ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ένα μικρό κομματάκι από καμέο της Ρωμαϊκής εποχής (1ος -2ος μ.Χ. αιώνας), που βγήκε σε δημοπρασία στο eBay τον Αύγουστο του 2016 αποτελεί ως αυτή τη στιγμή τη μοναδική απόδειξη για το ευρύ κοινό των κλοπών, που γίνονταν, τουλάχιστον από αυτό το έτος, στο Βρετανικό Μουσείο.
Το αποδεικτικό στοιχείο, δημοσιευμένο στην εφημερίδα «The Telegraph» δείχνει πράγματι το θραύσμα από το ρωμαϊκό κόσμημα, εκτιμώμενης αξίας, μεταξύ 25.000 και 50.000 στερλινών (28.000 ως 58.400 ευρώ) να διατίθεται προς 40 λίρες μόνον. Και παρ΄όλα αυτά, να μη βρίσκει αγοραστή. Ο πωλητής αναφέρεται ως “Sultan1966” αλλά μία αναζήτηση αυτού του ονόματος στο eBay δεν έφερε αποτελέσματα.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου πριν από μερικές μέρες, μαζί με την απόλυση του επιμελητή Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων στο μουσείο, Πίτερ Τζον Χιγκς υποδεικνυόμενου ως υπεύθυνου για κλοπές αρχαίων κρύβει προφανώς, πολύ περισσότερες παραμέτρους, από όσες έχουν γίνει γνωστές.
Και τα ερωτηματικά πληθαίνουν. Όπως: Γιατί δεν έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες των κλεμμένων αντικειμένων; Πόσα είναι συνολικά; Γιατί δεν έχει συλληφθεί ο Χιγκς; Είναι πράγματι αυτός ο υπαίτιος; Υπάρχουν και άλλοι ύποπτοι ή συνεργάτες; Πότε ενημερώθηκε η αστυνομία; Και άλλα ακόμη, που δείχνουν ένα διάτρητο μουσείο με τεράστια κενά ασφάλειας, παρά τα εκατομμύρια, που λαμβάνει ετησίως από το βρετανικό κράτος.
Και μόνο το γεγονός άλλωστε, ότι τα αρχαία του δεν είναι όλα φωτογραφημένα συνιστά μία μεγάλη παράλειψη (επιεικώς), που σε κάθε περίπτωση διευκολύνει τους επίδοξους κλέφτες. Το μεγάλο και σπουδαίο Βρετανικό Μουσείο δείχνει τη γύμνια του και την αδυναμία του προφανώς να προστατεύσει και τις ελληνικές αρχαιότητες, ανάξιο σε κάθε περίπτωση να εκθέτει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Απαλλοτρίωση» αντικειμένων
Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότερο γίνεται σύνδεση των κλοπών με την ανακοίνωση, πριν ένα μήνα της αποχώρησης του Χάρτγουικ Φίσερ, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου από τη θέση του. Οι υποθέσεις όμως, στηρίζονται επί του παρόντος σε πληροφορίες, που δίνουν ανωνύμως στελέχη του μουσείου, μιλώντας για ένα βελούδινο διαζύγιο με τον Φίσερ, καθώς θεωρείται, ότι γνώριζε το θέμα από το 2021.
Αλλά ούτε ο υποδιευθυντής του μουσείου είναι πιθανό να τον διαδεχθεί, αφού σύμφωνα με την «Telegraph» γνώριζε και αυτός από τον Φεβρουάριο του 2021 για τις κλοπές, χωρίς επίσης να κάνει τίποτε στα χρόνια που ακολούθησαν. Όσο για τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, αν και μένει επί του παρόντος στο απυρόβλητο, θα κληθεί σύντομα να «απολογηθεί» και αυτός.
Αλλά προβλήματα ασφάλειας φαίνεται ότι υπάρχουν και σε άλλα μουσεία, αφού όπως ανέφερε στον «Guardian» εργαζόμενος σε κάποιο από αυτά «ο τομέας των μουσείων πάσχει από θεσμική διαφθορά και η “απαλλοτρίωση” αντικειμένων είναι μια πρακτική που θεωρείται “θεμιτή”»! Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο λέγοντας, ότι κάποια από τα αντικείμενα που δωρίζονται στο μουσείο πωλούνται «ησύχως» σε συλλέκτες. Για να καταλήξει πάντως, ότι δεν κλέβουν όλοι όσοι εργάζονται σε μουσεία. Όμως «είναι ένα γνωστό πρόβλημα στον τομέα μας, για το οποίο κανείς δεν μιλάει».
