ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για τη στέγασή τους, η εταιρεία αναζητά νέο κτήριο, εμβαδού περίπου 5000 τμ, καθώς οι σημερινές της εγκαταστάσεις, εμβαδού 1600 τμ, στο εμπορικό κέντρο «Phoenix» στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, δεν θα επαρκούν.
Οι εργαζόμενοι/ες στο κέντρο, κατά κύριο λόγο μηχανικοί και προγραμματιστές, ο πρώτος εκ των οποίων προσελήφθη μόλις πέρυσι, αναπτύσσουν λύσεις και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (μεταξύ άλλων εργάζονται πάνω στην έξυπνη αυτοματοποίηση διαδικασιών, τη μηχανική μάθηση, τις υποδομές νέφους, τη μηχανική δεδομένων και τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη).
Βασικό πεδίο υποδοχής των καινοτομιών και των λύσεων που παράγουν είναι η αγορά της Ευρώπης, αλλά και η παγκόσμια, αφού το hub λειτουργεί ως παγκόσμιο κέντρο για τη μηχανική δεδομένων, με πρότζεκτ σε Ασία και Αμερική, κι αποτελεί μέρος της πρωτοποριακής «τετράδας» της Chubb, την οποία απαρτίζουν -εκτός από τον κόμβο της Θεσσαλονίκης- τα δύο αντίστοιχα hubs της εταιρείας σε Ινδία και Μεξικό, και το κέντρο μηχανικής στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.
Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, από τους Sean Ringsted (Σον Ρίνγκστεντ), διευθυντή Ψηφιακών Επιχειρήσεων (Chief Digital Business Officer) της εταιρείας, Julie Dillman (Τζούλι Ντίλμαν), διευθύντρια Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Digital Transformation Officer), Τόμας Κροπ (Thomas Kropp), παγκόσμιο επικεφαλής Λειτουργιών και Τεχνολογίας (Global Head of Ops and Technology), Γεώργιο Νικολάου, επικεφαλής της Chubb Business Services EMEA στη Θεσσαλονίκη και τη διευθύντρια ανθρωπίνων πόρων της Chubb στην Ελλάδα, Χριστίνα Δηματάτη.
Τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησαν τα επίσημα εγκαίνια του κόμβου από τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ.
«Στρατηγική επένδυση» για την Chubb
Για την Chubb, η οποία έχει παρουσία σε 54 χώρες παγκοσμίως, περίπου 40.000 εργαζόμενους, περισσότερα από 200 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 52 δισ. σε μεικτά ασφάλιστρα, κι αποτελεί τη νούμερο ένα εισηγμένη εταιρεία ασφάλισης περιουσιακών στοιχείων και ατυχημάτων παγκοσμίως, η επένδυση στη Θεσσαλονίκη είναι «στρατηγική».
Με αυτή τη λέξη τουλάχιστον τη χαρακτήρισε η κα Ντίλμαν, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι όταν η εταιρεία αποφάσισε να εγκαταστήσει τον τρίτο παγκοσμίως τεχνολογικό της κόμβο στη Θεσσαλονίκη, εξέτασε όλες τις παραμέτρους που θα έκαναν την επένδυσή της να έχει μακροχρόνιο ορίζοντα.
Σε ερώτημα γιατί να εργαστεί ένας ή μία εργαζόμενος/η υψηλής εξειδίκευσης για την Chubb στη Θεσσαλονίκη, αντί για κάποια άλλη εταιρεία, η κα Ντίλμαν επικαλέστηκε το πολύ πλούσιο αντικείμενο εργασίας, την παρουσία της σε 54 χώρες και το γεγονός ότι θα έχει τη δυνατότητα να εργαστεί πάνω στην παραγωγή προϊόντων με παγκόσμιο αντίκτυπο.
Από την πλευρά του, ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι, ο ίδιος, όταν τελειώνοντας το σχολείο, μετανάστευσε στις ΗΠΑ, είχε πάντα στο μυαλό του να επιστρέψει, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό, όχι τόσο λόγω των χαμηλότερων αμοιβών, όσο εξαιτίας της έλλειψης αντικειμένου εργασίας, που να συμβαδίζει με όσα ήθελε να κάνει.
«Οι άνθρωποι που εργάζονται σήμερα εδώ μπορούν να κάνουν κάτι συγκρίσιμο με ό,τι θα έκαναν στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, οι περισσότερες πολυεθνικές στην Ελλάδα προσφέρουν αντικείμενο που έχει να κάνει με την εγχώρια αγορά, ενώ σε εμάς οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλέψουν πάνω σε παγκόσμιες προκλήσεις» είπε.
Απαντώντας σε ερωτήματα για το κτήριο που αναζητά η Chubb στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για το πώς αξιολογείται το επίπεδο των υποδομών και των υπηρεσιών της πόλης, ο κ. Κορπ γνωστοποίησε ότι η εταιρεία δυσκολεύεται να βρει χώρο με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι το κτήριο αυτό, πέρα από τα άλλα στοιχεία που αναζητά η εταιρεία, θα πρέπει να εξυπηρετείται επαρκώς από τη δημόσια συγκοινωνία, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση των εργαζομένων.
Σχετικά με τις υποδομές της πόλης, χαρακτήρισε τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών ως «στέρεα», αλλά σημείωσε ότι λείπουν τα καταλύματα, που θα διευκόλυναν τη μετεγκατάσταση εργαζομένων από άλλες πόλεις ή χώρες στη Θεσσαλονίκη.
Ερωτηθείς αν η εταιρεία προσεγγίζει θετικά τη λεγόμενη «ανοιχτή καινοτομία», δηλαδή την ανάπτυξη συνεργειών για παραγωγή λύσεων με το τοπικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων επιχειρηματιών, ο κ. Ρίνγκστεντ απάντησε πως γενικά η Chubb είναι ανοιχτή σε συνεργασίες σε όλους τους τομείς, με την τοπική κοινότητα και τις startup.
Ως προς το «προφίλ» των εργαζομένων στον κόμβο, η κα Δηματάτη γνωστοποίησε ότι τέσσερις στους δέκα προέρχονται από τη γενιά «Υ» (millennials) και το 20% από τη γενιά «Ζ» (σ.σ. χρονικά όσες και όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012), ενώ περίπου το 25% είναι γυναίκες, ποσοστό που η εταιρεία θέλει να αυξήσει σημαντικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
ZeniΘ: Δυναμική παρουσία στην 87η ΔΕΘ με πολλές εκπλήξεις και πλούσια δώρα
Euroxx-AXIA για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι σημαίνει για τη μετοχή η παραχώρηση της Αττικής Οδού
Γιάννης Καραγεώργης: Εξώδικο στο mononews.gr – Η απάντησή μας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: Τι μένει στα ταμεία τους από τον τζίρο των 12,3 δις
- Ο Γιώργος και Μάριος Γιαλόζογλου πούλησαν πλοίο με κέρδος 7,6 εκατ. δολάρια – Αγόρασαν και δεύτερο ακτοπλοϊκό
- ΕΛΓΑ: Σήμερα πληρώνονται οι ενστάσεις των 4 τελευταίων ετών – Αφορούν 2.400 δικαιούχους
- «Λίφτινγκ» σε φόρο εισοδήματος, τεκμήρια και αποδείξεις από το 2025