• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Έβδομη ανοδική εβδομάδα για WTI και Brent

    • NewsRoom
    πετρέλαιοπηγές


    Ανοδικά έκλεισαν και την Παρασκευή οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις προσδοκίες για την παραγωγή και τη ζήτηση, εν μέσω των περικοπών που ανακοίνωσαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία.

    Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προχώρησε στην εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς εάν διατηρηθούν οι τρέχοντες στόχοι των χωρών μελών του OPEC+ τα αποθέματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο και κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το τέταρτο τρίμηνο. Παρατηρεί μάλιστα πως η απόφαση για την διεύρυνση των περικοπών έρχεται κόντρα στο βελτιωμένο μακροοικονομικό κλίμα και την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε ιστορικά υψηλά.

    Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά 910.000 βαρέλια ανά ημέρα, αλλά οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου παρέμειναν σταθερές σε περίπου 7,3 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον IEA.

    Το 2024 η αύξηση της ζήτησης, πάντως, προβλέπεται να επιβραδυνθεί απότομα στο 1 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα.

    Σε αυτό το κλίμα, το West Texas Intermediate Σεπτεμβρίου έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο κατά 37 σεντς ή +0,5% στα 83,19 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, ενισχύθηκε κατά 0,5%.

    Το Brent Οκτωβρίου έκλεισε με άνοδο 41 σεντς ή 0,5%, για να διαμορφωθεί στα 86,81 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 0,7%.

    Αυτή ήταν η έβδομη διαδοχική ανοδική εβδομάδα για τα δύο ενεργά συμβόλαια.

    Διαβάστε επίσης

    Τέταρτη ημέρα πτώσης για τον χρυσό – Στο -1,5% έκλεισε η εβδομάδα

    Πετρέλαιο: Καμπανάκι ΙΕΑ για υψηλότερες τιμές το 2023

    IGB: Πάνω από το 82% της χωρητικότητας του αγωγού έχει δεσμευθεί για το 2023-24



    ΣΧΟΛΙΑ