Το story της αναπτυξιακής προσπάθειας της Δομικής Κρήτης επιχειρεί να προεξοφλήσει η χρηματιστηριακή αγορά. Και μάλιστα με ιδιαίτερα «επιθετικό» τρόπο, δίνοντας ανοδική ορμή στη μετοχή.

Όλα αυτά αμέσως μετά από την είσοδο του Δημήτρη Κούτρα στο σχήμα της μικρής κατασκευαστικής, με στρατηγικού χαρακτήρα συμμετοχή 29,31%. Μια συμμετοχή που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποδίδει εκτυφλωτικές υπεραξίες 263,3%.

Την ίδια στιγμή Δομική Κρήτης και ΕΚΤΕΡ συνθέτουν ένα ιδιότυπο αλλά έντονα παιζόμενο χρηματιστηριακό δίδυμο από τους κυνηγούς των επιχειρηματικών εκπλήξεων.

Η έρπουσα φημολογία των ημερών θέλει τις δύο εταιρείες να… αλληλοβολιδοσκοπούνται. Ωστόσο από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα αναφέρεται ότι ανάμεσα στις δύο μικρές του κατασκευαστικού τομέα δεν υπάρχει κανενός είδους προσέγγιση ούτε και γίνονται συζητήσεις.

Οι ίδιες πηγές όμως, επισημαίνουν πως φαίνεται να καθίσταται μονόδρομος η αναγκαία προσπάθεια μεγέθυνσης των μικρότερων κατασκευαστικών εταιρειών. Έτσι ώστε τα εργοληπτικά τους πτυχία της 6ης τάξεως που τώρα διαθέτουν να ανέβουν στην 7η  . Κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, δίνοντας την ευχέρεια για τη διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων από την πίτα της αγοράς των έργων του Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 5 μεγάλοι Όμιλοι με πτυχία 7ης τάξεως ( ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιντρακάτ, Άβαξ , Ελλάκτωρ και ο κατασκευαστικός βραχίονας της Mytilineos) διαθέτουν άνω των 16 δις συνολικά ανεκτέλεστο υπόλοιπο, που σύντομα αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα των 20 δισ. Παραπέμποντας σε ένα περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεωνως προς την εκτέλεση των έργων. Υφιστάμενων αλλά και νέων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα είχε νόημα και η αναβάθμιση των μικρότερων δυνάμεων της κατασκευαστικής αγοράς, που επί του παρόντος όμως αποτελεί ένα ανοικτό στοίχημα. Καθώς από τη δυνητική πρόθεση μέχρι να μετουσιωθεί σε πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Τα 4,19 εκατ. ευρώ που έχουν γίνει τώρα 15,22

Ανεξαρτήτως αυτών η είσοδος του Δημήτρη Κούτρα στη Δομική Κρήτης έδωσε το έναυσμα για την αφύπνιση της μετοχής. Ο παλαίμαχος των κατασκευών απέκτησε στις 28 του μηνός του περασμένου Ιουνίου 4.655.906 μετοχές της εταιρείας (το 29,31%) με κόστος κτήσης 4.190.315 ευρώ. Δηλαδή 0,90 ευρώ τη μία, που αντιστοιχεί σε περίπου 1,3 φορές την καθαρή θέση που είχε στα τέλη της περσινής χρονιάς η κατασκευαστική. Συμφερόντων του Γιώργου Συνατσάκη που ήταν και ο πωλητής των μετοχών, το (οικογενειακό) ποσοστό του οποίου περιορίστηκε πλέον στο 39,31%.

Λίγες μέρες νωρίτερα από την είσοδό του στη Δομική Κρήτης ο Δημήτρης Κούτρας είχε μηδενίσει τη συμμετοχή του στη Ιντρακάτ, όπου είχε μπει τον Ιανουάριο του 2019 μετά από την από την αποχώρησή του από την Ελλάκτωρ. Τα περίπου 6,1 εκατ. μετοχές που ήταν στο χαρτοφυλάκιο Κούτρα εκποιήθηκαν μέσω της Beta χρηματιστηριακής έναντι συνολικού τιμήματος 13,1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στα 2,15 ευρώ ανά μετοχή. Το εν λόγω «πακέτο» που αντιστοιχούσε στο 3,8% της εταιρείας αγοράστηκε εξ ημισείας  από τη Winex ( των Εξάρχου και Μπάκου- Καϋμενάκη) και την Blue Silk του εφοπλιστή Κωνσταντίου Αγγέλου.

