Ο Τζο Μπάιντεν, που διεξάγει εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές επικεντρωμένη σε μεγάλο βαθμό στην αγοραστική δύναμη, υποσχέθηκε σήμερα τη μείωση της τιμής δέκα φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή για σοβαρές ασθένειες, προκαλώντας τις αντιδράσεις ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών.

“Όσο η φαρμακοβιομηχανία έχει ρεκόρ κερδών, εκατομμύρια Αμερικανοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να πληρώσουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να ζήσουν ή να πληρώσουν την τροφή τους, το νοίκι τους ή άλλες βασικές ανάγκες. Αυτή η εποχή φθάνει στο τέλος της”, υποσχέθηκε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση.

1

Σύμφωνα με μελέτη της Rand Corporation, οι ΗΠΑ πληρώνουν κατά μέσο όρο 2,5 φορές περισσότερο για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε σχέση με τη Γαλλία για παράδειγμα.

Η μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε σήμερα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του μεγάλου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού “Inflation Reduction Act” — ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Λευκός Οίκος επέλεξε σε έναν πρώτο χρόνο δέκα φάρμακα τα οποία το Medicare, το σύστημα ασφάλισης υγείας των ατόμων άνω των 65 ετών, θα είναι στο εξής σε θέση να διαπραγματευτεί την τιμή.

Αυτό δεν συνέβαινε έως τώρα, σε αντίθεση με τα συστήματα ασφάλισης υγείας πολλών πλούσιων χωρών.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, το 2022 οι ηλικιωμένοι χρειάστηκαν συνολικά να δαπανήσουν 3,4 δισεκ. δολάρια από την τσέπη τους για να αγοράσουν αυτές τις συνταγογραφούμενες θεραπευτικές αγωγές όταν έχουν προβλήματα με θρόμβους αίματος, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, ψωρίαση και καρκίνους του αίματος.

Μια από τις αγωγές αυτές, το αντιπηκτικό Eliquis (απιξαμπάνη) λαμβάνεται από περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια δικαιούχους του συστήματος Medicare.

Το εργαστήριο που το παρασκευάζει, η BMS (Bristol Myers Squibb), δηλώνει ότι οι δικαιούχοι του Medicare, στο οποίο συνταγογραφείται αυτό το φάρμακο “μπορούν επί του παρόντος να το προμηθεύονται πληρώνοντας από την τσέπη τους το σχετικά χαμηλό ποσό των 55 δολαρίων τον μήνα κατά μέσο όρο” και διαβεβαιώνει ότι η πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν “απειλεί” την κατάσταση αυτή.

Ο όμιλος Johnson & Johnson, του οποίου δύο φάρμακα περιλαμβάνονται στα πρώτα δέκα την τιμή των οποίων μπορεί να διαπραγματευτεί το Medicare, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση θα “περιορίσει την ιατρική καινοτομία όπως και την πρόσβαση και την επιλογή των ασθενών και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γενικότερη ποιότητα της περίθαλψης”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Μπλίνκεν: Νέα στρατιωτική βοήθεια 250 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Γερμανία: Συμφωνία για φοροελαφρύνσεις 7 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

Κομισιόν: Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει η ΕΕ