• Business

    Τιμές ενέργειας: Τι αλλάζει με τις επιδοτήσεις – Μπορούν να καλύψουν τον κίνδυνο του επόμενου χειμώνα;

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Στον γρίφο της πορείας των τιμών του φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, κρύβονται οι απαντήσεις για το αν η επιδοματική πολιτική του ΥΠΕΝ, που συνεχίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου, θα αρκεί για να καλύψει τους λογαριασμούς ρεύματος στην περίπτωση εκτίναξης των τιμών.

    Ταυτόχρονα, ανησυχία δημιουργεί, το γεγονός ότι όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Ενέργειας, θα συνδέονται με εισοδηματικά κριτήρια,  αφήνοντας ακάλυπτο από το ενδεχόμενο μεγάλων αυξήσεων σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

    Σήμερα ακόμα, οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και η πληρότητα των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δημιουργούν εφησυχασμό ότι δεν θα επαναληφθούν οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο που είδαμε πέρυσι.

    Όμως, κύκλοι της αγοράς ενέργειας, τονίζουν ότι όλα εξαρτώνται από τον καιρό και το πόσο χαμηλές θερμοκρασίες θα δούμε τον χειμώνα και τίποτα δεν αποκλείει ένα νέο ράλι τιμών στο φυσικό αέριο.

    Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκεται στο 85% περίπου της χωρητικότητας, παραμένοντας υψηλά για αυτήν την περίοδο του έτους και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο ξεκίνημα του Αυγούστου είναι στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφού υποχώρησαν 24% τον Ιούλιο και διατηρούνται πλέον σταθερά πολύ κάτω από τα επίπεδα των 200 ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

    Η τιμή αυτή είναι καθησυχαστική όπως και οι προβλέψεις οι οποίες αντανακλούν τη συγκρατημένη ζήτηση, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης και τους περιορισμούς προσφοράς, καθώς η ζήτηση παραμένει κάτω από το μέσο όρο παρά τους πρόσφατους καύσωνες.

    Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η χρήση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 18% για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώθηκε κατά 13% στον βιομηχανικό τομέα και μειώθηκε κατά 5% στον οικιακό και εμπορικό τομέα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

    Οι οιωνοί είναι θετικοί, όμως οι ειδικοί του κλάδου προειδοποιούν ότι αν τον χειμώνα κατέβουν πολύ οι θερμοκρασίες, το σκηνικό θα αλλάξει ριζικά, και μπορεί να δούμε τις τιμές στο φυσικό αέριο να καλπάζουν και πάλι.

    Και με το σύστημα τιμολόγησης ενέργειας που έχουμε σήμερα, με πρόβλεψη τιμής, οι τιμές ενέργειας μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, και να μην αρκούν τα έσοδα από τον Μηχανισμό χονδρικής για να καλύψουν τις ανάγκες επιδοτήσεων.

    Η κατάσταση στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

    Ο κουμπαράς των επιδοτήσεων είναι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο έχει συνεχείς εκροές και εισροές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τον μήνα Ιούνιο, τα έσοδα από το Μηχανισμό χονδρικής ήταν 20 εκ. ευρώ και 49 εκ. ευρώ ήταν τον Ιούλιο, ενώ κάθε μήνα έχει και έσοδα 100 εκ. ευρώ από τα δικαιώματα ρύπων.

    Ο Υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στήριξης των καταναλωτών απέναντι στους λογαριασμούς ενέργειας, χθες επαναλαμβάνοντας ότι τα έκτακτα μέτρα στη χονδρική ρεύματος θα παραμείνουν σε ισχύ έως το τέλος του χρόνου.

    Το σύστημα των επιδοτήσεων όμως είναι επαρκές όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και ο ίδιος ο υπουργός τόνισε με νόημα ότι «δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι» για τον επόμενο χειμώνα.

    Η ανησυχία έγκειται στην πιθανότητα μια απρόβλεπτης σήμερα μεγάλης ανόδου στις τιμές φυσικού αερίου, που θα φέρει στα όριά του το σύστημα των επιδοτήσεων.

    Σημειώνεται ότι ανάλογα με την τιμή του φυσικού αερίου αυξάνονται και τα έσοδα του Μηχανισμού πλαφόν, όμως οι τιμές ενέργειας και η ανάγκη επιδοτήσεων μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

    Εξάλλου, μια διαφορά της φετινής χρονιάς από την περσινή είναι ο τρόπος που θα δίνονται οι επιδοτήσεις, καθώς το ΥΠΕΝ τονίζει ότι δε θα είναι οριζόντιες και θα αφορούν μόνο τις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή θα λαμβάνουν υπόψιν εισοδηματικά κριτήρια, ώστε το κόστος τους να μην είναι τόσο μεγάλο όπως ήταν τους προηγούμενους μήνες.

    Ο υπουργός, επίσης προανήγγειλε τη διαμόρφωση ενός πακέτου στήριξης των κοινωνικά και ενεργειακά ευάλωτων για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στο φθινόπωρο.

    Αυτό σημαίνει όμως, ότι σε περίπτωση ανόδου των τιμών, μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν θα το καλύπτουν τα εισοδηματικά κριτήρια ενδέχεται να μείνει ακάλυπτο μπροστά τις αυξήσεις του ρεύματος.

    Διαβάστε επίσης

    Ενεργειακοί όμιλοι: Ο ανταγωνισμός για τις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας και η… διαφορά της Mytilineos

    Ενεργειακοί Όμιλοι: Νέος κύκλος εξαγορών ανεβάζει το θερμόμετρο του ανταγωνισμού

    Αντώνης Μαρκόπουλος (Prosperty): Νέος κύκλος χρηματοδότησης 2,5 εκ. ευρώ το Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