Άλλος εργαζόμενος εξάλλου, θίγει το θέμα της ασφάλειας επισημαίνοντας, ότι οι έλεγχοι στο προσωπικό είναι ελάχιστοι, έτσι «Είναι πολύ εύκολο να πάρεις κάτι μικρό, χωρίς να το καταλάβει κανείς».
Από τις αποθήκες
Λάδι στη φωτιά ρίχνει και ο γνωστός δημοσιογράφος Τζέισον Φελτς στο ιστολόγιο «Chasing Aphrodite» γράφοντας, ότι «Υπάρχουν τόνοι υποτιθέμενου αρχαίου υλικού προς πώληση στο eBay, εδώ και χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά υποτίθεται ότι είναι ψεύτικα. Αλλά προφανώς υπάρχουν και κάποια πράγματα κατ΄ευθείαν από τα έγκατα του Βρετανικού Μουσείου».
Και σαν να μην έφθαναν αυτά εκδηλώθηκαν διαμαρτυρίες και από το eBay, με εκπρόσωπό του να αναφέρει την στενή συνεργασία του με την Αστυνομία για το θέμα και να δηλώνει, ότι δεν ανέχεται την πώληση κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων.
«Εάν εντοπίσουμε ότι μια καταχώριση στον ιστότοπό μας αφορά κλεμμένο αντικείμενο, την αφαιρούμε αμέσως και συνεργαζόμαστε με τις αρχές για να διατηρήσουμε τον ιστότοπό μας ασφαλή», όπως αναφέρει.
Τα περισσότερα από τα κλεμμένα αντικείμενα πάντως τώρα, χρονολογούμενα από τον 15ο π.Χ. αιώνα έως τον 19ο μ.Χ. βρίσκονταν στις αποθήκες, όπως λέει το Βρετανικό Μουσείο και ήταν προσιτά κυρίως σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές ενώ κανένα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα.
Ιστορικό κλοπών
Εξέχων επιμελητής, που εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο για 30 χρόνια ο Πίτερ Τζον Χιγκς δεν έχει εμφανιστεί καθόλου από τη δημοσιοποίηση του ονόματός του. (Μόνον μία δήλωση της οικογένειάς του, που είναι πεπεισμένη για την αθωότητά του έχει καταγραφεί). Ο ίδιος πάντως ήταν ο κύριος επιμελητής της έκθεσης «Αρχαίοι Έλληνες: αθλητές, πολεμιστές και ήρωες», που παρουσιάστηκε στο μουσείο το 2021 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιοδεία ως την Αυστραλία.
Μεταξύ των θησαυρών τέλος, που έχουν χαθεί στο παρελθόν από το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα δαχτυλίδι Cartier αξίας 750.000 λιρών, που ανακοινώθηκε ότι εκλάπη το 2017 ενώ αγνοείτο από το 2011. Επίσης ένα αρχαίο ελληνικό, μαρμάρινο κεφάλι, ύψους 12 εκατοστών που εκλάπη από την Ελληνική Αρχαϊκή Συλλογή, που ήταν ανοιχτή για το κοινό, χωρίς να διαθέτει μόνιμο φύλακα.
Το 2004 αναφέρθηκε ότι 15 «ιστορικά σημαντικά» κινεζικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κοσμήματα, περίτεχνες φουρκέτες και προστατευτικά νυχιών είχαν κλαπεί από επισκέπτη. Και πηγαίνοντας πιο πίσω, το 1993, ρωμαϊκά νομίσματα και κοσμήματα αξίας 250.000 λιρών υπεξαιρέθηκαν από κλέφτες, που εισέβαλαν στο μουσείο από την οροφή! Αλλά και μια σειρά από ιστορικά νομίσματα και μετάλλια κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.
Διαβάστε επίσης:
Μαρμάρινο άγαλμα και τμήματα Κούρων στην ανασκαφή του Δεσποτικού της Αντιπάρου
Υπουργείο Πολιτισμού Vs. Αρχαιολόγοι: Ούτε πόλεμος, ούτε βεντέτα. Απλώς εφαρμογή των νόμων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα