• Οικονομία

    Βρετανία: Εξέπληξε η ανάπτυξη το β’ τρίμηνο – Αυξήθηκε κατά 0,2% το ΑΕΠ

    • NewsRoom
    Ρίσι Σούνακ

    Ρίσι Σούνακ


    Ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα, εμφάνισε στο β’ τρίμηνο η βρετανική οικονομία, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα σημερινά στοιχεία, καθώς όπως φαίνεται οι πολίτες ξεκίνησαν να ξοδεύουν λίγο περισσότερο.

    Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, όπως ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, εκπλήσσοντας τους αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν στασιμότητα.

    Σημειώνεται ότι το α΄ τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%.

    «Το ΑΕΠ αυξήθηκε ελαφρώς, λόγω εκτεταμένης ανάπτυξης στον τομέα της μεταποίησης, υποβοηθούμενη από την πτώση των τιμών των πρώτων υλών, τον τομέα του IT και τον ξενοδοχειακό κλάδο», τονίζει ο διευθυντής οικονομικών στατιστικών της ONS, Ντάρεν Μόργκαν.

    Προτεραιότητα του Σούνακ

    Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της οικονομίας είναι μία από τις πέντε προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης για φέτος, οι οποίες καθορίστηκαν από τον πρωθυπουργό Rishi Sunak στις αρχές Ιανουαρίου.

    Μία εξ αυτών είναι και η μείωση του πληθωρισμού κατά το ήμισυ.

    Σημειωτέον ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,5% τον Δεκέμβριο, με επιβράδυνση στο 7,9% τον Ιούνιο και παραμένοντας πολύ πάνω από τον στόχο 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.

    Υπενθυμίζεται ότι σε μια προσπάθειά της να τιθασεύσει τις τιμές, η κεντρική τράπεζα συνέχισε την εκστρατεία των αυξήσεων των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, παρά την δυσχέρεια που προκαλεί αυτή η ενέργεια σε ορισμένα τμήματα της οικονομίας.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν το κύριο κόστος δανεισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 5,25%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2008.

    Δύσκολη η ανάκαμψη

    Σε αντίθεση με άλλες χώρες της G7, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να μην έχει επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω από τους ρυθμούς πριν από την πανδημία «μεσοπρόθεσμα», ενώ στα τρία χρόνια πριν από την ταχεία εξάπλωση του Covid το 2020, η παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 0,5% ανά τρίμηνο.

    Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η περίοδος ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας συνεχίστηκε και μετά το β’ τρίμηνο.

    Ο Ιούλιος έδειξε σχεδόν καμία αύξηση της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου και τη χαμηλότερη άνοδο μέσα σε έξι μήνες.

    Πηγή: CNN

    Διαβάστε επίσης: 

    Γύρισαν την πλάτη στις ρυθμίσεις οι οφειλέτες



    ΣΧΟΛΙΑ