ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ευκαιρία για…Αυγουστιάτικο ξεφάντωμα φαίνεται να έχουν οι μικροί της αγοράς. Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της οπισθοχώρησης των τιμών, που στιγματίζει τις περισσότερες μετοχές.
Στις 17 συνεδριάσεις του Αυγούστου και ενώ απομένουν άλλες 4 για να ολοκληρωθεί ένας παραδοσιακά ‘’σκληρός’’ μήνας για τους επενδυτές, ο Γενικός Δείκτης μετράει απώλειες 2,67%. Αφού από τις 1.335,48 μονάδες της εκκίνησης βρίσκεται τώρα στις 1.299.76.
Από τις 121 κοινές μετοχές των εταιρειών της Κύριας αγοράς οι 67 καταγράφουν πτώση και εξ αυτών οι 43 αφορούν εισηγμένες από το ‘’πάνω ράφι’’ της κεφαλαιοποίησης. Με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Σε σταθερές τιμές παραμένουν 6 μετοχές, ενώ οι υπόλοιπες 49 κινούνται ανοδικά. Εκ των οποίων οι 32 είναι εταιρειών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Δηλαδή κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή και από τους 13 κοινούς τίτλους εταιρειών που είναι σε επιτήρηση, οι 7 έχουν κέρδη,5 ζημιές και ένας παραμένει σταθερός. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και οι 7 ανοδικές μετοχές, αφορούν επιχειρήσεις με χτυπητά οικονομικά προβλήματα και χρηματιστηριακή αξία από 60 εκατ. ευρώ και κάτω.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία 17 είναι οι μετοχές στο σύνολο της αγοράς, που μέσα στον Αύγουστο έχουν καταφέρει να ‘’γράψουν’’ διψήφιο ποσοστό ανόδου. Ως επί το πλείστον με χαμηλό κόστος συναλλαγών, αλλά και με αιωρούμενα ερωτήματα για το ποια μπορεί να είναι συνέχεια. Καθώς ανάμεσα στα ‘’χαρτιά’’ του Αυγουστιάτικου ράλι υπάρχουν και ορισμένα για τα οποία ταιριάζει γάντι η παροιμία που λέει: ‘’Του χοίρου το μαλλί δεν γένεται μετάξι…’’
Το ράλι στην Ακρίτας με…7.247 ευρώ
Όπως και να ‘χει σε ρόλο οδηγού με κέρδη 54% βρίσκεται η μετοχή της Ακρίτας. Μια βιομηχανική εταιρεία επεξεργασίας ξύλου, που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη και επί σχεδόν 8,5 χρόνια βρίσκεται στην κατηγορία της επιτήρησης, λόγω των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της.
Στην προκειμένη περίπτωση το ανοδικό άλμα συντελέστηκε με συνολικό, συναλλακτικό τζίρο μόλις 7.247 ευρώ. Ενώ ταυτόχρονα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυξήθηκε κατά 3 εκατ. ευρώ, φθάνοντας πλέον στα 8,45 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα η Ακρίτας εξασφάλισε ομολογιακό δάνειο 17,5 εκατ. ευρώ από την Optima Bank, που θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρη αναδιάρθρωση του δανεισμού. Από την οποία θα προκύψει απομείωση δανείων κατά 18 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας στο μισό της υποχρεώσεις της.
Αυγουστιάτικο… αέρα στα πανιά της είχε και η κοινή μετοχή της Ιντεργουντ-Ξυλεμπορία που ενισχύθηκε κατά 34%. Ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους σε 105,9%.
Επίσης μέσα στον Αύγουστο η Γενική Εμπορίου κέρδισε 23,7%, η Unibios 17,10%, η Ιντερτέκ 17%, η Αλουμύλ 17%, ενώ κατά 14,90% ενισχύθηκε η μετοχή της Βιοκαρπέτ.
Άνοδο 14,80% είχε η Δομική Κρήτης, που μετά την είσοδο στο μετοχικό της σχήμα του Δημήτρη Κούτρα έχει καταστεί…πυραυλοκίνητη. Ήδη από την αρχή της εφετινής χρονιάς κερδίζει…302,5%, που είναι και η μεγαλύτερη απόδοση από όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
Από εκεί και πέρα και με ελάχιστη αξία συναλλαγών η εταιρεία Αττικές Εκδόσεις ανέβηκε 13,9%, ενώ με ισχυρή ενίσχυση του χρηματιστηριακού της τζίρου η Medicon πήγε 13,70% ψηλότερα. Δημιουργώντας ιδιαίτερη αίσθηση στην αγορά, σε ότι αφορά τις πραγματικές προθέσεις των αγοραστών.
Στα παιζόμενα ‘’χαρτιά’’ ανήκει και η ΕΚΤΕΡ, που παρά την τριήμερη διόρθωση, διατηρεί κέρδη 13,60% στη διάρκεια του Αυγούστου.
Η Epsilon Net και οι υπεραξίες 46,9% για την Εθνική
Με άνοδο 12,6% συνεχίζει την ανοδική της πορεία η Epsilon Net , η μετοχή της οποίας έχει αναρριχηθεί στα ιστορικά υψηλά των 11 ευρώ. Οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση της τεχνολογικής εταιρείας με τις συνεχείς εξαγορές στα 596,2 εκατ. ευρώ. Ήδη η Εθνική τράπεζα καταγράφει σημαντικές υπεραξίες 46,9% καθώς αγόρασε από το βασικό μέτοχο Γιάννη Μίχο το 7,5% της εταιρείας έναντι 7,49 ευρώ ανά μετοχή. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 30,447 ευρώ, ενώ τώρα το συγκεκριμένο ‘’πακέτο’’ που αγόρασε η τράπεζα ( η οποία έχει option να αποκτήσει κι άλλο 7,5% εντός τριετίας) αποτιμάται σε 44,715 εκατ. ευρώ. Με την Εθνική να έχει εισπράξει και περίπου 286.000 ευρώ, από το διανεμημένο, καθαρό μέρισμα.
Ανάμεσα στις μετοχές των εταιρειών που παρουσιάζουν διψήφια άνοδο, η Epsilon Net είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Κινούμενη μάλιστα με κέρδη 70,8% από την αρχή του έτους.
Το πάζλ των μετοχών με τα ισχυρότερα κέρδη στη μέχρι τώρα διάρκεια του Αυγούστου συμπληρώνουν η επιτηρούμενη SATO (11,7%), η CNL Capital (11,2%), η Ίλυδα (11% πάνω), η Ρεβόιλ (10,1%) και η ΕΛΒΕ με άνοδο 10%.
Τι έχει συμβεί στα 20 πιο βαριά ‘’χαρτιά’’
Ξεχωριστό ενδιαφέρον βέβαια έχει και η συμπεριφορά των 20 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην αγορά (άνω του ενός δις ευρώ). Καθώς εκείνες είναι που δίνουν τον τόνο στον αθηναϊκό ‘’ναό’’ του χρήματος. Συγκεντρώνοντας τη μερίδα του λέοντος στη συναλλακτική δραστηριότητα. Ενώ παράλληλα ασκούν και τη μεγαλύτερη επίδραση στην καθημερινή εικόνα του Γενικού Δείκτη.
Στις 17 συνεδριάσεις του Αυγούστου οι 16 από αυτές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ οι υπόλοιπες 4 ακολούθησαν ανοδική τροχιά.
Με κέρδη 5,2% η Jumbo φιγουράρει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, έχοντας παράλληλα κέρδη 78,6% με αφετηρία το ξεκίνημα της χρονιάς. Η αγορά έχει αρχίσει να υποθέτει διάφορα ώς προς τις εξελίξεις με φόντο την αποκαλούμενη βιομηχανία της χαράς, αλλά ο Απόστολος Βακάκης διαψεύδει κάθε σενάριο ( πώληση, είσοδο στρατηγικού εταίρου, δική του αποχώρηση).
Ακολουθεί με άνοδο 3,7% η Aegean, συνεχίζοντας τις υψηλές της πτήσεις που έχουν οδηγήσει τη μετοχή της αεροπορικής εταιρείας 156,3% πιο πάνω από την αρχή της εφετινής χρονιάς.
Η Βιοχάλκο με άνοδο 1,7% και η Εθνική με 1,5% συμπληρώνουν την τετράδα των κερδισμένων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μέσα στον Αύγουστο.
Στον αντίποδα η Alpha Bank με πτώση 8,3%, η Τέρνα Ενεργειακή που είναι στο -7%, η ΔΕΗ που χάνει 6,1% και ο ΟΠΑΠ που είναι 5,4% είναι οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες.
Διαβάστε επίσης:
Αναδεικνύεται το σπουδαίο βυζαντινό κάστρο του Διδυμοτείχου
ΑΑΔΕ: Επιχείρηση POS στο Αιγαίο – Λουκέτα και πρόστιμα σε 43 καταστήματα για φοροδιαφυγή