ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγο μετά την επίσκεψη κλιμακίου της στην Αθήνα, που όπως έγραψε το Mononews πραγματοποίησε στην Αθήνα, και τις ελπίδες για αναβάθμιση στις 15 Σεπτεμβρίου που μας αξιολογεί η Moody’s σε ειδικό της σημείωμα σκανάρει τις οικονομίες Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας, τριών χωρών που πέρασαν από τις συμπληγάδες των προγραμμάτων διάσωσης.
Σύμφωνα με τον οίκο οι θετικές προοπτικές στις τρέχουσες αξιολογήσεις, Πορτογαλία (Baa2 positive), Κύπρος (Ba1 positive) και Ελλάδα (Ba3 positive) υποδεικνύουν δυναμική αναβάθμισης στις αξιολογήσεις των τριών χωρών.
Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς καθώς η Moody’s μας αξιολογεί σε λίγες μέρες με μεγάλο ζητούμενο – και πιθανό – την αναβάθμιση μας, ξεκολλώντας την αξιολόγηση της χώρας από τα επίπεδα που την κρατά καθηλωμένη εδώ και πολύ καιρό. Δηλαδή στα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα σε αντίθεση με τους άλλους οίκους που είναι μια ανάσα πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει η Moody’s, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το μοναδικό στην ευρωζώνη για το οποίο ο διεθνής οίκος διατηρεί θετική προοπτική εξαιτίας καθώς βελτιώνεται η πιστωτική επέκταση και οι προσδοκίες για σταθερή ποιότητα του ενεργητικού και αύξηση της κερδοφορίας.
Την ίδια στιγμή ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει τις σημαντικές κινήσεις που έχουν γίνει στην διαχείριση του δημοσίου χρέους εστιάζοντας και στις πρόωρες αποπληρωμές χρέους που έχουν υλοποιηθεί αλλά και στην επικείμενη αποπληρωμή των 5,3 δισ ευρώ, έως τις 15 Δεκεμβρίου.
Τονίζοντας πως μεταξύ των τριών η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει την μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, κατά 52 μονάδες μέχρι το 2024, από τ0 206% που είχε καταγραφεί το 2020, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η βιώσιμη ανάπτυξη, αξιοποιώντας πρωτίστως την πολύτιμη δεξαμενή του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η δημοσιονομική πειθαρχία για τη διατήρηση του χρέους σε πτωτική τροχιά.
Ειδική αναφορά κάνει η Moody’s στους κινδύνους από την κλιματική κρίση, με αναφορά στις μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού υπό τη λογική ότι οι κίνδυνοι της κλιματικής κρίσης ίσως επηρεάσουν περισσότερο την οικονομία εξαιτίας του ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης.
Ευάλωτη παραμένει η χώρα και στους κινδύνους του δημογραφικού, αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης με μέτρα που έχουν ληφθεί.
Ειδικότερα:
- TAA. Αν και έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αιτημάτων για πληρωμές από το ΤΑΑ η Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό η Πορτογαλία είναι αρκετά μπροστά σε αυτό το πεδίο. Η διατήρηση του momentum όσον αφορά στην εκπλήρωση των οροσήμων και των στόχων για μεταρρυθμίσεις παραμένει ωστόσο πολύ κρίσιμη με την Ελλάδα να κινείται ελαφρώς χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά στην εκπλήρωση προαπαιτούμενων και την Πορτογαλία να εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις. Ο οίκος υπενθυμίζει πως στην περίπτωση της Ελλάδας η υλοποίηση έχει προκλήσεις που συνδέονται και με την εξάρτηση από την κινητοποίηση περιφερειακών και τοπικών αρχών, ενώ απαιτείται και η προώθηση μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς όπως η ψηφιοποίηση, η απονομή δικαιοσύνης κ.α., συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει και το πρόσφατο European Semester country report για την Ελλάδα.
- Επιβεβλημένη η δημοσιονομική πειθαρχία – Ο οίκος αναμένει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,7% του ΑΕΠ κατ’ έτος για την Ελλάδα στην περίοδο 2023-26, 2,4% για την Πορτογαλία και 2,8% για την Κύπρο. Ο οίκος αναμένει διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και στις τρεις χώρες οι οποίες όπως σημειώνει έχουν επιδείξει αισθητή συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ενώ αναμένεται να συμμορφωθούν και με τους νέους κανόνες.
- Μεσομακροπρόθεσμα η γήρανση του πληθυσμού είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τις αξιολογήσεις με τις μακροπρόθεσμες προβολές για την Ελλάδα να δείχνουν τη μεγαλύτερη μείωση στην ανάπτυξη εξαιτίας του δημογραφικού τάση που θα ενταθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 2030 και μετά.
- Στα προβληματικά πεδία για τα επόμενα χρόνια είναι και οι κίνδυνοι που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την ανάπτυξη, εξαιτίας των επιπτώσεων στην τουριστική βιομηχανία, η οποία μπορεί να υποστεί πλήγμα με την αύξηση της συχνότητας των φαινομένων. Η Ελλάδα βίωσε φέτος τις χειρότερες πυρκαγιές από το 2021 υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος. Όπως προσθέτει παρά το ότι η χώρα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια από την ΕΕ για να περιορίσει τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης, εντούτοις πιθανή αύξηση στη συχνότητα και την ένταση των φαινομένων μπορούν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία.
Διαβάστε επίσης
Τι γυρεύει η Moody’s στην Αθήνα – Ελπίδες για αναβάθμιση το Σεπτέμβριο
Το στοίχημα των 5,3 δισ. ευρώ και η επενδυτική βαθμίδα
Όλα για την επενδυτική βαθμίδα – Μονόδρομος τα υψηλά πλεονάσματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε η ετυμηγορία για Σαρκοζί – Θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα χρόνο
- Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες
- Βρετανία: Σε υψηλό 8μήνου ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
- Συρία:«Η μεταβατική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλείσει κανένα» λέει ο ηγέτης της εξόριστης αντιπολίτευσης