Με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών αναμένεται να βγει στον «αέρα» η πλατφόρμα για την επιδότηση 1.000 ευρώ για οπτικές ίνες (Smart Readiness) ένα πολυαναμενόμενο έργο, το οποίο έχει συνολικό κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τέλος του μήνα (ίσως και λίγο νωρίτερα).

1

Αρχικά ήταν να ξεκινήσει τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, ωστόσο λόγω διάφορων δυσκολιών και προβλημάτων που προέκυψαν όσον αφορά το έργο αυτό καθαυτό, τελικά πρόκειται να ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται ένα έργο με μεγάλο ενδιαφέρον που τρέχει η Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς αφορά την κάλυψη με οπτική ίνα περίπου 120.000 κτιρίων, που θα γίνει μέσω παροχής vouchers τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους των σχετικών εργασιών.

Η δράση έχει τη μορφή επιδότησης, δηλαδή είναι κάτι σαν το market pass. Οι επιταγές, το συνολικό ύψος των οποίων θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, θα δίνονται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή στον ένοικο μονοκατοικίας, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν για την εγκατάσταση οπτικής ίνας αλλά και υποδομών για τη διασύνδεση νέων «έξυπνων» μετρητών.

Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις

Το voucher θα δοθεί με τη μορφή οκταψήφιου κωδικού, που θα εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Προγράμματος από την εταιρεία που θα πραγματοποιήσει τις εργασίες για να περάσει την οπτική ίνα, (π.χ. ΟΤΕ, Nova, Vodafone) και αντιστοιχεί σε μέρος του κόστους των επιλέξιμων εργασιών που θα πραγματοποιηθούν.

Η επιταγή εκδίδεται στο όνομα του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή στον ένοικο της μονοκατοικίας και εξαργυρώνεται από τον εγκαταστάτη (αυτός που θα κάνει τις εργασίες), ενώ η ονομαστική αξία της θα καθοριστεί ανάλογα με το είδος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν και τα ειδικά χαρακτηριστικά των κτιρίων.

Το voucher μπορεί να εκδοθεί για ένα μόνο κτήριο και μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της δράσης.

Για να δοθούν τα vouchers ο διαχειριστής θα πρέπει καταθέσει τα στοιχεία του κτηρίου μέσα από μια συγκεκριμένη πλατφόρμα στην οποία θα του εμφανίσει και τους παρόχους που μπορούν να αναλάβουν τις εργασίες.

Η επιλογή του εγκαταστάτη γίνεται ελεύθερα μεταξύ των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Εγκαταστατών του Προγράμματος το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος.

Ο εγκαταστάτης από την πλευρά του, μετά από επικοινωνία με τον διαχειριστή, πηγαίνει στο κτήριο όπου κάνει «αυτοψία», για να προσδιορίσει επακριβώς τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν και εν συνεχεία υποβάλλει την προσφορά του.

Αφού εγκριθεί, μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης του voucher.

Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες ο εγκαταστάτης εκδίδει το νόμιμο παραστατικό για τις υπηρεσίες του (απόδειξη παροχής υπηρεσιών, απόδειξη πώλησης εξοπλισμού/υλικών) και εφόσον, το συνολικό κόστος εργασιών υπερβαίνει την αξία του Voucher τότε η διαφορά καταβάλλεται από τον διαχειριστή απευθείας στον εγκαταστάτη.

Τα κτίρια

Για να χορηγηθούν τα vouchers τα κτίρια στα οποία αναμένεται να γίνουν οι εργασίες θα πρέπει να πληρούν δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η πρώτη αφορά την Περιοχή Παρέμβασης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για να γίνουν οι εργασίες και κατ΄ επέκτασιν να εγκριθεί το voucher, το κτήριο θα πρέπει να βρίσκεται εντός της Περιοχής Παρέμβασης, την οποία ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να τη δει μέσα από ένα ειδικό σύστημα, στο οποίο ο διαχειριστής/ένοικος βάζει την ακριβή τοποθεσία της πολυκατοικίας/μονοκατοικίας.

Η Περιοχή Παρέμβασης περιλαμβάνει όλα τα κτίρια από τα οποία διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται έως το 2026, δίκτυο που αναπτύσσεται μέσω ιδιωτικών ή δημόσιων επενδύσεων που μπορεί να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps καθώς και οποιοδήποτε άλλο κτήριο βρίσκεται σε απόσταση έως 1.000 μέτρα από τα κτίρια.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Λιανός (Επιτροπή Ανταγωνισμού): Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τις τράπεζες – Ακολουθούν τα διυλιστήρια

Μπρουμίδης (Vodafone): Αύξηση εσόδων 6% το πρώτο 5μηνο

ΕΛΤΑ: Επιστολή του CEO Γρήγορη Σκλήκα προς τους εργαζόμενους