• Big Story

    Αυστηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα: «Τελειώνετε τώρα τη συμφωνία, αλλιώς θα ξεκινήσουμε από την αρχή»

    Τσίπρας


    Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ήταν σαφές. Η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές πρέπει να βρουν  κοινή γραμμή και να ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατό την συμφωνία. Διαφορετικά, όλα θα πρέπει να συζητηθούν από την αρχή πάνω σε νέα δεδομένα.

    Το προηγούμενο μήνυμα στάλθηκε στην Αθήνα από Ευρωπαίο αξιωματούχο, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης – οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και η κα Αχτσιόγλου – φτάσουν στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

    «H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα» φαίνεται να προειδοποίησε ο αξιωματούχος το Μέγαρο Μαξίμου, εξηγώντας πως θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη. θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.

    Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν το ταξίδι των υπουργών της κυβέρνηση να επικεντρώνεται αρχικά σε καταγραφή της προόδου που έχει υπάρξει αναφορικά με την 2η αξιολόγηση του προγράμματος. Ωστόσο, το να φτάσουμε μέχρι την τεχνική συμφωνία παραμένει ακόμα δύσκολο καθώς παραμένουν ανοιχτά θέματα γύρω από το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό.

    Η προειδοποίηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου προς την Αθήνα έρχεται αναφορικά με τα σενάρια για καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης έως το καλοκαίρι και πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της ελληνική οικονομίας τον Ιούλιο με χρήματα από τα κρατικά ταμεία και χωρίς τη δόση που προβλέπεται να καταβληθεί στη χώρα με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

    Άλλωστε, όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα και όλα όσα συζητιούνται κατά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις βασίζονται πάνω στο σενάριο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017 και 3,5% το 2018. Ήδη, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς οι ενδείξεις δείχνουν πως ο στόχος κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πλήρως, με τους διεθνείς αναλυτές να κάνουν λόγω για πολύ χαμηλότερο ρυθμό αύξησης. Μια τέτοια κίνηση, εκ των πραγμάτων, θα δημιουργούσε νέα οικονομικά δεδομένα στην Ελληνική οικονομία.

    Ήδη, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την πλευρά της Γερμανίας έχει γίνει σαφές πως επιθυμούν τα νέα σκληρά μέτρα για την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου, στα οποία υπάρχει συμφωνία, να ισχύσουν από 1/1/2019 και όχι σε δύο δόσεις, με διετή ορίζοντα όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Αυτή η διαφωνία άλλωστε εμφανίζεται αυτή τη στιγμή και ο κύριος λόγος που έχει κολλήσει προς το παρόν η συμφωνία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η «συγγνώμη» του Ντάισελμπλουμ για την δήλωση με τα ποτά και τις γυναίκες: Θα είμαι πιο προσεκτικός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελπίζουν για συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, αλλά οι διαφωνίες παραμένουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Handelsblatt: Δεν ωφελούν την Αθήνα οι βολές στον Στουρνάρα



    ΣΧΟΛΙΑ