Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει το πρώτο βήμα με τους κατοίκους της Φλόριντα, οι οποίοι κλήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο να αυξημένα ασφάλιστρα ακόμα και κατά 40% για να ασφαλίσουν το σπίτι τους από φυσικές καταστροφές. Στην Ευρώπη, αν και η αγορά της ασφάλισης ήταν υποτονική το 2023, το φετινό καλοκαίρι στην Γηραιά Ήπειρο με εναλλαγές από καύσωνες με πυρκαγιές σε καταιγίδες με πλημμύρες είναι πιθανόν να ενεργοποιήσει τον κλάδο.

«Οι τιμές στην ασφάλιση στην Ευρώπη πρέπει να αυξηθούν», προειδοποίησε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Lloyd’s of London. O John Neal, σημείωσε ότι στις ΗΠΑ οι τιμές για την ασφάλιση έχουν αυξηθεί έως και 40% το τελευταίο έτος ενώ άλμα έχουν κάνει και στην Ιαπωνία.

1

Στην περίπτωση της Ευρώπης η αντίστοιχη αύξηση δεν ξεπερνάει το 10%-12%.

Τεράστιο κόστος από τις καταστροφές

Με το κόστος για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία λόγω της κακοκαιρίας Daniel, που βύθισαν χωριά στην Ελλάδα να υπολογίζεται δυσθεώρητο, η Ισπανία, η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία κατέγραψαν σημαντικές ζημιές τις προηγούμενες ημέρες από έντονες βροχοπτώσεις. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία μέτραγαν τις απώλειες τους από καταστροφικές πυρκαγιές.

Το κόστος των ζημιών από τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη είχε ανέλθει μέχρι πριν μία εβδομάδα σε περίπου 4,1 δισ. ευρώ.

Σχεδόν 988.420 στρέμματα έχουν καεί σύμφωνα με έκθεση της Distrelec, με στοιχεία που άντλησε από τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών  για τις Δασικές Πυρκαγιές.Η Ελλάδα έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, με εκτιμώμενο κόστος 1,66 δισ. ευρώ για τις καταστροφές από πυρκαγιές έως τις 30 Αυγούστου.

Χωρίς επαρκή ασφάλιση η Ευρώπη

«Νομίζω ότι θα δείτε μια πολύ ισχυρότερη κίνηση των τιμών για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες», συνέχισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Πέμπτη σημειώνοντας ότι «Το πρότυπο του καιρού, το οποίο είναι συνάρτηση της κλιματικής αλλαγής, αλλάζει. Δεν νομίζω ότι μπορείτε απλά να βασιστείτε σε δεδομένα του παρελθόντος και να πείτε ‘αυτό συνέβη στο παρελθόν, άρα αυτό θα συμβεί και στο μέλλον. Νομίζω ότι πρέπει να κατανοήσουμε πολύ περισσότερο τι σημαίνουν τα μεταβαλλόμενα καιρικά πρότυπα».

Σύμφωνα με το Bloomberg οι Ευρωπαίοι είναι ασφαλισμένοι σε πολύ μικρό ποσοστό έναντι κάποιων ακραίων καιρικών φαινομένων και άλλων φυσικών καταστροφών.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού είχε το 57% των άμεσων ζημιών της ανασφάλιστες, σε σύγκριση με το 24% για τη Βόρεια Αμερική. Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, το 90% των ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές δεν καλύφθηκε από ασφάλιση, σύμφωνα με την Munich Re, ασφαλιστική εταιρεία στο Μόναχο, χωρίς να περιλαμβάνει τις έμμεσες επιπτώσεις, όπως το πλήγμα στον τουρισμό σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής.

Οι παγκόσμιες ζημιές για εκείνη την περίοδο υπολογίζονται στα 100 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κλιματική αλλαγή και το υψηλό κόστος των ζημιών θα οδηγήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες στο να αποσυρθούν σταδιακά από την κάλυψη ζημιών λόγων φυσικών καταστροφών εξαιτίας της τεράστιας έκθεσης.

Στην Ευρώπη «η πρόκληση αφορά κυρίως το αν μπορεί να ανταποκριθεί  οικονομικά κάποιος στο κόστος της ασφάλισης και όχι  αν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την προσφορά της ασφάλισης όχι η διαθεσιμότητα της ασφάλισης», δήλωσε ο Ernst Rauch, επικεφαλής γεωεπιστήμονας της Munich Re στο Bloomberg.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Αυτό έχει ήδη γίνει στις ΗΠΑ, με πολλές ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν διακόψει τα συμβόλαια σπιτιού στην Φλόριντα κρίνοντας ότι η έκθεση τους είναι πολύ μεγάλη. Το ίδιο έχει συμβεί και στην Καλιφόρνια, ενώ πολλοί φοβούνται ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χαβάη, θα ακολουθήσει και η δική της περίπτωση αποκλεισμού από ασφαλιστικές εταιρείες.

 Στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η ασφάλιση πλέον θα είναι προνόμιο των υπερ-πλουσίων. Στο Μαϊάμι, στη χλιδάτη περιοχή του Star Island, o λογαριασμός για την ασφάλιση στις υπερπολυτελείς βίλες έχει εκτοξευτεί στα 620.000 δολάρια το χρόνο. Μόλις πέρσι, σύμφωνα με το Bloomberg, το ασφάλιστρο ήταν στα 200.000 δολάρια.

Στο παράδειγμα των ΗΠΑ, το μέσο ασφάλιστρο αγγίζει τα 6.000 δολάρια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Πληροφοριών. Φέτος το ποσό αυτό εκτοξεύτηκε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κατά 42% φέτος –εξαιτίας και του πληθωρισμού που έχει εκτοξεύσει τις τιμές ακινήτων- με αποτέλεσμα το 15% των σπιτιών στη Φλόριντα, η οποία πλήττεται συχνά από τυφώνες, να είναι ανασφάλιστο. Ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Daniel: Βούλιαξε στην κυριολεξία η Μεταμόρφωση Καρδίτσας (βίντεο)

Πλάνα από drone αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στον Βόλο – Δρόμοι γεμάτοι λάσπες και νερά

Κακοκαιρία Daniel: Η συγκλονιστική διάσωση πολίτη από τον χείμαρρο στον πλημμυρισμένο Ευαγγελισμό (video)