ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Οι Αργεντίνοι γύρισαν την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, δίνοντας μια νίκη έκπληξη με 32% στο αουτσάιντερ Μίλεϊ, έναν αντισυστημικό πρώην οικονομολόγο ο οποίος υπόσχεται να εφαρμόσει μια σειρά τολμηρών – έως ανέφικτων – μέτρων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η υιοθέτηση του δολαρίου στη θέση του πέσο και η κατάργηση της Κεντρικής Τράπεζας.
Η νίκη του Μίλεϊ προκάλεσε χάος στην αγορά, με το πέσο να βουλιάζει, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες να προχωρήσει τελικά στην υποτίμηση που προσπαθούσε χρόνια να αποφύγει
Η κίνηση ήταν μια παραδοχή του Προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες ότι η κυβέρνησή του είχε ξεμείνει από επιλογές – και χρήματα – για να υπερασπιστεί μια μη βιώσιμη συναλλαγματική ισοτιμία μετά την απογοήτευση της ήττας στις κρίσιμες προκριματικές εκλογές.
Η υποτίμηση κατά 18% οδηγεί την επίσημη ισοτιμία του πέσο στα 350 ανά δολάριο, σε σύγκριση με 287 ανά δολάριο την Παρασκευή, και συνοδεύεται από μια άλλη τεράστια αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας. Ανέβηκε κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες στο 118%.
Οι δραστικές αυτές κινήσεις, ωστόσο, θα μπορέσουν ελάχιστα να ηρεμήσουν τους επενδυτές.
Οι Αργεντινοί που δεν έχουν πρόσβαση σε δολάρια στην επίσημη αγορά αγωνίστηκαν για να τα αγοράσουν στην παράλληλη αγορά στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, μειώνοντας την ισοτιμία κατά περίπου 12%, σε περίπου 690 πέσος ανά δολάριο, σύμφωνα με τον ιστότοπο dolarhoy.com. Τα ομόλογα του έθνους, που είναι ήδη βαθιά ταλαιπωρημένα, οδηγήθηκαν σε πτώση στις αναδυόμενες αγορές. Οι μετοχές επίσης βυθίστηκαν, με ένα ETF που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ σε ένα σημείο να σημειώνει τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Μάρτιο του 2020 προτού περικόψει τις απώλειες.
Ο Φερνάντες, αναφέρει το Bloomberg, γνωρίζει καλά τους κινδύνους που εγκυμονεί η υποτίμηση. Πριν από λιγότερο από ένα μήνα, είχε αναφέρει στο Bloomberg Television ότι «μια απότομη υποτίμηση θα ήταν πρόβλημα για την Αργεντινή». Χωρίς να κερδίσει πρώτα την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας, η κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σπείρα υποτίμησης-πληθωρισμού που είναι δύσκολο να σπάσει. Ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με ετήσιο ρυθμό 115%.
Στην Αργεντινή, μια χώρα με παρελθόν υπερπληθωρισμού και ρυθμό αύξησης των τιμών στις μέρες μας 6% το μήνα, χρειάζεται λίγο χρόνο ώστε η πολιτική αναταραχή και η πτώση της αγοράς να μεταλαμπαδευτεί στην πραγματική οικονομία. Το πρωί της Δευτέρας, υπήρχαν ήδη προκαταρκτικές αναφορές ότι ορισμένοι προμηθευτές επιχειρήσεων ανέβαζαν τις τιμές τους, ενισχύοντας την αυξανόμενη αίσθηση κρίσης στη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 22ας Οκτωβρίου.
«Βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, επομένως αναμένουμε ότι ο μηνιαίος πληθωρισμός τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο θα εισέλθει σε διψήφιο έδαφος. Τα δύο ψηφία σημαίνουν 10% εύκολα», είπε ο Gabriel Caamano, οικονομολόγος στην Consultora Ledesma με έδρα το Μπουένος Άιρες.
Σε κάποιο βαθμό, το δράμα της Δευτέρας υποστηρίζει το επιχείρημα που υποστηρίζει ο Μιλέι, ο οποίος πιστεύει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Αργεντινής δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν σωστά την προσφορά χρήματος της χώρας και να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Ο Μιλέι, ο οποίος είναι τώρα το φαβορί για τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου, προτείνει δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και φόρων, ιδιωτικοποίηση δημοσίων εταιρειών που δημιουργούν έλλειμμα και τελικά απαλλαγή από την αυτόνομη νομισματική πολιτική.
