ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εικόνα που σχετίζεται με τα στοιχεία του Ιουλίου του τρέχοντος έτους είναι εξαιρετικά αισιόδοξη για τα λιμάνια της Κίνας.
Συνολικά διακινήθηκαν 909,3 εκατομμύρια τόνοι, που εμφανίζει αύξηση 5,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αντίθετα στα ποτάμια λιμάνια η διακίνηση ήταν 519,1 εκατομμύρια τόνοι (+8,9%). Συνολικά, ο κλάδος κατέγραψε διαμετακόμιση φορτίων 1,43 δισεκατομμυρίων τόνων (+6,6% τον Ιούλιο του 2022).
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το λιμάνι Ningbo-Zhoushan με 110,6 εκατομμύρια τόνους (-1,0% σε ετήσια βάση), ακολουθούν τα λιμάνια της Tangshan με 69,5 εκατομμύρια τόνους (+5,3%), στην τρίτη θέση η Σαγκάη με 62,3 εκατομμύρια τόνους (+ 4,2%). Στη συνέχεια ακολουθεί το Qingdao με 61,3 εκατομμύρια τόνους (+5,5%), το Guangzhou 52,3 εκατομμύρια τόνους (-3,3%) και το Rizhao ακόμα 50,4 εκατομμύρια τόνους (+5,4%).
Διαβάστε επίσης:
Γιάννης Καραγεώργης: 5+1 ιστορίες για τον «σαματατζή» μικροεφοπλιστή
Strix Holdings: Με 97,391% στην Attica Group μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης
Βαρβιτσιώτης: Χρηματοδότηση για τρία έργα σε τρεις λιμενικές υποδομές της Θάσου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τέμπη: Πανεπιστήμια Γάνδης και Πίζας αμφισβητούν τις αναφορές του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πυρόσφαιρα
- Ελληνοτουρκικό παζάρι: Συναντήσεις πολιτικών και Ελλήνων-Τούρκων επιχειρηματιών στη σκιά της Διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου
- Τρία καυτά ερωτήματα των ξένων – Χειρόφρενο στην παροχολογία ελέω εμπορικού πολέμου
- Τι θα κάνουν οι αγορές με βάση τον VIX S&P 500, τα σοφά λόγια Μπάφετ, τα μπόνους στον ΟΠΑΠ, οι νέες αρμοδιότητες Χατζηδάκη, γιατί πήγε ο Καρατζάς στον Πιερ, και η οργή του ΚΜ με την πλατινομαλλούσα βουλευτή
