Επιταχύνουν τις επεκτατικές τους κινήσεις οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, και ετοιμάζονται για ένα νέο κύκλο εξαγορών, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για τα μερίδια στην ενεργειακή αγορά του μέλλοντος.

Με επίκεντρο τις ΑΠΕ, και την ενεργειακή μετάβαση, όλοι οι  καθετοποιημένοι ενεργειακοί όμιλοι συνεχίζουν τις επενδύσεις και τις εξαγορές για να αυξήσουν την πράσινη παραγωγή ενέργειας, με αποτέλεσμα η υψηλή ζήτηση να ανεβάζει τις τιμές των έργων ΑΠΕ.

1

Ταυτόχρονα, όμως ο ανταγωνισμός των επενδύσεων επεκτείνεται ανάλογα τη στρατηγική και τη δομή του κάθε ομίλου και σε άλλους κλάδους, από την παραγωγή αλουμινίου, για τον όμιλο Mytilineos που ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια σημαντική κίνηση τον επόμενο μήνα, μέχρι τη λιανική ηλεκτρικών ειδών για τη ΔΕΗ, που αναζητά τρόπους να ενισχύσει τις ροές εσόδων της.

Ο κάθε όμιλος, ανάλογα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, δίνει έμφαση στους τομείς αυτούς που εκτιμά ότι στρατηγικά θα του δημιουργήσει περιθώρια κέρδους και επομένως θα τον κάνουν πιο ανταγωνιστικό στον κλάδο της ενέργειας.

Mytilineos: Επέκταση αντικειμένου και νέα επένδυση στο Αλουμίνιο

Ο όμιλος Mytilineos, που βασίζει την ανάπτυξή του και την προοπτική του στο μοντέλο συνεργειών μεταξύ των διαφορετικών δραστηριοτήτων, συνεχίζει να επενδύσει τόσο στις ΑΠΕ, με νέα έργα που κατασκευάζει με ανταγωνιστικό κόστος, όσο και στα μέταλλα και την ενέργεια γενικά.

Εξάλλου, οι καλές επιδόσεις του και η αξιοπιστία του, εξασφαλίζουν στην εταιρεία πρόσβαση στη χρηματοδότηση με χαμηλό δανεισμού με αποτέλεσμα η εταιρεία να είναι ανταγωνιστική πλέον σε διεθνές επίπεδο.

Ο όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο 13,2 GW σε άδειες ΑΠΕ, αλλά στο business model του οι ΑΠΕ εκτός από δραστηριότητα παραγωγής ενέργειας, είναι και προϊόν που κατασκευάζει και μεταβιβάζει στην αγορά με σημαντικά περιθώρια κέρδους.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την πώληση φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 211 MW, που αναπτύσσει στη Ρουμανία η Mytilineos Energy & Metals, στη Helleniq Energy Holdings, μέσω της θυγατρικής της, Helleniq Renewables.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η δεσμευτική συμφωνία που υπεγράφη από τις δύο Εταιρίες, περιλαμβάνει την κατασκευή και μεταβίβαση τεσσάρων (4) φωτοβολταϊκών πάρκων στη Νότια Ρουμανία που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, εκ των οποίων 13 MW αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2023, 108 MW το 2024 και 90 MW έως το Γ’ Τρίμηνο το 2025. Όλα τα πάρκα θα παραδοθούν στο στάδιο της εμπορικής λειτουργίας (COD). Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τα έργα αναμένεται να ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών 100.000 νοικοκυριών.

Η έγκαιρη επένδυση στη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο CGTT αναμένεται να αποφέρει σημαντική κερδοφορία το επόμενο εξάμηνο, ενώ ο όμιλος ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μεγάλη επένδυση στον κλάδο του αλουμινίου στον Καναδά ενισχύοντας το διεθνές προφίλ του.

Ταυτόχρονα στα τέλη Αυγούστου πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσει διεύρυνση του αντικειμένου του και ετοιμάζεται να επεκταθεί και στην παραγωγή γαλλίου.

ΔΕΗ: Και ΑΠΕ και λιανική – Update επενδύσεων το Σεπτέμβριο

Η ΔΕΗ,  την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ακόμα μία σημαντική εξαγορά στη Ρουμανία και ταυτόχρονα ετοιμάζει  νέες κινήσεις της σε τομείς όπως η λιανική, όπου στοχεύει να εντείνει την παρουσία της  ενδεχομένως με εκδήλωση ενδιαφέροντος για το δίκτυο του Κωτσόβολου, στον οποίο έχει μπει πωλητήριο.

Ειδικότερα, μετά την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Enel στη Ρουμανία την άνοιξη, η ΔΕΗ προχώρησε και σε άλλες διεθνείς κινήσεις, όπως η απόκτηση των έργων της Mytilineos 210 MW στη Ρουμανία και, την περασμένη εβδομάδα, η απόκτηση του 100% της ρωσικής Land Power, θυγατρικής του ρωσικού κολοσσού της Lukoil, η οποία κατέχει αιολικό πάρκο ισχύος 84 MW, το οποίο είναι σε λειτουργία. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία, όπου η επιχείρηση σήμερα δραστηριοποιείται μόνο στο trading ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την ολοκλήρωση, στο γ’ τρίμηνο του έτους, της εξαγοράς της Enel Romania, της κίνησης που για πρώτη φορά θα βγάλει τη ΔΕΗ εκτός των ελληνικών συνόρων,  η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάσει στο investor day το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο της επιχείρησης, ενημερώνοντας τα σχέδια  για τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ.

HELLENiQ ENERGY: Πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Lightsource bp

Μεγάλη κίνηση στον κλάδο των ΑΠΕ ετοιμάζει η HELLENiQ ENERGY, που τις προηγούμενες μέρες ολοκλήρωσε συμφωνία χρηματοδότησης με  την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank,ύψους 766 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε υφιστάμενα και μελλοντικά έργα  ΑΠΕ.

Για την HELLENiQ ENERGY η χρηματοδοτική συμφωνία διασφαλίζει σημαντικό ύψος χρηματοδότησης που αυξάνει τη δυναμική του ομίλου για ανάπτυξη. Πλέον ο όμιλος κοιτά και εκτός Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό απέκτησε μέσω της θυγατρικής της, Helleniq Renewables, χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 211 MW, που αναπτύσσει στη Ρουμανία η Mytilineos Energy & Metals.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Lightsource bp, τη βρετανική πολυεθνική στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50% ο πετρελαϊκός κολοσσός της BP. Η  Lightsource bp διαθέτει στην Ελλάδα ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 640 MW τα οποία έχει εξαγοράσει από την ελληνική εταιρεία Kiefer, εκ των οποίων τα 225 MW είναι υπό κατασκευήν.

Στη Lightsource BP έχει περάσει η στρατηγική επένδυση για το mega φωτοβολταϊκό πάρκο 560MW που αναπτύσσει η Ενιπέας Μ.Α.Ε. στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου, που θα διαθέτει, παράλληλα, και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, είναι 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία 1.100 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 38 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του.

Η δεύτερη εξαγορά της HELLENiQ ENERGY, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα αφορά χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων που θα περιλαμβάνει και άλλες τεχνολογίες και όχι μόνο φωτοβολταϊκά.

Η HELLENiQ ENERGY στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει χαράξει μέσω του προγράμματος Vision 2025 στοχεύει να ανεβάσει την ισχύ από ΑΠΕ στο 1 GW από 341 MW σήμερα. Εκτός από το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας υπάρχει και ένα αιολικό πάρκο, ενώ στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο των 3,1 GW το 55% αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα, το 19% αιολικά και το 27% μονάδες αποθήκευσης.

Motor Oil: Έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση και τις ΑΠΕ

Έμφαση στα έργα ενεργειακής μετάβασης δίνει η Motor Oil στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού της.

Το έργο του ομίλου με την επωνυμία «ΙRIS», επελέγη από το  Tαμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρηματοδότηση ύψους 127 εκατ. ευρώ. Το έργο IRIS αφορά στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου της Motor Oil. Δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να μειώσει ουσιαστικά το ανθρακικό της αποτύπωμα, να παράγει 56,000 τόνους ετησίως μπλε υδρογόνο που ικανοποιεί όλα τα όρια αειφορίας και τέλος να θέσει τις βάσεις για την παραγωγή e-fuels μέσω της κατασκευής και λειτουργίας νέας μονάδας παραγωγής συνθετικής μεθανόλης χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ για το 2030 το στρατηγικό σχέδιο της Motor Oil είναι η λειτουργία συστημάτων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW, ενώ ήδη η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του ομίλου ανέρχεται στα 800 MW και πλέον είναι πολύ κοντά στον επόμενο στόχο της παραγωγής πράσινης ενέργειας ισχύος 1 GW.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος προχώρησε στη δημιουργία της θυγατρικής More Energy με κεφάλαια 4 δισ. ευρώ  με σκοπό την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αλλά και στην εξαγορά του 75% του χαρτοφυλακίου με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα της ANEMOS, που ανήκε στην Ελλάκτωρ.

Διαβάστε επίσης:

RWE – ΔΕΗ: Κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 280MW στην Ελλάδα

Πώς η Sunlight Group βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη αποθήκευσης ενέργειας

Intralot: Επεκτείνει το συμβόλαιο της με τη Λοταρία του Γουαϊόμινγκ μέχρι το 2034