Πλησιάζει το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ καθώς ο πληθωρισμός κινείται προς το αναμενόμενο, ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ενόψει της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Οι επιλογές μας είναι ανοιχτές στην επικείμενή συνεδρίαση, όπως και στις επόμενες συνεδριάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βιλερουά, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.

1

«Είμαστε κοντά, πολύ κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων μας, ωστόσο απέχουμε ακόμα από το σημείο όπου θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να τα μειώσουμε», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι οι γνώμες μέσα στην ΕΚΤ διίστανται σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να αυξηθούν και πάλι τα επιτόκια, ειδικά την ώρα που υπάρχουν ενδείξεις ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βιώσουν οικονομική αδυναμία, μετά την αύξηση των επιτοκίων σε υψηλό δύο δεκαετιών από την ΕΚΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Holzmann

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Robert Holzmann, ο οποίος είπε χθες ότι «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο υψηλότερο επίπεδο, όσον αφορά τα επιτόκια», τονίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνουν μία με δύο ακόμη αυξήσεις.

Στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τα οποία αποτελούν «αίνιγμα» για την ΕΚΤ, το συμβούλιο είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μία νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι αμετάβλητος στο 5,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός στις 20 χώρες της ζώνης του ευρώ, παρά τις προσδοκίες των αναλυτών για υποχώρηση στο 5.1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη.

Τα άσχημα νέα από Γερμανία και Γαλλία επιβεβαιώθηκαν με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Αύγουστο να δείχνουν σταθερότητα, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την ΕΚΤ.

Αυτή την ώρα, όλα τα βλέμματα στρέφονται προς την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κρατά μία στάση χωρίς ξεκάθαρα μηνύματα, σχετικά με την επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ, παρόλο που αναγνωρίζει τα προβλήματα με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης: 

Το στοίχημα των 5,3 δισ. ευρώ και η επενδυτική βαθμίδα

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πιθανόν να γίνουν μία ή δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων

Υποχωρεί στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σταθερός στην ευρωζώνη – Τώρα όλα τα βλέμματα στη Λαγκάρντ