Ενώ η εκλογική του επιτυχία — βγήκε πρώτος στις προκριματικές εκλογές με περίπου 30% των ψήφων — δείχνει ότι η δεξιά ατζέντα του έχει απήχηση στους Αργεντινούς που έχουν κουραστεί από την κυβερνητική ασωτία και τις οικονομικές καταστροφές, την ίδια στιγμή η έλλειψη εκτελεστικής εμπειρίας του και η προοπτική μιας διχασμένης βουλής ανοίγει ερωτήματα σχετικά με την πιθανή διακυβέρνηση του. Η Αργεντινή έχει επίσης μια ιστορία νομισματικών αποφάσεων – όπως η σύνδεση του πέσο με το δολάριο τη δεκαετία του 1990 – που δεν τελείωσαν καλά.
Για τον κυβερνώντα περονιστικό συνασπισμό, η τρίτη θέση – πίσω από την πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις αντιπολίτευση – είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα γιατί επιβεβαιώνει ότι θα διεξαχθεί μια κούρσα τριών τον Οκτώβριο, με αυξανόμενες πιθανότητες για δεύτερο γύρο τον Νοέμβριο μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Ο υποψήφιος της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, θα έχει τώρα έναν ακόμη πιο απότομο δρόμο για να προκριθεί σε δεύτερο γύρο, δεδομένου του πώς η υποτίμηση πιθανότατα θα πλήξει σκληρά τους Αργεντινούς καταναλωτές.
Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ για τον Μάσα, ο οποίος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μια περίπλοκη συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με μειωμένη πολιτική επιρροή. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ πρέπει ακόμη να εγκρίνει μια εκταμίευση 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα που αναμενόταν να φτάσει το δεύτερο εξάμηνο του Αυγούστου.
Η υποτίμηση του πέσο είναι πιθανώς μία από τις βασικές προϋποθέσεις πίσω από τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Alberto Bernal, επικεφαλής θεσμικό παγκόσμιο γραφείο στρατηγικής της XP.
«Μειώνει κάπως την πίεση στους εξωτερικούς λογαριασμούς και ενώ θα προκαλέσει περισσότερη ύφεση και υψηλότερο πληθωρισμό, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε. «Είναι άσχημα νέα για τον Μάσα, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα να μην περάσει στον δεύτερο γύρο».
Η νέα επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία των 350 πέσος ανά δολάριο είναι η χονδρική τιμή για εταιρείες και τράπεζες, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τις νομισματικές κινήσεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Η κρατική Banco Nacion προσάρμοσε επίσης την αξία λιανικής της στο πέσο στα 365,5 ανά δολάριο, από 298,5 την Παρασκευή, με την κεντρική τράπεζα να δεσμεύεται να διατηρήσει αυτό το επίπεδο αμετάβλητο μέχρι τις εκλογές σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει περαιτέρω φόβους υποτίμησης.
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, η οποία επιβεβαίωσε την αύξηση των επιτοκίων σε ανακοίνωσή της, αύξησε επίσης το παθητικό επιτόκιο επαναγοράς μίας ημέρας στο 111% αυτή τη Δευτέρα, από 91%, και το ενεργό επιτόκιο επαναγοράς μίας ημέρας στο 140%, από 116%. Το υπουργείο Οικονομίας στο Μπουένος Άιρες παρέπεμψε ερωτήσεις στην κεντρική τράπεζα.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η υποτίμηση της επίσημης ισοτιμίας του πέσο έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 350 ανά δολάριο, που μεταφράζεται σε πτώση περίπου 18%, ενώ αποφασίστηκε και άλμα στα επιτόκια κατά 21 μονάδες βάσης, στο 118%.
Η χώρα βρίσκεται σε μια διαρκή οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια, παρά τα πακέτα στήριξης που έχει λάβει από το ΔΝΤ, αδυνατώντας να ορθοποδήσει. Είναι χαρακτηριστικό πως διανύει την έκτη χρονιά ύφεσης, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 115% και έναν στους τέσσερις πολίτες να βρίσκεται στο επίπεδο της φτώχειας.
Διαβάστε επίσης
Αργεντινή: Δολαριοποίηση προτείνει ο νικητής-έκπληξη των προκριματικών εκλογών, Χαβιέρ Μίλεϊ
Αργεντινή: Βουλιάζει το πέσο μετά τη νίκη του Χαβιέρ Μιλέι στις προκριματικές εκλογές
Ρωσία: Έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας μετά τη βουτιά για το ρούβλι