ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Τα άσχημα νέα από Γερμανία και Γαλλία επιβεβαιώθηκαν με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Αύγουστο να δείχνουν σταθερότητα, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την ΕΚΤ, η οποία σε λίγες εβδομάδες θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια.
Αμετάβλητος στο 5,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός στις 20 χώρες της ζώνης του ευρώ, παρά τις προσδοκίες των αναλυτών για υποχώρηση στο 5.1%.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Στα θετικά νέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που δεν περιλαμβάνει ασταθείς τιμές όπως των τροφίμων και της ενέργειας, έδειξε σημάδια υποχώρησης, από το 5,5% τον Ιούλιο στο 5,3% τον Αύγουστο.
Πρόκειται για τον πιο επίμονο δείκτη στη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την ανησυχία τους για το υψηλό επίπεδό του.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,4% τον Αύγουστο από 3,5% τον Ιούλιο.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο από 6,5% τον Ιούλιο, ενώ στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, στο 5,7% από 5,1% τον προηγούμενο μήνα.
Στην Ιταλία πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,5% από 6,3% τον Ιούλιο, ενώ στην Ισπανία ενισχύθηκε στο 2,4% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα.
Τα διλήμματα της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει τους προηγούμενους μήνες σε μία σταθερή αυξητική πορεία των επιτοκίων, με την απόφαση της 14ης Σεπτεμβρίου να έχει αφήσει αρκετούς αξιωματούχους αλλά και αναλυτές διχασμένους για το αν τελικά θα υπάρξει ακόμα μία αύξηση ή η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ θα κάνει παύση.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για την αντοχή της οικονομίας ανάλογα με το πόσο μακριά θα το πάει η Λαγκάρντ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η επιβράδυνση στην ανάπτυξη δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε ύφεση, όμως μπορεί να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις στην αγορά εργασίας και τις τιμές, ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%.
Βέβαια, το χαμηλό –σε επίπεδο ρεκόρ- ποσοστό ανεργίας δεν προμηνύει αρκετές πιέσεις στον τομέα της εργασίας, ενώ ανησυχίες υπάρχουν και για την πορεία των μισθών, η αύξηση των οποίων θεωρείται από αρκετούς αξιωματούχους της ΕΚΤ ως ένας βασικός λόγος που ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει.
Oι traders έχουν ήδη εκφράσει τη δυσπιστία τους αποσύροντας την έκθεσή τους από το ευρώ, παρά το γεγονός ότι η Λαγκάρντ επιμένει σε επιθετικές δηλώσεις σχετικά με τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στον πληθωρισμό.
Σε περίπτωση που η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια, αυτά θα εκτοξευτούν πάνω από το 4,50, ενώ αν προχωρήσουν σε παύση θα παραμείνουν στο 4,25%.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel δήλωσε την Πέμπτη ότι «οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν επίμονα υψηλές. Αναγνώρισε όμως ότι οι οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ είναι πιο δυσοίωνες από ό,τι προέβλεπαν οι αξιωματούχοι τον Ιούνιο και ότι δεν μπορεί να πει που είναι το «ταβάνι» για τα επιτόκια, σε επίπεδο που θα μπορούν να ασκήσουν πιέσεις ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2%, στόχο της ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης:
Οι traders εγκαταλείπουν το ευρώ – Φόβοι για στασιμοπληθωρισμό
Τι κρύβει η σιωπή της Λαγκάρντ για τα επιτόκια της ΕΚΤ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