Καθώς το αρχικό κόστος κτήσης για τον Δημήτρη Κούτρα ήταν 8 εκατ. ευρώ ( χωρίς να έχει τοποθετήσει φρέσκο χρήμα στις δύο τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου) τα κέρδη του από τη συμμετοχή του στην Ιντρακάτ ανέρχονται σε 5,1 εκατ. ευρώ. Μια απόδοση 63,8% περίπου σε διάστημα 4,5 ετών…

Αν ληφθεί υπόψη η τωρινή τιμή της μετοχής ( 3,05 ευρώ) τότε η έξοδος Κούτρα έγινε με αποτίμηση…29,5 χαμηλότερη. Ενώ αν ο Σωκράτης Κόκκαλης τον είχε περιλάβει κι εκείνον στο deal πώλησης της Ιντρακάτ στο σχήμα των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη, θα είχε εισπράξει 18 εκατ. ευρώ.

Όπως και να’ χει μπαίνοντας ο Δημήτρης Κούτρας στην Ιντρακάτ, η μετοχή άρχισε να κάνει ράλι. Με συνέπεια χθες κι έπειτα από 38 συνεδριάσεις η μετοχή να βρίσκεται στα 3,27 ευρώ. Ως εκ τούτου οι μετοχές που απέκτησε ο νέος στρατηγικός εταίρος έναντι 4,19 εκατ. ευρώ, αποτιμώνται σήμερα σε…15,22 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο μετοχικός πλούτος για το υφιστάμενο ποσοστό του βασικού μετόχου αυξήθηκε κατά 14,8 εκατ. ευρώ.

Άλλαξε χέρια 1,1 φορά το free float μετοχής

Το χρηματιστηριακό αυτό «θαύμα» συντελέστηκε με συναλλαγές 5,654 εκατ. ευρώ, συνολικής αξίας 11,765 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια μέσα σε 38 συνεδριάσεις άλλαξε χέρια το… 1,1 των μετοχών της ελεύθερης διασποράς ( free float) της εταιρείας. Ενδεικτικό του πόσο έντονα παίζεται το «χαρτί» από παίκτες που μπαινοβγαίνουν συντηρώντας το ανοδικό τέμπο.

 Πλέον η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει αναρριχηθεί στα 51,92 εκατ. ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη ότι καθαρός δανεισμός της Δομικής Κρήτης είναι 5,28 εκατ. ευρώ και τα περσινά της EBITDA διαμορφώθηκαν σε 2,016 εκατ. ευρώ, τότε η τρέχουσα επιχειρηματική της αξία αποτιμάται σε 28,4 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2022. Ενώ στο 53,8 διαμορφώνεται ο λόγος της τιμής της μετοχής ως προς τα περσινά της καθαρά κέρδη.

Μεγέθη άκρως απαιτητικά που για εκλογικευτούν απαιτείται ο διπλασιασμός των εφετινών της επιδόσεων. Ειδάλλως το πουλόβερ των υψηλών προσδοκιών μπορεί να αρχίσει να ξηλώνεται ανά πάσα στιγμή.

Η επικείμενη γενική συνέλευση της 8ης Σεπτεμβρίου, η οποία θα σηματοδοτήσει και την είσοδο του Δημήτρη Κούτρα στο Δ.Σ αναμένεται να δώσει το στίγμα για την επόμενη μέρα στη Δομική Κρήτης. Μένει να φανεί αν αυτό θα ικανοποιήσει ή όχι όσους παίζουν το «χαρτί»…

Διαβάστε επίσης

Κατασκευές: Τα μπλόκα στα μεγάλα έργα από μικρούς και η ανάδυση νέων δυνάμεων

Δομική Κρήτης: Έγινε η μεταβίβαση του 29,31% των μετοχών στον Δημήτρη Κούτρα

Δομική Κρήτης: Υπεγράφη η σύμβαση για έργο οδικής ασφάλειας σε τμήμα του ΒΟΑΚ αξίας 10 εκατ. ευρώ