• Business

    Μετοχές: Με απώλειες ΟΛΠ, ΔΕΗ και τράπεζες

    • NewsRoom


    Με απώλειες κατά 0,75% στις 615  μονάδες, έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο.  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ξεπέρασε τα 195 εκατ. τεμάχια, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται σε μόλις 1,04 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,16% στις 179,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός έχασε 1,24% στις 58,97 μονάδες. Ο FSTEM βρέθηκε στις 791,81 μονάδες με απώλειες 2,11%.

    Επίσης, ο τραπεζικός δείκτης άντεξε στην πίεση και διαφύλαξε τη στήριξη των 58 μονάδων, αν και έκλεισε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική του συνεδρίαση, μετά την αδυναμία να κατοχυρώσει την αντίσταση των 61 μονάδων στη συνεδρίαση της 22ας Δεκεμβρίου. Πιθανή διάσπαση των 58-59 μονάδων, μπορεί να τον οδηγήσει στα επίπεδα των 79 μονάδων.

    Η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι η επιστροφή στην “κανονικότητα” μετά την πάροδο των εορτών, προϋποθέτει την ύπαρξη ενδείξεων προσήλωσης στον στόχο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης από την κυβέρνηση. Τα δείγματα που έδωσε το Μαξίμου τις τελευταίες εβδομάδες ήταν θετικά, ωστόσο η “μητέρα των μαχών”, η ψήφιση του Ασφαλιστικού, είναι μπροστά, και ουδείς γνωρίζει το πόσο θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

    Πάντως, οι αναλυτές, εκτός των παραπάνω είδαν πολύ θετικά την εξέλιξη ο MSCI να ανακοινώνει δύο νέους δείκτες αναφοράς για τις κύριες ελληνικές μετοχές, τον MSCI All Greece και τον MSCI All Greece Select 25/50. Και αυτό διότι ένας οίκος που παράσχει μερικές από τις κορυφαίες πλατφόρμες παγκοσμίως, δεν μπορεί να προχωρά σε μία τέτοια κίνηση εάν δεν έχει διαγνώσει κάποιο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Στο ταμπλό τώρα, με απώλειες 5,70%, στα 13,40 ευρώ, έκλεισε και η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία από την ημέρα της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για το πλειοψηφικό πακέτο βρίσκεται σε πτωτική τροχιά. Την περασμένη Δευτέρα, 21/12, η μετοχή κατέγραψε υψηλά στα 15,66 ευρώ, ενώ σήμερα ακούμπησε ακόμη και τα 13,30 ευρώ.

    Πτωτικά κατά 6,22% έκλεισε και η Λάμδα, σπάζοντας το 6ήμερο ανοδικό της σερί, το οποίο της είχε “χαρίσει” κέρδη άνω του 16%. Άνω του 3% ήταν και οι απώλειες που σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και ΕΕΕ, με την τελευταία να χάνει και πάλι τα επίπεδα των 20 ευρώ.

    Παρ’ όλα αυτά, αρνητικός πρωταγωνιστής και σήμερα ήταν η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αν και έκλεισε με απώλειες 1,57%, βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο -4,19%, με την αγορά να εξακολουθεί να αποτυπώνει τις ανησυχίες της για τους χειρισμούς στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ.

    Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25, όπως οι Βιοχαλκο, Τιτάν, Aegean, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, ενώ η ΜΕΤΚΑ, αν και βρέθηκε ακόμη και στο -2,50% ενδοσυνεδριακά, έκλεισε σταθερή στα 7,20 ευρώ.

    Στον αντίποδα, η Jumbo διεύρυνε στο +4,44%, στο φίνις, την άνοδό της, ενώ ακολούθησε και η Motor Oil, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,04%. Ανοδικά κατά 1,23% έκλεισε η μετοχή της Εθνικής, ανακάμπτοντας από το ενδοσυνεδριακό -1,54%.

    Από τις μετοχές που έκαναν πράξη σήμερα, ανοδικά έκλεισαν οι 46, πτωτικά οι 55 και 139 έκλεισαν χωρίς μεταβολή.



    ΣΧΟΛΙΑ