Την απόκτηση του κλάδου βωξίτη της Imerys, την Imerys Βωξίτες, με στόχο την περαιτέρω καθετοποίηση και την αύξηση της παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου αλλά και με το βλέμμα στο σκάνδιο και το γάλλιο, αναμένεται να ανακοινώσει ο όμιλος Mytilineos τις επόμενες μέρες.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη δραστηριότητα στο βωξίτη της S&B που έχει αποκτήσει ο γαλλικός όμιλος Ιmerys το 2014 από την οικογένεια Κυριακόπουλου.

Η Imerys Βωξίτες είναι η εταιρεία στην οποία μετονομάστηκε η πρώην ΕΛΜΙΝ Βωξίτες μαζί με την εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες,  έχει παραγωγή 700.000 τόνους και αποτελεί προμηθευτή της Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Γιατί την εξαγοράζει

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η Imerys Βωξίτες έχει δύο πελάτες την Αλουμίνιο της Ελλάδος στην οποία πουλά το 60% της παραγωγής της και το υπόλοιπο 40%  διαθέτει στον όμιλο Imerys.

Μετά την απόκτηση της Imerys Βωξίτες, η Mytilineos θα αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο της παραγωγής βωξίτη της εταιρείας, κάτι πολύ απαραίτητο με δεδομένο τα σχέδια αύξησης της παραγωγής αλουμίνας που διαθέτει.

Επίσης, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της παραγωγής δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας.

Η κίνηση αυτή, είναι στρατηγική και δεν αυξάνει άμεσα τα μεγέθη του ομίλου, αφού ο τζίρος της Imerys Βωξίτες σήμερα είναι της τάξης των 40 εκ.ευρώ.

Είναι στρατηγική όμως για δύο λόγους: Πρώτον δίνει δυνατότητα για αύξηση κατά 40% της δυναμικότητας του τομέα αλουμινίου και αλουμίνας μεσοπρόθεσμα,  κάτι που θα αλλάξει ουσιαστικά τα μεγέθη του κλάδου μεταλλουργίας.

Και δεύτερον δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί ο στόχος για την παραγωγή ικανού Γαλλίου για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ευρώπης, όπως ήδη έχει δηλώσει στην Κομισιόν ο Πρόεδρος της εταιρείας.

Ήδη η MYTILINEOS έχει σχέδια επέκτασης της μονάδα παραγωγής αλουμίνας της ώστε να φτάσει σε ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 1.250 τόνους ένυδρης αλουμίνας (από 860.000 τόνους σήμερα).

Η υπάρχουσα, συν τη νέα δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας, μπορεί να παράξει αρκετό γάλλιο για όλες ανάγκες της ΕΕ, αλλά για να το κάνει χρειάζεται περισσότερο βωξίτη.

Σημειώνεται, ότι ο ελληνικός βωξίτης είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε γάλλιο και σπάνιες γαίες, όπως σκάνδιο, δημήτριο, λανθάνιο και άλλα.

Το Γάλλιο παράγεται κατά τη διαδικασία της μετατροπής του βωξίτη σε αλουμίνα.

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κινεζικές εισαγωγές σε γάλλιο (70%) και γερμάνιο (45%) γι αυτό και η Κομισιόν απευθύνθηκε πρόσφατα στην Mytilineos, που διαβεβαίωσε  ότι θα παράξει όσο περισσότερο Γάλλιο μπορεί.

Το Αλουμίνιο Ελλάδος είναι ένα από τα λίγα εργοστάσια παραγωγής αλουμίνας στην Ευρώπη που μπορεί να το κάνει και  η νέα παραγωγή αλουμίνας που προγραμματίζει  αναμένεται να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών γαλλίου.

Επιπλέον, από τη διαχείριση των υπολειμμάτων βωξίτη παράγεται και το σκάνδιο.

Μετά την επένδυση επέκτασης της παραγωγής αλουμίνας στους 1,25 εκ. τόνους,   ο όμιλος Mytilineos θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμίνας διεθνώς, ενώ θα τοποθετηθεί η Ελλάδα μεταξύ των δώδεκα κορυφαίων χωρών παραγωγής αλουμίνας παγκοσμίως.

Στρατηγική του ομίλου είναι να δώσει έμφαση στο αλουμίνιο το οποίο πρόσφατα, μετά από πρωτοβουλία της Eurometaux, όπου προεδρεύει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, έχει ενταχθεί στα κρίσιμα μέταλλα, και πλέον ο ευρωπαϊκός στόχος  είναι να παράγεται στην Ευρώπη πάνω από το 50% των αναγκών της.

Το Αλουμίνιο Ελλάδας σήμερα

Σημειώνεται ότι το Αλουμίνιο της Ελλάδας, που ανήκει στον όμιλο Mytilineos, με συνεχείς επενδύσεις  έχει γίνει εξαιρετικά ανταγωνιστικό, σε σχέση με άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, δίνοντας έμφαση  στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ανακύκλωση.

Σήμερα παράγει 866.000 τόνους αλουμίνας που αναμένεται να φτάσουν στους 875.000 το 2024 και 2025 και 240.000 τόνους αλουμινίου που εκτιμώνται στους 244.000 και το 2024 και 2025, σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της Morgan Stanley.

Η αποτίμηση του τομέα μετάλλων του ομίλου (Mytilineos Metals) ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση. Επίσης, τονίζεται, ότι είναι μεγάλη η στρατηγική αξία των ανταγωνιστικών μεταλλουργείων αλουμινίου, καθώς σήμερα έχει περιοριστεί το 50% της δυναμικότητας της Ευρώπης λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η Αλουμίνιον Ελλάδος είναι η μοναδική καθετοποιημένη βιομηχανία παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις. Επίσης, ο όμιλος  έχει εισέλθει δυναμικά στον τομέα του ανακυκλωμένου αλουμινίου και ψευδαργύρου- μόλυβδου.

Ο όμιλος, διαθέτει ήδη παραγωγή βωξίτη μέσω της Δελφοί-Δίστομο, ενώ ο κλάδος Μεταλλουργίας του ομίλου περιλαμβάνει και την ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ που είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη παραγωγός μπιλιέτας ανακυκλωμένου αλουμινίου και το εργοστάσιο Sometra για τη μεταλλουργία του μολύβδου και ψευδαργύρου.

Κατά το 2021 πραγματοποιήθηκε μια σειρά από επενδύσεις για την ενίσχυση των επιπέδων παραγωγικής ικανότητας αλουμινίου και ανακυκλωμένου αλουμινίου, με στόχο να καλύψει τόσο την αυξανόμενη ζήτηση όσο και τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει.

Διαβάστε επίσης

Πώς ο κλάδος της ενέργειας ωθεί τα μεγέθη και τις αναβαθμίσεις της Mytilineos

Morgan Stanley για Mytilineos: Υψηλότερη τιμή στόχος στα €45

Mytilineos: Σχέδιο επέκτασης στη λιανική ενέργειας-Καθετοποίηση και υπεραξίες