Στην καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel και την αντίδραση που πρέπει να δείξει η Πολιτεία αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσία του στην 87η ΔΕΘ.

Μιλώντας στα εγκαίνια του βουλγαρικού περιπτέρου (η Βουλγαρία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ), παρουσία τριών Βουλγάρων υπουργών ( του υπουργού Οικονομίας και Βιομηχανίας, Μπογκτνάν Μπογκτάνοφ, του υπουργού Οικονομικών, Ασέν Βασίλεφ και της υπουργού Τουρισμού, Ζάριτσα Ντίνκοβα), ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως χρέος της ελληνικής Πολιτείας είναι «να εντείνει τις προσπάθειές της για βοήθεια σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, να δημιουργήσει άμεσα τις συνθήκες για την αποζημίωση των πληγέντων και να ενεργοποιήσει κάθε διαθέσιμο για τον σκοπό αυτό πόρο σε ευρωπαϊκό και φυσικά εθνικό επίπεδο».

1

«Tα εγκαίνια λαμβάνουν χώρα σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και για τις δύο χώρες, για αυτό άλλωστε δεν γίνονται επίσημα εγκαίνια και δεν παρευρίσκονται οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νικολάι Ντένκοφ».

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τις συνέπειες ενός ακραίου, πρωτοφανούς καιρικού φαινομένου, που αφήνει πίσω του, δυστυχώς, ανθρώπινες απώλειες και επίσης πρωτοφανείς καταστροφές. Η σκέψη μας είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους, αλλά και στους κατοίκους όλων των περιοχών που βίωσαν και βιώνουν με τον τραγικότερο τρόπο τις συνέπειες».

Η σκέψη μας είναι ωστόσο και στους πολίτες της Βουγλαρίας, στο Τσάρεβο και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου επίσης υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες καταστροφές τις τελευταίες ημέρες. Ως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη και στις μεταξύ μας σχέσεις» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Πρόσθεσε, ότι σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία ήρθε ωστόσο η θετική εξέλιξη της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, εξέλιξη που χαρακτήρισε ως «ψήφο εμπιστοσύνης». Όπως είπε, η επενδυτική βαθμίδα είναι ένα βασικό εργαλείο, ώστε η χώρα να δανείζεται φθηνότερα και ευκολότερα, να αυξηθεί η ρευστότητα της οικονομίας, να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και να ανοίξουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. «Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη τα οφέλη να κατανεμηθούν δίκαια σε όλη την ελληνική οικονομία» υπογράμμισε.

Ο κ.Χατζηδάκης αναφέρθηκε και γενικότερα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την οποία χαρακτήρισε ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης και της Ελλάδας και σημαντικό εργαλείο στη συνολική προσπάθεια για περισσότερη εξωστρέφεια της οικονομίας. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΘ κατάφερε να αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο, κάτι που αποδεικνύεται και από τους διαρκώς αυξανόμενους αριθμούς εκθετών και επισκεπτών.

Διαβάστε επίσης

Παύλος Μαρινάκης: «Χυδαιότητες και fake news την ώρα της μάχης για να σωθούν άνθρωποι»

Bloomberg για DBRS: Η σημαντικότερη αναβάθμιση της Ελλάδας μετά την οικονομική κρίση

ESM: «Η Ελλάδα πέτυχε ένα ορόσημο» με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας