Η υποβάθμιση του αμερικανικού αξιόχρεου σε ΑΑ+ από τη Fitch προκάλεσε ημερήσιους μόνο κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.

Οι αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του Λευκού Οίκου της Janet Yellen όσο και από επώνυμους σχολιαστές των δρωμένων της αμερικανικής οικονομίας, όπως ο El Arian της Allianz, ο νομπελίστας Paul Krugman  και ο Jamie Dimon της J.P.Morgan, έπεισαν τις αγορές ότι δεν δικαιολογείται ανησυχία για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών των ΗΠΑ, παρά το υψηλό τρέχον έλλειμμα του προϋπολογισμού της (στο 5% του ΑΕΠ περίπου).

1

Ωστόσο, πιο σημαντικό είναι ότι οι διεθνείς εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας δια χειρός της Μόσχας και του Ριάντ και εκείνες των  τροφίμων λόγω χαμηλής προσφοράς, αναζωπυρώνουν παντού τον πληθωρισμό.

Σαν αποτέλεσμα, αυξάνεται η πιθανότητα για νέες επιτοκιακές αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών, της Federal και της ΕΚΤ, κατά τις αποφάσεις που θα λάβουν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Με το βλέμμα λοιπόν στον πληθωρισμό, η νευρικότητα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στις αγορές, καθώς είναι πιθανό να επανέλθει η εκτίμηση ότι η απειλή της ύφεσης στην οικονομία δεν έχει απομακρυνθεί.

Στην ελληνική οικονομία τα καλά νέα συνεχίζουν να έρχονται.

Μετά την επενδυτική βαθμίδα που αποδόθηκε από την ιαπωνική R & I ήταν η σειρά της γερμανικής Scope Ratings να αποδώσει με τη σειρά της επενδυτική βαθμίδα στο ελληνικό αξιόχρεο θεωρώντας ότι η ευρωπαϊκή στήριξη, η προσπάθεια για μείωση του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις των τραπεζών είναι επαρκείς λόγοι.

Αν και οι οίκοι αυτοί δεν έχουν ακόμη την πιστοποίηση της ΕΚΤ, γίνεται αποδεκτό ότι το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν και οι αξιολογήσεις των πιστοποιημένων οίκων (DBRS, S & P κοκ) που με τη σειρά τους θα αποδώσουν επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, η αναμενόμενη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank θα ολοκληρώσει την εικόνα των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται ικανοποιητική κερδοφορία λόγω κυρίως της αξιοσημείωτης αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους ενώ οι δείκτες των ΜΕΔ είναι μονοψήφιοι  περί το 5% και της κεφαλαιακής επάρκειας διψήφιοι πάνω από 15%, με συνέπεια να εκτιμάται ότι το 2024 θα διανεμηθούν μερίσματα.

Ταυτόχρονα, καταβολή μερίσματος προοιωνίζεται  και  η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ που σύντομα ολοκληρώνει το deal με την Enel Ρουμανίας που θα αυξήσει θεαματικά το ενεργητικό  της.

Ωστόσο, οι θετικές εξελίξεις στα ελληνικά δρώμενα δεν αγγίζουν στην παρούσα φάση το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι διαχειριστές είτε είναι στις θερινές διακοπές τους είτε συνεχίζουν την πολιτική των ρευστοποιήσεων και στην Ελλάδα ενόψει των αρνητικών διεθνών εξελίξεων που προαναφέρθηκαν.

Σαν αποτέλεσμα, οι συναλλαγές είναι υποτονικές και η ζώνη των 1.330-1.340 μονάδων συνιστά ισχυρή περιοχή αντίστασης.

Ταυτόχρονα, η περιοχή των 1.300 μονάδων έχει, προσώρας τουλάχιστον, αποδείξει ότι συνιστά ισχυρή στήριξη, με την επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI να αποτελεί τον ισχυρότερο καταλύτη για τη συντήρηση των θετικών βραχυπρόθεσμων προσδοκιών, καθώς αναμένεται ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς  θα περιληφθεί στο δείκτη  MSCI Standard Greece το βράδυ της 10ης Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται καθημερινά η κινητικότητα των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, των μετοχών που συνήθως αποτελούν  επιλογές των Ελλήνων επενδυτών που αρκετές φορές όμως  επιμένουν να έχουν ως αποκλειστικό οδηγό το απόλυτο ύψος της τιμής μιας μετοχής (χαμηλή τιμή σημαίνει φθηνή μετοχή δηλαδή), αναλαμβάνοντας έτσι και τον αναλογούντα επενδυτικό κίνδυνο!

Διαβάστε επίσης

Bank of America: Αμυντική στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές – Γιατί βλέπει βουτιά για τις τράπεζες

JPMorgan: Παραμένει «αγοραστής» στα ελληνικά ομόλογα – Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Morgan Stanley: Οι πιθανές αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece