Σε μία περίοδο που οι διεθνείς δείκτες κάνουν ράλι, η δευτερογενής αγορά πολυτελών ρολογιών συνεχίζει την καθοδική της πορεία.

Τα γεράκια της Fed δεν κατάφεραν να φοβίσουν τους επενδυτές παρά το γεγονός ότι πλέον τα επιτόκια στις ΗΠΑ κυμαίνονται στο εύρος 5,25% με 5,5% και είναι πιθανόν να αυξηθούν κι άλλο, πέτυχαν όμως ένα ισχυρό πλήγμα στην αγορά των μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών, με τις τιμές στα δυσπρόσιτα Rolex να κατρακυλάει κατά 27%.

1

Με την αύξηση των επιτοκίων η ανάκαμψη μιας αγοράς, η οποία εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σύμφωνα με αναλυτές η αξία της αναμενόταν να ξεπεράσει αυτή την πρωτογενούς αγοράς στην επόμενη δεκαετία, βαίνει τους τελευταίους μήνες σε μια σταθερά καθοδική πορεία.

32% κάτω η τιμή στα πολυτελή μεταχειρισμένα ρολόγια

Ο δείκτης της WatchCharts Overall Market Index, ο οποίος παρακολουθεί την τιμή σε 60 σπάνια και δημοφιλή μοντέλα των κορυφαίων brands Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet, βυθίστηκε κατά 32% από το peak του Μαΐου 2022.

Για την αγορά, η βουτιά αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη Fed και τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με το BusinessInsider.

Με την αγορά της λιανικής να προσφέρει περιορισμένο αριθμό μοντέλων, την περίοδο της πανδημίας πολλοί στράφηκαν στις διάσημες πλατφόρμες μεταπώλησης πολυτελών ρολογιών, αγοράζοντας μοντέλα σε τιμές, ακόμα και υψηλότερες από την αρχική τιμή τους.

Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ρολογιών έφτασαν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σχεδόν το ένα τρίτο της αγοράς πολυτελών ρολογιών αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της Boston Consulting Group.

Οι φόβοι για την ύφεση, που γεννήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια περιόρισαν τις δαπάνες στον κλάδο πολυτελείας, πλήττοντας κυρίως αυτή την αγορά, σε μια περίοδο που ο υψηλός πληθωρισμός μείωσε τα αποθεματικά στις καταθέσεις.

Η αγορά των μεταχειρισμένων ρολογιών ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη και πέρσι το καλοκαίρι με την κατάρρευση των crypto, πλήττοντας την ζήτηση στις δημοφιλείς ιστοσελίδες μεταπώλησης ρολογιών.

Παράλληλα, η δευτερογενής αγορά αδυνατεί να διατηρήσει ένα πλεονέκτημα που διατηρεί η πρωτογενής αγορά, με τη Rolex να πρωτοστατεί σε αυτό: την μειωμένη προσφορά.

Ένας από τους λόγους που οι τιμές σε πολυτελή ρολόγια στη λιανική αγορά δεν έχουν πέσει, αντιθέτως έχουν αυξηθεί, είναι το γεγονός ότι η προσφορά είναι πολύ μικρή σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση, με τις λίστες αναμονής είναι πολύμηνες.

Τα ακριβά ρολόγια έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα

Αντίθετα, στη δευτερογενή αγορά, η προσφορά εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια αρκετών κρίσεων, όπως αυτής της κατάρρευσης των crypto.

Τα πιο ακριβά ρολόγια έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση. Αυτά που κινούνται στην κατηγορία μεταξύ 50.001 έως 100.000 δολαρίων έχουν υποχωρήσει κατά 15% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ όσα κινούνται στην κατηγορία από 10.001 έως 20.0000 δολάρια υποχώρησε κατά 10,4%, σύμφωνα με στοιχεία της WatchCharts, που επικαλείται το Insider.

H κατηγορία μεταξύ 5.001 έως 10.000 δολάρια έχει υποστεί τη μικρότερη μείωση κατά 6,8%.

Μεταξύ των μοντέλων, σε έναν άλλον δείκτη, τον Rolex Market Index, ο οποίος παρακολουθεί τα 30 πιο ακριβά μοντέλα, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 12,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Όμως άλλα brands έχουν δεχθεί πολύ ισχυρότερες πιέσεις. Ο αντίστοιχος δείκτης για την Patek Philippe έχασε 18%, ενώ η Audemars Piguet κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση σχεδόν 20% σε ετήσια βάση.

Παρά το πλήγμα, η αγορά παραμένει ισχυρή

Οι αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της δευτερογενούς αγοράς ρολογιών δεν είναι ανεδαφικές, καθώς οι τιμές, παρά την πτώση παραμένουν υψηλά σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Ο δείκτης Rolex έχει αυξηθεί πάνω από 55% σε αυτό το διάστημα. «Τα ρολόγια πολυτελείας έχουν καλές επιδόσεις, ιδίως μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κατηγορίες επενδύσεων.

Από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2023, οι μέσες τιμές στη αγορά μεταχειρισμένων για τα κορυφαία μοντέλα των τριών μεγαλύτερων πολυτελών εταιρειών, Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 20%, παρά τις ευρύτερες πτώσεις της αγοράς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με ετήσιο ρυθμό 8% για τον δείκτη S&P 500», ανέφερε η BCG σε έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Πολυτελή, μοναδικά και πανάκριβα – Μια δημοπρασία με τα εντυπωσιακότερα ρολόγια του κόσμου

Άνοδος των τιμών στα μεταχειρισμένα ρολόγια Omega, Cartier – Συνεχίζεται η πτώση στα Rolex

Κριστιάνο Ρονάλντο: Επενδύει στην αγορά πολυτελών ρολογιών – Aπέκτησε μερίδιο στην πλατφόρμα Chrono24

Omega: Η απάτη με το ρολόι «Frankestein» και η τιμή-ρεκόρ στα 3 εκατ. δολάρια