ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η τελευταία κίνηση της Scope Ratings να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (IG) την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνει την χώρα πιο κοντά στην πιθανότητα απόκτησης καθεστώτος επενδυτικής βαθμίδας και από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, αναφέρει η βρετανική τράπεζα Barclays.
Οι επικείμενες αξιολογήσεις από DBRS, Moody’s, Fitch, S&P
Η DBRS έχει τρέχουσα αξιολόγηση BB (high), με σταθερές προοπτικές για την Ελλάδα και θα επανεξετάσει τη χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου, η Moody’s με τρέχουσα αξιολόγηση Ba3, δηλ. τρεις βαθμίδες κά
Optima Bank: Το ισχυρό τρίμηνο των τραπεζών οδηγεί σε νέες αναβαθμίσεις
τω από την IG, και θετικές προοπτικές, θα κάνει την επόμενη αξιολόγηση μια εβδομάδα μετά την DBRS, στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν η S&P στις 20 Οκτωβρίου με τωρινή αξιολόγηση BB+ και θετικές προοπτικές και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου με BB+ και σταθερές προοπτικές.
Οι αξιολογήσεις της S&P και της Fitch θα είναι αναμφίβολα οι «καταλύτες» για τις αγορές, δεδομένου ότι αυτοί οι οίκοι αφενός αξιολογούν σήμερα την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την IG και αφετέρου θεωρούνται μαζί με τη Moody’s πολύ σημαντικοί δείκτες αναφοράς των διαχειριστών ομολόγων.
Πολύ πιθανές, αλλά όχι απόλυτα δεδομένες οι αναβαθμίσεις
Η βρετανική τράπεζα αναφέρει ότι οι μελλοντικές αναβαθμίσεις από τους εν λόγω οίκους δεν είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Επισημαίνει, επίσης ότι όταν θα κάνει την επόμενη αναθεώρησή της η S&P στις 20/10, η θετική προοπτική της θα έχει ισχύσει μόνο 6 μήνες ενώ το σύνηθες είναι οι οίκοι να περιμένουν τουλάχιστον ένα έτος μετά τη θετική προοπτική για να προχωρήσουν σε αναβάθμιση.
Η προοπτική της Fitch είναι σταθερή. Συνοψίζοντας, η βρετανική τράπεζα εξηγεί ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών που είναι φιλικό προς τις αγορές, αυξάνουν την πιθανότητα αναβαθμίσεων στις επικείμενες αξιολογήσεις.
Οι πιθανές μεταβολές στην αγορά ομολόγων
Η Barclays στην τελευταία της αναφορά για την Ελλάδα στις 26 Μαΐου εκτιμούσε ότι καθώς η Ελλάδα πραγματοποιεί τη μετάβαση στην IG, η αγορά μπορεί να κινηθεί προς ένα παράδειγμα στο οποίο τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται στο πλαίσιο των αποτιμήσεων σε σχέση με την Πορτογαλία (που σήμερα αξιολογείται με BBB+/BBB+/Baa2 από τους S&P/Fitch/Moody’s, έναντι των αξιολογήσεων BB+/BB+/Ba3 για την Ελλάδα).
Από την άποψη αυτή, τόσο η πορτογαλική όσο και η ελληνική αγορά ομολόγων είναι αξιοσημείωτες για τις χαμηλές ελεύθερες επιδόσεις τους, σε αντίθεση με τις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας, και υποδηλώνουν τη δυνατότητα αποτίμησης ενός πριμ σπανιότητας και στις δύο καμπύλες.
Ακόμη και μετά την πρόσφατη σύσφιξη, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με διαφορά άνω των 60 μ.β. από τα αντίστοιχα πορτογαλικά. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα κάνει μια αρκετά γρήγορη μετάβαση στην IG, τότε θα αξιολογείται πιθανώς μόνο δύο ή περισσότερες βαθμίδες κάτω από την Πορτογαλία από τους βασικούς οργανισμούς, επισημαίνει η τράπεζα.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ αξιολογήσεων και περιθωρίων στην αγορά EGB, εκτιμούμε ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περιθώρια συμπίεσης των 10ετών ομολόγων Ελλάδας-Πορτογαλίας έως και περίπου 30-40 μ.β., που πιθανόν να υποστηρίζεται στην πράξη από την ένταξη της Ελλάδας στους δείκτες IG και τις επακόλουθες αγορές ελληνικών ομολόγων, τόσο από επενδυτές που ακολουθούν δείκτες ομολόγων, όσο και από επενδυτές που επιδιώκουν να προβλέψουν αυτές τις αγορές», εξηγεί η τράπεζα.
Ο αντίκτυπος αυτών των αγοραστικών ροών στην αγορά θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιοσημείωτος δεδομένης της σχετικά αραιής προσφοράς ελληνικών ομολόγων από τώρα έως το τέλος του έτους, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη εκδώσει ομόλογα ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ φέτος, ενώ το Δημόσιο έχει προβλέψει συνολική έκδοση μόνο 7 δισ. ευρώ στο σχέδιο χρηματοδότησής του για το 2023.
Συνολικά, εξακολουθούμε να βλέπουμε σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω συμπίεση των ελληνικών spreads, παρά το πρόσφατο σκέλος της σύσφιξης, καταλήγει η βρετανική τράπεζα.
Διαβάστε επίσης:
Morgan Stanley: Φρέσκα κεφάλαια 168 εκατ. δολάρια στην Τράπεζα Πειραιώς
Στον MSCI Greece Standard η Τράπεζα Πειραιώς – Εκτός η Τέρνα Ενεργειακή
Άρθρο Παρέμβαση: Μια δεύτερη ανάγνωση του report της Morgan Stanley – Και νέα στοιχήματα ενόψει MSCI
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς να προλάβουμε τα παιδικά ατυχήματα την περίοδο των γιορτών
- Μελόν – Φον ντερ Λάιεν: Συζήτησαν για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τον τομέα αυτοκινήτου
- Μαζί, με στόχο την υγεία: 10 χρόνια προσφοράς
- Προσωπικός γιατρός: Nέο σύστημα κάλυψης κενών θέσεων – Περισσότεροι γιατροί άμεσα, σε όλη την Ελλάδα