ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ζοφερές προβλέψεις των οικονομολόγων για το 2023 θα έρθουν με έναν χρόνο καθυστέρηση. Και η αιτίες θα είναι ο στασιμοπληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια. Αυτό ισχυρίζονται οι αναλυτές που υπογραμμίζουν ότι η νομισματική σύσφιξη θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί μέσα στο 2024.
Σύμφωνα με τους FT, οι προβλέψεις της εταιρείας συμβούλων Consesus Economics αναμένουν επέκταση της παραγωγής κατά 2,1% το 2024, ενώ φέτος αναμένεται στο 2,4%.
Κι ενώ για φέτος, οι οικονομολόγοι έχουν αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους λόγω της απροσδόκητα ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης και της ισχυρής αγοράς εργασίας, είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το 2024.
Υψηλά επιτόκια για πολύ καιρό
Η υψηλή ζήτηση θα παραμείνει το επόμενο έτος με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να μην υποχωρήσει στο επίπεδο που επιθυμούν οι κεντρικές τράπεζες. Ο λεγόμενος «στασιμοπληθωρισμός» θα αναγκάσει σύμφωνα με τους οικονομολόγους οι κεντρικές τράπεζες να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια για περισσότερο καιρό.
«Η ζήτηση υπηρεσιών συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό αμείωτη, η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή και οι μισθοί αυξάνονται», δήλωσε ο Nathan Sheets, επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Citi και συνέχισε: «Άρα μέρος της αδυναμίας στην οικονομία που περιμέναμε για φέτος, θα τη δούμε τον επόμενο χρόνο».
«Θα υπάρξει ύφεση σε πολλές χώρες, απλά θα έρθει αργότερα», σημειώνει ο Sheets.
Το ίδιο υποστηρίζει και ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics. «Για να αποφύγει η ισχυρή αμερικανική οικονομία την ύφεση φέτος, η Fed θα δαιτηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην προσπάθειά της να καταπνίξει τον πληθωρισμό, το σενάριο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης είναι πολύ ισχυρό», αναφέρει.
Το ίδιο ισχύει και για ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας, όπου οι ζοφερές προβλέψεις για την οικονομία δεν επιβεβαιώθηκαν μέσα στο έτος. Με εξαίρεση της οικονομία της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει προκλήσεις, Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία θα διατηρήσουν με τη σειρά τους υψηλά τα επιτόκια για να περιορίσουν το ύψος των τιμών.
Στο σενάριο της παγκόσμιας επιβράδυνσης στο οποίο συγκλίνουν όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι, η οικονομία της Κίνας παίζει σημαντικό ρόλο και η αδυναμία της να ανακάμψει στο επίπεδο που ήλπιζαν οι αναλυτές υπογραμμίζει γι’ αυτούς την πορεία προς μία παγκόσμια ύφεση μέσα στο 2024.
Έχουμε τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων;
Κι ενώ τα σενάρια φουντώνουν για το πότε θα ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση, τα σενάρια για νέες αυξήσεις από τις κεντρικές τράπεζες δεν έχουν φύγει ακόμα από το τραπέζι.
Η ΕΚΤ, ύστερα από εννέα διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022, έχει φτάσει τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,25% και τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο 3,75%. Μπορεί τα στοιχεία του πληθωρισμού του Αυγούστου, να έδωσαν ελπίδες στους επενδυτές και τους traders για μία παύση, όμως ακόμα είναι πιθανή μία νέα αύξηση κατά 0,25 σε λίγες ημέρες.
Για τη Fed επίσης τα στοιχήματα για μία νέα παύση πληθαίνουν, όμως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φαίνεται να έχουν πειστεί για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει καταπολεμηθεί και μία νέα αύξηση κατά 0,25 είναι ακόμα στο τραπέζι.
Τον Ιούλιο οι Αμερικανοί τραπεζίτες αύξησαν το εύρος των επιτοκίων μεταξύ 5,25% με 5.5%, το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών.
Διαβάστε επίσης:
BofA: Tι επιλέγει από τα τραπεζικά ομόλογα των ελληνικών τραπεζών
Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τράπεζες
Δύσκολος ο Σεπτέμβριος για τις αγορές με ΕΚΤ και Fed στο επίκεντρο – Τι λένε οι αναλυτές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛΓΑ: Την Παρασκευή πιστώνει αποζημιώσεις ύψους 1.236.619,08 ευρώ για Daniel,Elias – Κατέβαλλε 3,5 εκατ. ευρώ για εκκαθαρίσεις του 2021
- Νίκος Χαρδαλιάς: «Ξεκινάμε άμεσα εργασίες εκβάθυνσης και καθαρισμού του Ιλισσού ποταμού»
- Οι εκδηλώσεις Δεκεμβρίου στα Public
- ΟΗΕ: Ζητάει «Δίκαιες και ελεύθερες» εκλογές μετά τη μεταβατική περίοδο στη Συρία