτόπουλα, κηπευτικά) από επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν.

Να σημειωθεί ότι από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες την μεγαλύτερη έκθεση στην περιοχή έχει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παρουσία έχουν και οι συνεταιριστικές τράπεζες Θεσσαλίας και Καρδίτσας.

Εκτός από τις τράπεζες και οι servicers προχωρούν σε ενέργειες για την ελάφρυνση των πληγέντων και μεταξύ των άλλων ανακοίνωσαν  «την αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης στις πληττόμενες περιοχές, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών από την ημερομηνία εκδήλωσης του αντίστοιχου φαινομένου.

Σκοπός της αναστολής είναι να δοθεί επαρκής χρόνος στους πληττόμενους οφειλέτες να εκδώσουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά για την ένταξη στο αντίστοιχο πλαίσιο της κρατικής αρωγής στο πλαίσιο των σχετικών πρωτοβουλιών της Πολιτείας».

Διαβάστε επίσης

ΕΕΤ: Στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τις καταστροφές